På tidsresa i Geunja

Samiska byggnader i Geunja, Ammarnäs.

Geunja, Lill-Tjulträsket, Ammarnäs.
Geunja, Lill-Tjulträsket, Ammarnäs.
Geunja, Lill-Tjulträsket, Ammarnäs.

Filmprojektet om det samiska köket fortsätter. 5-7 juni samlades deltagare i Geunja på en örtkurs under ledning av Greta Huvva. Jag filmade insamlingen av bland annat tolta, lappsyra, fjällsyra, kvanne och rosenrot, samt tillredningen av örterna. Men också de uppbyggda arrangemangen från förr för att torka och bevara örter, fisk och kött.

Greta Huuva med rolta som växer i gammal källare för renmjölk.

Geunja är en fjällgård en dryg mil väster om Ammarnäs där hus, bodar, källare, ställningar, med mera, är noggrant uppbyggda kopior av hur det såg ut på en typisk umesamisk bosättning för ett par hundra år sedan. En tid när kombinerade näringsfång mellan jordbruk, jakt, fiske och renskötsel var vanliga.

Samiska byggnader i Västerbottensfjällen. Geunja, Ammarnäs.
Samiskt källarförråd, buornna. Geunja, Ammarnäs.
Mikael Vinka vid förrådsbod. Mikael har uppfört alla byggnader i Geunja för att visa hur det kunde se ut på en umesamisk boplats förr i tiden. Där den nybyggarsamiska kulturen samsas med den renskötande. Ett friluftsmuseum.
Samisk förrådsbod. Geunja, Ammarnäs.

Vi fick uppleva en spännande tidsresa  med mysigt boende, god mat, bastu och bad. Och när Mikael Vinka körde oss i sin 11-meters finska träbåt längs det slingrande deltat vid Lill-Tjulträskets inlopp, simmade bävrar – både ungar och vuxna – utmed och in under båten. Detta mitt på dagen i gassande sol!

Lill-Tjulträskets delta. Fjället Givnjuovárdduo i fonden. Ammarnäs.

Tyvärr hann jag inte få några stillbilder, men på film blev det några rutor. Många mindre och större öringar sågs pila iväg över sandbottnarna i de grunda deltakanalerna. Fisket förvaltas av Mikael och hans släkt eftersom de äger mark vid sjön – en tidigt utsynad del av deras förfäders mycket större lappskatteland. En smått unik företeelse i Sápmi, Sábme, Sábmie, Saepmie där staten annars stal de urgamla samiska markerna med arrogant administration. Men inte i Geunja.

Visningar: 82

4 svar på ”På tidsresa i Geunja”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *