Gruvor stjäl jobben

Många kommuner i norra Sverige jublar när gruvdrift kommer på tal. Också Jokkmokks hittills gruvfria kommun. Kören av euforiska hallelujastämmor ger röst åt exploatörernas propaganda. Alla nya jobb, och infrastrukturen, och det ekonomiska uppsvinget, utvecklingen! Jokkmokk ska få ta del av vinsterna. Inte göra om samma misstag som förr. Allt bli så mycket bättre nu. En naiv, okritisk och totalt livsfarlig inställning.

Tyvärr gör den febriga klondykestämningen politikerna fartblinda. Ingen analys om hur samer och ortsbor drabbas eller vad som händer med mark och vatten. Det är bara att gräva. Politikerna i Jokkmokk har inte lärt sig av hur Vattenfall härjat i kommunen i över hundra år. Vilken enorm förstörelse av naturen och kulturen alla dämningar efter Luleälvarna orsakat, och så löjligt liten kompensation kommunen erhållit, även de direkt drabbade människorna vars hem och land blivit dränkta och kränkta. ”Det ger ju jobb”, är och har alltid varit politikernas mantra när naturen skövlas. Vattenfall var förvisso en stor arbetsgivare under sin storhetstid – men de flesta arbetare kom utifrån. Samma sak gäller idag. Akkatj kraftstation genomgår en femårig ombyggnation.

Men var finns jobben? Bara en, möjligen två jokkmokkare står på lönelistan. Resten av det femtiotalet jobbarna kommer från andra orter – anställda och väl inkörda hos storentreprenören PEAB. Fastän Akkatj bara ligger kring två kilometer från Jokkmokks samhälle, kan det tyckas märkligt att inte fler ortsbor är anställda. Men PEAB, Beowolf eller vad nu bolagen än kan tänkas heta, tar inga lokalpolitiska hänsyn. Och det är heller inte deras skyldighet. Det är upphandling av strikt EU-norm som gäller innan projekten drar igång. Samma sak blir det med gruvorna. Gruvor i Jokkmokk skulle förstöra möjligheterna för inhemska arbetstillfällen.

Jobb kopplade framför allt till renskötseln och besöksnäringen. Kanske är det så att lika många jobb som går till jokkmokkare i gruvan, lika många försvinner på grund av densamma. Det minsta man kan begära är en kommunal konsekvensanalys utifrån det perspektivet. Och när gruvfyndigheterna sinat finns varken natur, jobb eller människor kvar. Samma scenario som för andra konstruerade samhällen i Vattenfalls spår, som dels har försvunnit (Harsprånget, Messaure), dels tappat största delen av sin befolkning, den som fanns under den mest intensiva byggtiden (Jokkmokk, Vuollerim, Porjus).

Den uråldriga samiska kulturen tål inte mastodontexploateringar som gruvdrift där stora landområden blir förstörda. Inte heller byarna i anslutning till gruvorna kommer någonsin mer att bli vad de har varit. Någon måste flytta. Antingen de som söker lugn och frihet nära naturen, eller möjligheter till jakt och fiske i rena marker och vatten. Ett alternativ är ju att de som trivs i gruvornas närhet flyttar till de platser där gruvor redan finns. Och kommunens stolta ambitioner med att stärka sitt samiska varumärke spolieras. Likaså bilden av Jokkmokk som besöksdestination, och kommunens prägel av orörd natur, och Laponia. Kommunens politiker måste vakna upp och inse att det inte går att äta kakan och ha kakan kvar.

Efter att exploatören lämnat urbrutna berg och förgiftade vatten efter sig, finns ingenting kvar av det vi har idag. Miljöpartiet är det enda parti i Jokkmokk som förstår det. De är de enda som sagt blankt nej till de kortsiktiga gruvplanerna. Gruvorna tar våra jobb!

Naturen är dåtid, nutid och framtid.
Naturen har gett människorna i norr liv och bärgning i tusentals år.
Naturen lockar besökare, forskare och nya invånare
Naturen är det vi andas, äter och dricker.
Vägen till framtiden i vår del av världen går längs giftfria älvar.
Längs vida jaktmarker och klara fiskevatten.
Genom rena skogar, över gyllene hjortronmyrar.
Naturen ger möjligheter i det möjligas kommun.
Gruvdrift ger sår som aldrig läker.
Därför ska vi ha ett gruvfritt Jokkmokk!

Träffar: 109

8 svar på ”Gruvor stjäl jobben”

 1. Henrik, ja det vore på sin plats! Tack för din hjälp med översättning av Claudia Ines Harb Gutierrez kommentar.
  Thank´s for your words Claudia. Yes, Sweden has preserved some virgin forest, but it´s not enough. Now it is a lot of threats from the mining industry, and Sweden don´t care for all damages of nature.
  Nice that you visit the Jokkmokk market, soon it begin again!

 2. Ni borde tvinga alla politiker att se Äppelkriget innan de tar några beslut!

  P.S. Enligt Google Translate skrev Claudia följande (grammatiken blir minst sagt lidande av översättningsprogram men man kan nog ana vad hon menar):

  “Hej Tor: Mycket vackra bilder från Bolivia Jokkmokk … Jag kan uppskatta naturen och traditioner. Jag beundrar Sverige har bevarat sin skog, naturtillgångar, också har följt kultur och traditioner, jag har en förhoppning om att “naturen är bevarad i regionen i norra Sverige” del av deras naturresurser. ”
  Jag var i Jokkmokk Marknad 2005, var underbart att dela sina traditioner. Hälsningar.”

 3. Så är det Inger. I Jokkmokk är alla politiker för unga för att ha upplevt Vattenfall, Domänverket, hormoslyrbesprutningar, och mycket mer. De är tvungna att börja från noll och gå på samma gamla blåsningar.
  Bo: Vi är mer känsliga än vad vi någonsin anar, tror jag. Räcker att utsätta sig för fint gruvdamm med en cocktail av olika ämnen för att cancern ska triggas igång.
  Hola Claudia. Thay´s the only spanish I can understand, sorry.
  Tack för dina ord Helen!

 4. Tack Tor för att du med dina väl valda bilder och ord så väl uttrycker vad som bor i hjärtat hos så många!

 5. Hola Tor: Muy bellas sus fotografías desde Bolivia puedo apreciar Jokkmokk… su naturaleza y sus tradiciones. Yo admiro Suecia por que ha preservado sus bosques, sus riquezas naturales, también ha respetado la cultura y tradiciones, tengo la esperanza que “se conserve la naturaleza en la región del norte de Suecia” que forma parte de sus riquezas naturales”.
  Estuve en Jokkmokk Marknad el año 2005, fue maravilloso compartir sus tradiciones. Saludos.

 6. Hej!
  Instämmer, vi skall värna Jokkmokk!
  Jag har läst för en tid sedan, en moder jord kanaliserng, där hon uttryckt att all gruvdrift skall upphöra på hennes kropp. Jag ser en liknelse med när vi själva får hudsjukdomar eller cancer. Vi anfaller med tre stridmetoder vårt eget mikrokosmos, likvidation av delar, dödsstrålning och gifter som dödar alla celler som kommer i giftets väg.
  Allt är levande i mokrokosmos, mellankosmos och makrokosmos. Hög tid sluta ignorera och istället synkronisera med vårt makroväsen. När beter mig som en cancer får jag också skörda cancer! Kram Bo

 7. Politiker är färskvarupersoner och har oftast inget bakgrundsminne att koppla in när de skall förhålla sig till så kallade utvecklingsfrågor och hur tidigare exploateringar påverkat miljön, naturen och folket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *