Vi har skrivit till Sanningskommissionen!

Stellan Vinthagen i Gállok Kallak
Stellan Vinthagen professor forskare aktivist sanningskommissionen

Stellan Vinthagen

Nu har vi gjort en vetenskaplig text tillsammans till Sanningskommissionen för det samiska folket! (Bilder från Gállok och Jamtli vandrarhem)
Första gången jag träffade Stellan Vinthagen var maj 2018 i Östersund där vi höll varsitt föredrag och vi båda bodde på Jamtli vandrarhem. Stellans erfarenheter av direktaktioner och civil olydnad i bland annat Plogbillsrörelsen och Ende Gelände var verkligen inspirerande att lyssna till. Så mycket att jag tillsammans med Naturskyddsföreningen i Jokkmokk fick honom att komma på Jokkmokks marknad året därpå. Under rubriken Motståndets makt föreläste han i dagarna två om olika tekniker av motstånd. Mycket lyckat!

Stellan Vinthagen på Ája i Jokkmokk

I Gállok

I augusti 2022 träffades vi igen. Då guidade jag Stellan i Gállok. Berättade om områdets samiska historia, om naturvärdena i gammelskogen på Suolluvárre och självklart om aktivistsommaren 2013.

Artikel till Sanningskommissionen

Nu har vi gjort en vetenskaplig text tillsammans. Stellan Vinthagen professor i sociologi vid Göteborgs universitet och forskaraktivist med mera på University of Massachusetts står för den akademiska tyngden och jag för viss research och sakkunskap om bland annat om Gállok och gruvmotståndet i Jokkmokk som jag startade 2006. Texten är skickad till Sanningskommissionen och dess så kallade forskarvolym. Vi hoppas att kommissionens redaktionskommitté godkänner vår artikel 😬

Texten innehåller bland annat exempel på samiskt motstånd från tidigt 1600-tal och framåt, exempel på andra urfolks moståndsstrategier, med bland annat fredlig civil olydnad och vad som kan tänkas vara smarta motståndsmodeller för att stoppa gruvan i just Gállok.

Samer som viljelösa mähän

Jag har alltid fått höra att mitt folk varit så fredligt och beskedligt mot svenska fogdar, präster och bergmästare. Samer som viljelösa mähän, typ. Men det stämmer inte. I min research har jag endast skrapat på ytan och letat information som enkelt funnits tillgänglig på nätet och i vissa böcker. Här finns ett stort och spännande fält för riktiga historiker att bita i 😀

Skriv till Sanningskommissionen!

Tidigare har jag själv intervjuats av Sanningskommissionen för det samiska folket men också skrivit ett par egna berättelser. Måste skicka in fler innan den sista maj som är sista datum för den som vill skicka in sin samiska berättelse till kommissionen. Skriv och skicka in!

sanningskommissionen fäör det samiska folket

“Vem kan dela sin historia?
Du kan fortfarande, fram till 31 maj 2024, lämna in skriftliga vittnesmål. Kommissionen har beslutat om att flytta fram datumet från den 15 april till 31 maj så att fler ska få chansen att skicka in.

Fram till den 15 februari 2024 kunde samer anmäla intresse för intervjuer om sina egna eller närståendes erfarenheter av den politik som förts av staten mot dem och hur historiska oförrätter påverkar dagens villkor för samer. Samer i alla åldrar, såväl unga som äldre, har varit välkomna att lämna vittnesmål. Över 270 anmälningar till vittnesmål har kommit in per den 15 februari 2024.

Hur lämnar jag en skriftlig berättelse?
Din skriftliga berättelse kan skickas in till ku.sanningskommissionen.samer@regeringskansliet.se eller per brev på adress:
Sanningskommissionen för det samiska folket (Ku 2021:02)
Regeringskansliet
Kv.Garnisonen
103 33 Stockholm

Du får vara anonym om du vill det.


Mer skolning i civil olydnad och motstånd i Gállok
Gruvmotståndet i Jokkmokk 2006-2021

Visningar: 69

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *