Sverige är den globala gruvnäringens jultomte
on 11/04/2011

Sveriges gruvälskande jultomte.
Hundraårig kalk och skiffergruva vid Hunneberg i Västergötland.

I över hundra år har Staten finansierat undersökningar om var landets brytvärda metaller fanns att utvinna. Geologer, säsongsanställda och flygare har samlat in mineralprover och utförde mätningar. I stort sett hela landet karterades. 100 000 dokument i form av dagböcker, prospekteringsrapporter och kartor dokumenterar fyndigheterna. Och 370 mil borrkärnor, största samlingen i världen. Alltihop bekostat av de skattemedel som vanliga svenska medborgare jobbat ihop.

Min dotter Astrid på berg med kvarts.

I och med den minerallag som kom 1992 släppte regeringen Bildt, i sann nyliberal anda, all denna information fri och väkomnade varmt alla världens gruvbolag till Sverige för prospektering och brytning. Nära ett tusental malmletare per år, de flesta utländska, får numera all tänkbar behövlig service för att söka information och analysera malmprover på SGU (Sveriges Geologiska undersökningar) i Malå. Gratis.

Kvarlämnade verktyg i silvergruvan Gedkevárre, numera Silbbatjåhkkå, i Badjelánnda som var i drift under Luleå silververk med smälthyttan i Kvikkjokk åren 1662-1702.

Världens äldsta borrkärna borrades upp 1896 på Ruovddevárre vid Kvikkjokk. Den visar att berget innehåller järnmalm och titan. Ett faktum som gjorde att Staten stakade ut en järnväg genom Tjuoldavágge, genom Badjelánnda, till närmsta norska isfria fjord. Lyckligtvis blev varken brytning eller järnväg verklighet den gången, men hotet från en storskalig exploatering lever fortfarande kvar. Detta från samma gruvbolag som vill bryta järnmalm vid Randijaur – som fått Statens välsignelse att i vilken gång i ordningen det nu är, provborra detta anrika malmberg. På gruvbolaget Beowolf Minings hemsida torgförs Ruovddevárre som bolagets flaggskepp. Ingen bryr sig om att undersökningstillståndet ligger INNE I VÄRLDSARVET LAPONIA!

Beowulf Minings karta som visar vilka groteska planer bolaget hade för berget i den röda cirkeln, vilket ligger inne i världsarvet Laponia.

Malmletarna tycker Sverige är unikt som helt fritt ger ifrån sig sådan värdefull och lättillgänglig information. Så kan utländska gruvbolag etablera sig i Sverige och suga ut allt som går. När malmen är slut och ingenting mer går att göra pengar på far de hem igen. Lämnar ett ödelagt landskap med frigjorda tungmetaller och läckande sandmagasin efter sig. Och besvikna människor som kanske bosatt sig på gruvorterna. Förutom några jobb under en begränsad tid, vad tjänar Sverige långsiktigt? I Norrbotten finns redan två stora järnmalmsgruvor och ytterligare en är på gång i Pajala. För de som vill tjäna stora pengar går det bra att pendla dit, och vi får ha kvar ett gruvfritt Jokkmokk.

@karl-petterthorwaldsson @magdalenaanderssonsTräffar: 276


Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


5 Replies to “Sverige är den globala gruvnäringens jultomte”Tor Lennart Tuorda

Tor Lennart Tuorda med fjället Fieres i bakgrunden.

Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag


error

Om du gillar det du läser, dela det gärna, tack :)