Hur gör man för att rädda ett folk?

Hur gör man för att rädda ett folk? En film om svensk rasbiologi i Sverige.

Hur gör man för att rädda ett folk? är en film om svensk rasbiologi. Från filmbeskrivningen på SVT Play:

“Det statliga institutet för rasbiologi öppnade i Uppsala 1922 och fanns kvar ända till 1958. Det här är berättelsen om institutets grundare och chef Herman Lundborg. Han varnade för hotfull degeneration och rasblandning i norr, men fick också barn med en kvinna i Lappland. En film av Maja Hagerman och Claes Gabrielson.”

Min mormor Signe Eriksson, född Stenman, mättes tillsammans med tusentals andra samer av rasbiologerna och fotograferades (troligen) av en lokal fotograf (troligen). Läs gärna ett av mina tidigare blogginlägg, Svensk rasbiologi skändade min mormor.

Hur gör man för att rädda ett folk? Mormor Signe Eriksson var knäpptyust om sitt samiska arv.

Jag såg just filmen Hur gör man för att rädda ett folk? igen. Den är suverän, och skrämmande. Se den du också! Passa på, för man vet inte hur länge den får finnas kvar på SVT Play.

Himmler plagierade

Tänka sig att den vidrige rasisten och hycklaren Herman Lundborg också var en fullblodsnazist som hade täta kontakter med Hitlertyskland. Att Lunborgs sjuka ovetenskapliga rön passade nazisterna som hand i handsken, med en metodik vilken Himmler och hans anhang fort plagierade för sina utrensningar och massmord.

Som ingen regering ens bett om ursäkt för eller med minsta lilla ansats försökt rätta till

Det är obegripligt att Sveriges riksdag, med bland andra högermän, liberaler och socialdemokrater, ansåg att det statliga rasbiologiska institutet i Uppsala var en kanonbra idé. För bara 102 år sedan. Och så 1928 när samma riksdag trummade igenom den renbeteslag som bidrog till ett massivt kulturellt folkmord av det samiska folket. Ett övergrepp som saknar motstycke och som ingen regering ens bett om ursäkt för eller med minsta lilla ansats försökt att rätta till. Det är verkligen bedrövligt.

Det var inte undra på att mormor var knäpptyst om sitt samiska arv. Ett arv som hon inte bara skämdes för, utan också skrämdes av. Som så många andra samer.

.

#rasbiologi #rasbiologiskainstitutet #film @majahagerman #hermanlundborg #sverige #rasism #nazism #sápmi
.

Visningar: 373

4 svar på ”Hur gör man för att rädda ett folk?”

  1. Såg nyss SVT2’s ‘De dövas historia’ / 19 febr 11:52 > 12:oo …
    # Där bl.a Rasbiologiska institutet figurerade …
    – men hur går det nu med alla som kan välja/pillra med ‘sina’ foster …
    NÄR får vi den utvärderingen ???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *