Skada skedd: Urfolkssamhällens erfarenheter av och rekommendationer för energiproduktion

https://kvikkjokk.nu/eu-gruvlag-boostar-kolonialism/

Skada skedd: Urfolkssamhällens erfarenheter av och rekommendationer för energiproduktion är en rapport från ett forskningsprojekt gjord av Åsa Össbo och Kristina Sehlin MacNeil. De båda är knutna till Várdduo – Centrum för samisk forskning vid Umeå universitet. Åsa och Kristina har använt flera av mina bilder från fjäll och skog som illustationer till rapporttexten.

Ett suveränt trendbrott

Jag är mäkta imponerad av rapporten! Inte nödvändigtvis för att mina bilder finns med, texten står nog bra för sig själv, men av hela upplägget. Proffsigt, tydligt, rappt, lättläst, publikt. Rapporten har också sammanfattningar på lulesamiska, nordsamiska och engelska, också sydsamiska på den digitala versionen som jag länkar till högst upp i inlägget.
Skada skedd: Urfolkssamhällens erfarenheter av och rekommendationer för energiproduktion är så långt man kan komma från mer sedvanliga akademiska publikationer som ofta helt saknar bilder, som knappt har någon luft på sidorna, ingen tanke på formgivning och läsflyt, bara ett matande av fakta och resultat, och på engelska!
Sådana publikationer kan vara hur spännande och värdefulla som helst, men de når oftast inte ut till allmänhet och makthavare. Blir dammsamlare på någon hylla och någon bortglömd fil i någon bortglömd hårddisk. Det är verkligen synd. Så mycket kunskap som bara få känner till.
Åsa Össbos och Kristina Sehlin MacNeils rapport är ett suveränt trendbrott. Tänk om samtliga av riksdagens ledamöter verkligen läste den, då skulle det bli politik av (kanske…)!

Rapporten har undersökt hur urfolk påverkas av utvinningsindustrin och vilka förändringar urfolk vill se i ett samspel med dem. Konsekvenser av vattenkraften och hur skldrats på på film och TV, effekter på renskötsel, hur samiska grupper ställs mot varann, lokala konflikter, sociala och hållbarhetsanalyser, hur dialog på lika villkor kan utvecklas, med mera.

Krisretorik manar till brådska och snabba tillståndsprocesser

Under andra världskriget var det kris i Sverige och allt var tillåtet för det var ju krig. Idag är det klimatkris och “grön” omställning.
“Krisretorik manar till brådska och snabba tillståndsprocesser, brådskan fanns även i själva policyprocessen. Representanter för samer och renskötseln fick inte komma till tals på lika villkor. Därmed utelämnades viktiga aspekter och konsekvenser.” Citat från Skada skedd: Urfolkssamhällens erfarenheter av och rekommendationer för energiproduktion. Nedan följer fler citat från rapporten:

Tystande och narrativt våld

“Att underrepresentera eller omformulera miljöproblem och mänsklig uppoffring som positiv utveckling och ett måste enligt logiken om det allmännas bästa, är ett slags tystande och narrativt våld, där vissa berättelser ska underkastas just det allmännas bästa.”

Reparera historiska skador

“Att reparera historiska skador behöver vara ett första steg innan en ökad energiproduktion och nyindustrialisering påbörjas, för att undvika en process där Sápmi och lokalsamhällen åter görs osynliga och offras för välfärd till det stora flertaletpå avstånd från det område som drabbas.”

En utifrån kommande press

“Studien belyser hur vattenkraftutbyggnader kan utgöra en utifrån kommande press på lokalsamhällen vars konsekvenser och lösningar bidrar till en ökad lokal polarisering.”

Långsam politik

“I vissa frågor är politikutformningen särskilt långsam att anpassa sig, till exempel gällande hur erkännandet av samernas urfolksstatus bör påverka lagstiftningsprocesser och hur samernas urfolksrättigheter ska hanteras.”

13 djupintervjuer med samer

Denna studie baseras på 13 djupintervjuer med samiska personer, i olika åldrar, med olika yrken och bosatta på olika ställen i Sverige. Studiens syfte är att undersöka uppfattningar om CSR (Corporate Social Responsibility/
Bolags sociala ansvar) och att kartlägga förslag till förändringar och förbättringar.

Mer matnyttigt i ämnet på bloggen:
EU:s gruvlag boostar kolonialism!









Visningar: 49

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *