Mer skolning i civil olydnad och motstånd i Gállok

Gállok, Kallak

Med en karriär som gått från att vara inburad intern efter att slagit sönder vapen i Plogbillsrörelsen till professor i studier av motstånd på ett universitet i USA, gör Stellan Vinthagens karriär minst sagt ovanlig.

Igång tillbringade vi hela dagen i Gállok, och makterna var med oss. Det regnade hela morgonen men när Stellan kom slutade det och när han for tillbaks till Jokkmokk började det strila från himmelen igen.

Vi besökte de arkeologiska lämningarna av tjärdalen och en av timmerkåtorna. Vi vandrade förbi sjön och genom den dynamiska kontinuitetsskogen, där gammeltallar och gammelgranar blandas med grova aspar och sälgar. På en av sälgarna lever en av de sällsynta och utrotningshotade dofttickor. Stellan har aldrig tidigare upplevt en riktig gammelskog. Möjligen som liten i Hälsingland, men han var inte säker på det. Vi gjorde brasa och stekte renkött. Tog vatten i en kallkälla. Kokade kaffe.

Vi gick ner till grusvägen och jag berättade om den fantastiska sommaren 2013 och alla unga aktivister som lärde oss motstånd. Stellan berättade om strategier och vad som går att göra med fredlig civil olydnad som verktyg. Att det krävs noggrann planering, regler, övning, samband och utspridda kluster av aktivister över hela området. Att man stör hela tiden och på förhand verkligen vet vad man gör. Det kan också vara värdefullt att hitta humorn som vapen i motståndet, att begrepp som exempelvis så kallad grön omställning avslöjas och slås hål på och att vi istället för aktivister kanske kan kalla oss vattenförsvarare, Water Protectors, vilket Winona LaDuke från Dakotafolket verkade för under proteströrelsen
#NoDAPL.

Stellan Vinthagen på platsen till det andra protestlägret 2013 i Gállok.

Vi samtalade väldigt mycket om framtida strategier och Stellan gav väldigt många goda råd om vad vi smartast kan ägna oss åt om det behövs i ett skarpt läge. Jag fick många aha-upplevelser från andra kamper jorden runt som jag aldrig hört talas om. Det är onekligen ytterst värdefullt att denna kunniga backup finns vid vår sida. Att inte behöva uppfinna hjulet igen, när det finns kunskaper och kompetens att ösa från. Stellan var speciellt imponerad av tyska Ende Geländes organisering och struktur. Eftersom han själv deltagit i aktioner där över tusen personer samtidigt ägnade sig åt civil olydnad har han också goda relationer med just Ende Gelände och kan få folk från organisationen att komma också till oss 🙂

Motståndet frodas och utvecklas. Antalet allierade för vår viktiga kamp växer hela tiden. Jag har fått många nya ideer som jag ska lägga fram för planeringsgruppen i nätverket Gruvfritt Jokkmokk. Tack Stellan Vinthagen för en fin och givande dag igår!

Träffar: 521

Ett svar på ”Mer skolning i civil olydnad och motstånd i Gállok”

  1. Ja, herregud. Att inte respektera lagar och myndighetsbeslut är enbart patetiskt. Vi boende i området ser verkligen fram emot gruvan – den behövs. Sedan finns det alltid en ”klick” människor som dessvärre inte begriper bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *