Skrot i Laponia

skrot i laponia
En av forskaren Axel Hambergs nederbördsmätare står i nationalparkens södra del norr om sjön Stuor Dahtá.

Det finns mycket skrot som svenska forskare och gruvtroll lämnat kvar efter sig i världsarvet Laponia. Eftersom det rör sig om just svenska lämningar på traditionellt samiska marker betraktas dock skrotet som heligt. Till och med skyddat i Kulturmiljölagen. Visst skräp härstammar från gruvbrytning. Aluminiumflottörerna från ett plan vid Vuojnesluobbala i Sarek torde vara de mest kända. Här bröts magnesit trots att nationalparken var nationalpark. Men också på berget Ruovddevárre norr om Huhttán/Kvikkjokk kan gammalt skrot hittas.

Lars-Guttorm Blind vid metallskrot på Ruovddevárre som ingår i ett märkligt fornminnesmärkt område vilket mest består av malmhögar.

Skrot finns också i Njoatsosjåhkå, mellan bergen Vállásjvárátja och Tjoares. Här står resterna från en vattenregistrerade mätningspegel för den kraftverksdamm som den svenska staten här planerade bygga (det finns mängder av sådan här utrangerad apparatur i älvar och bäckar i Sábme). Senast användes pegeln på 1980-talet av forskare vid Uppsala universitet.

Pegel i Njoatsosjåhkå i Laponia.

Spår från det första svenska gruväventyret på Gedkevárre i Badjelánnda på 1660-talet torde vara så överheligt att det troligast får stå kvar och rosta…

Spett, slägga, spade med mera i resterna av gruvstugan på Gedkevárre (nuv. Silbbatjåhkå) i Badjelánnda.

Det finns också mer skrot i Laponia som bör tas om hand. Också från flygplansvrak från andra världskriget vilka ligger på fjälltopparna. Som vraket på Tsahtsa vilket hittades av fjällvandrare 1976. Med hjälp av högupplösta satellit- och flygbilder kan fler vrak hittas, mest troligt också i Laponia. Världsarvets rostiga och ärgade skrot kan samlas ihop och lämnas på ÅVC i Jokkmokk eller om inte det faller i god jord, ställas ut i ett nytt museum.

Håll fjället rent 🙂


Den som vill stödja denna blogg kan sponsra med en valfri summa på swish 070 2300955

Tack på förhand 🙂


Visningar: 266

Ett svar på ”Skrot i Laponia”

  1. Har hittat en hel del skrot i Kirunafjällen efter avslutade forskningsprojekt. Efter kontakt med Abisko naturvetenskap så har de oftast städat efter sig. Konstigt att man ska behöva påminna om sådant som borde vara självklart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *