Två hot mot Laponias existens

Två hot mot Laponias existens, Ruovddevárre/Ruotevare nr 1 och renskötseln

Igår blev jag utfrågad av människor från bland annat #UNESCO World Heritage Sites. De ville veta hur vi i Randijaur påverkas av en gruva i Gállok och hur jag upplever att världsarvet Laponia kommer drabbas om gruvan blir verklighet. Jag nämnde bland annat också hur byn Björkholmen kommer påverkas av gruvan och om Beowulf Minings första undersökningstillstånd i Jokkmokks kommun. Detta beviljades den 21 mars 2006 på och vid berget Ruovddevárre 14 kilometer norr om Kvikkjokk.

Ruotevare nr 1, flaggskeppet

Inmutningen Ruotevare nr 1 förde bolaget under lång tid fram som sitt flaggskepp. Fyndigheten av järnmalm och titan var någonting enastående på alla sätt, ansåg Beowulf Mining. De var rent lyriska. Själv var jag livrädd. 2006 startade jag därför min kamp mot vansinnet.

Två hot mot Laponias existens, renskötseln och titanet i Ruovddevárre
Screenshot från Begsstatens karta mineralrättigheter.

Hela det gröna undersökningsområdet ligger i ett regleringsområde, ett naturreservat, ett Natura 2000-område och ett världsarv. Jo, ni läser rätt. Ruotevare nr 1 ligger helt och hållet inne i världsarvet Laponia.

Gállok var en strategi


Ungefär 2011 tappade bolaget intresset för Ruotevare nr 1 för att istället inrikta sig på Gállok/Kallak. Jag förstod direkt att det var en strategi bara. Malmen i Gállok var ju så ren och fin, sa bolaget. Det skulle inte blir någon förgiftad natur alls, bara en massa jobb och halleluja.

Jokkmokk Mining District

Just innan protesterna startade i Gállok 2013 gick undersökningstillståndet ut för Beowulf Mining, eller Jokkmokk Iron Mines som britternas helägda svenska dotterbolag heter, för Ruotevare nr 1. Mines i plural. Jo, ni läser rätt. Det är flera gruvor som näringen vill se. Ett Jokkmokk Mining District, där gruvan i Gállok blir början på helvetet. Om infrastrukturen ordnas till denna primärgruva, med förstärkt lastbilsväg eller järnväg, öppnas The Jokkmokk Mining District. Det har redan smygstartat, läs gärna här.

Bergsstaten säger jag och amen till allt

Det jag berättade för UNESCO-folket var, att bara för ett område har förfallit är det inte typ inaktuellt. Det kan startas upp igen omedelbart. Bergsstaten säger nämligen ja och amen till de allra flesta spekulanter och lycksökare.

Laponia hotas direkt av gruvan genom att renarnas flyttningsvägar skärs av. Att Jåhkågasskas renar tvingas färdas till grannbyarna för att hitta mat och kunna flytta ner till skogslandet vid Jokkmokk och längre österut. Det kommer skapa total kaos och kanske tvångsslakt (tvångsslakter av renar har inträffat många gånger förr).
Men det finns parallellt två hot mot Laponias existens.

Två hot mot Laponias existens

Laponia hotas direkt också av att Beowulfs flaggskepp Ruotevare nr 1 väcks till liv på nytt om Gállok blir verklighet. Detta berättade jag och folket från UNESCO antecknade flitigt. Denna vinkel av gruvhotet hade de aldrig hört. Skönt att kunna bidra!

Målvakt avför Laponia

Tyvärr är jag kanska säker på att den brunblå regering som styr Sverige nu skiter i om Laponia finns eller inte. Om UNESCO avför Laponia från världsarvslistan. Vadå Laponia? Vad är det för viktigt med det? Hur berör det oss? Vi behöver titanmalm, resonerar de väl sorgligt nog med målvakten Pourmokhtari som spjutspets.

.
Sponsra gärna mitt bloggande med en swish 0702300955
Tack på förhand!

.
Mer att läsa:
Den planerade gruvan i Kallak hotar Laponia direkt
Sverige är den globala gruvnäringens jultomte!

#laponia #hot #kvikkjokk #jåhkågaska #unesco #gruvor #gállok #kallak #ruotevare #ruovddevárre #beowulfmining #jokkmokk #sápmi #jåhkåmåhkke #dálvvadis #regeringen #sverige #sápmi #sábme #sábmie #saepmie #samer #urfolk #folkrätt
Visningar: 656

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *