Samiskhet handlar om värderingar

Samiskhet handlar om samiska värderingar

Samiskhet handlar om värderingar. Allt fler byter sina svenska efternamn till samiska om man har dem i släkten. Jag tycker att det är bra att delar av det osynliga folket kommer ut igen från sin assimilation, även om det tagit någon generation att göra det. För de flesta samer blev renbeteslagen 1928 spiken i kistan då merparten av alla samer kastades ut ur lappbyarna och försvenskades.

Samiskhet handlar om värderingar, som inte hängde med i avassimileringen

Problemet är att de samiska värderingarna inte hängde med i avassimileringen. Värderingar som säger att inte störa eller förstöra natur, inte skjuta mer än vad bestånden kan bära, inte fiska ut sjöar, inte avverka så det blir kala ytor, inte skräpa ner. Inte okynnesköra skotrar, motorcyklar och båtar. Ta till sig av de urgamla samiska tankesättet om att hela naturen är besjälad, helig. Röra sig mjukt i markerna och verka utan att det knappt syns några spår efter en. Med mera.

Falsk seriös prägel

Det har tyvärr blivit allt vanligare också att folk som företräder exploateringsintressen tar tillbaks sina gamla samiska släktnamn. Att det samiska namnet ger en falsk prägel av att de grejer de här nynamnade pysslar med är seriösa, typ samiska. Kanske också ge sken att de till och med sanktionerade av samiska organisationer och därmed helt okey. Att det samiska efternamnet ger acceptans för exploateringarna.

En effektiv manipulation är att dra fram “samekortet” när det hettar till. Att i föredrag för flera hundra människor säga att ens far minsann lärt en om hur man ska förhålla sig vid samiska heliga platser (offerplatser). Detta när man själv bestämt att det ska kalavverkas överallt just kring de här heliga platserna.

Femtekolonnaren har fått ny innebörd

Men det spelar ingen roll att man syr upp en kolt, skaffar sig renmärke och lär sig tala samiska så länge de genuina samiska värderingarna inte alls finns. Jo det spelar roll, med det gagnar enbart exploateringsintressena. Härmed har femtekolonnaren fått en ny innebörd.

Mera:
Samiska efternamn på väg tillbaka
Samisk kultur i ett nordiskt perspektiv
Turist på egna marker

Visningar: 71

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *