Psykopater och narcissister

Lyssnar på en mycket välgjord podd som jag blivit tipsad om av en vän. Podden heter Älskade psykopat. Det är verkligen hemskt att höra om vad psykopater och narcissister kan ställa till med i familjer, på arbetsplatser, i kärleksrelationer med mera. Bland annat om deras sjukt grandiost uppblåsta självbild, om deras manipulationer, lögner, avsaknaden av samvete och moral, oförmågan att känna skuld och skam och om hur lätt de kan ta till våld när de känner sig pressade. Hur de charmerar sig fram för att nå sina mål värre än någon annan. Finns inga så trevliga och till synes rejäla människor. De är riktigt läbbiga.

Psykopater och narcissister (diagnoserna överlappar ofta varann) är ett stort samhällsproblem. Kvinnor har blivit dräpta, misshandlade, våldtagna och hjärntvättade av psykopater. Många lever i en konstant rädsla för att deras psykopatex ska göra dem illa. Flera kvinnor har skyddat boende. Ofta söker sig psykopater och narcissister till någon ställning där de kan styra över andra människor, som i näringsliv och politik. Förutom den psykiska terror som såna här allvarligt störda människor bär skuld till bidrar de också till stora ekonomska kostnader för samhället. Många miljoner. Tänk alla sjukskrivningar, alla tappade sugar, alla uppsägningar, all ineffektivitet.

Jag känner till två psykopater/narcissister vilka kompletterar varandra i jävlighet. Som självförhärligar sig själva värre än jävulen själv, som trycker ner andra människor, som hotar och skriker när de inte får sin vilja fram eller blir emotsagda. Där fradgan bubblar i mungiporna när de befinner sig i affekt och där då tungan på den ene av dem rör sig otroligt snabbt från ena sidan av den halvöppna munnen till den andra. Som en orm. Ja faktiskt. Har aldrig sett någonting liknande. Ormen behandlar dessutom tamdjur hemskt illa.

Om samhället kunde fånga upp de här allvarligt sjuka människorna redan under tidiga tonår vore mycket vunnet. Psykopati är obotlig, men i unga år kanske det går att ge dem sjukdomsinsikt och finna modeller för att de ska fungera bättre i sociala sammahang. Som detta avsnitt från Älskade psykopat berättar om.

Visits: 548

3 svar på ”Psykopater och narcissister”

 1. Boken “Omgiven av psykopater” är också bra.
  En förklaring skulle kunna vara att sedan vi var halvapor fram till 1945 har krig varit en del av vardagen.
  Då kommer psykopaten till sin rätt.
  Att dräpa fienden utan att blinka eller bry sig.
  Troligen har det då varit en evolutionär fördel att ha några psykopater
  i de grupper man levde i från stenåldern.
  Försäljare som inte känner dåligt samvete i att lura kunder,
  är ett vanligt sätt för att kränga på all sorts prylar vi inte behöver
  Fördel för firman.
  Nackdel för planeten.
  När man åkte till Finland förr så kunde man hemska alkisar lite här och där.
  De var “krigsinvalider”, i huvet alltså.
  Halvgalna sedan kriget mot ryssen.
  Upptränade i psykopati.
  De fick hålla på,
  eftersom det ansågs var deras förtjänst att Finland nu finns som land.

 2. Otroligt väl beskrivet Tor! Så bra att du uppmärksammar detta. En enda person med svår personlighetsstörning av detta slag påverkar tusentals människor. Vi behöver lära oss känna igen dem innan det går överstyr, precis som du också beskriver ☀️👍🏻

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *