Sverige är den globala gruvnäringens jultomte! I över hundra år har Staten finansierat undersökningar om var landets brytvärda metaller fanns att utvinna.
Geologer, säsongsanställda och flygare har samlat in mineralprover och utförde mätningar. I stort sett hela landet karterades. 100 000 dokument i form av dagböcker, prospekteringsrapporter och kartor dokumenterar fyndigheterna. Och 370 mil borrkärnor, största samlingen i världen. Alltihop bekostat av de skattemedel som vanliga svenska medborgare jobbat ihop.
Minerallag i sann nyliberal anda
I och med den minerallag som kom 1993 släppte regeringen Bildt, i sann nyliberal anda, all denna information fri och därmed väkomnade regeringen alla världens gruvbolag till Sverige för att prospektera och bryta malmkroppar. Nära ett tusental malmletare per år, de flesta utländska, får numera all tänkbar behövlig service för att söka information och analysera malmprover på SGU (Sveriges Geologiska undersökningar) i Malå. Gratis.
Flaggskepp inne i Laponia
Världens äldsta borrkärna borrades upp 1896 på Ruovddevárre vid Kvikkjokk. Den visar att berget innehåller järnmalm och titan. Ett faktum som gjorde att Staten stakade ut en järnväg genom Tjuoldavágge, genom Badjelánnda, till närmsta norska isfria fjord. Lyckligtvis blev varken brytning eller järnväg verklighet den gången, emellertid lever hotet från en storskalig exploatering fortfarande kvar i denna del av Sábme. Detta från samma gruvbolag som vill bryta järnmalm vid Randijaur – som fått Statens välsignelse att i vilken gång i ordningen det nu är, provborra detta anrika malmberg. På gruvbolaget Beowolf Minings hemsida torgförs Ruovddevárre som bolagets flaggskepp. Ingen bryr sig om att undersökningstillståndet ligger INNE I VÄRLDSARVET LAPONIA!
Sverige är den globala gruvnäringens jultomte!
Malmletarna tycker att Sverige är unikt som helt fritt ger bort sådan värdefull och lättillgänglig information. Så kan gruvbolag från hela världen etablera sig i Sverige och suga ut allt som går. När malmen är slut och ingenting mer går att göra pengar på far de hem igen och lämnar ett ödelagt landskap med frigjorda tungmetaller och läckande sandmagasin efter sig. Och besvikna människor som kanske bosatt sig på gruvorterna. Förutom några jobb under en begränsad tid, vad tjänar Sverige långsiktigt? I Norrbotten finns redan två stora järnmalmsgruvor och ytterligare en är på gång i Pajala. För de som vill tjäna stora pengar går det bra att pendla dit, och vi får ha kvar ett gruvfritt Jokkmokk.
Mer i ämnet på kvikkjokk.nu
EU:s gruvlag boostar kolonialism!
Tystnadskulturen i Norrbottens län
Statens slapphet med sina egna giftiga gruvor
Inlägget är uppfräschat den 28 januari 2024. Jag konstaterar att ingenting har ändrats till det bättre sedan jag skrev denna post 2011-04-11. Minerallagen är helig för alla svenska regeringar.
Om du vill sponsra min oberoende blogg så att jag kan fortsätta beskriva den norra landsändans möjligheter och problem, historia och nutid, får du gärna swisha en summa till 0702300955
Stora tack! /Tor
Visningar: 105
Kallak is not in laponia. 3.5 mil outside. Get your facts right please 🙂
Hej! Viktig information. Lägg upp den på facebook!