Aktivisterna på Spotify Dok

Aktivisterna i Återställ våtmarker vid Slussen i Stockholm inför en Slow Walk aktion.

Aktivisterna på Spotify Dok är en poddserie i tre delar gjord av journalisten Sara Olsson som skildrar den mest radikala delen av svensk miljörörelse, Återställ våtmarker.

Sara Olsson har följt klimataktivistgruppen hack i häl i hemliga planeringar inför aktioner, varit med på vägblockader, lyssnat på förhandlingar i tingsrätten, och mycket mer. En suverän serie där bland andra mina vänner Viktor och Pontus finns med
💚

Civil olydnad en suverän metod

Som motpol till aktivisterna och deras bevekelsegrunder hörs också Jan Emanuel Johansson. Jag är självklart färgad av att jag också är aktivist och ser den fredliga civila olydnaden som en suverän metod för att skapa nödvändiga förändringar. Jag är för övrigt också, tillsammans med nämnde Viktor och två andra, med i styrelsen för Klimataktivistfonden Karl-Bertil Jonsson. Fonden ska stödja aktivister från insamlade pengar.

Jan Emanuel fick för stort utrymme. En präktig fakesosse som bland annat gjort sig rik på vårdboenden för ungdomar som har det svårt. En ekonomiskt oberoende person som äger lyxyacht, en massa bilar och motorcyklar och andra fossildrivna maskiner. Som tycker det är kul att köra grejer helt enkelt och som skiter i klimatfrågan och tycker att ÅV är korkade.

Jan Emanuel med i Aktivisterna på Spotify Dok


När Jan Emanuel kom körande stannade tvärhastigt trafiken på Centralbron i Stockholm. Det var Återställ våtmarker som blockerade motorvägen, se artikel i Syre. Irriterad gick han ut och släpade bort en aktivist för att göra vägen fri.

Återställ våtmarker har fått en otrolig uppmärksamhet för sina aktioner. Jag och dotter Astrid var i höstas med på en Slow Walk som startade vid Slussen och där jag fotograferade hela gänget som var med. I juli i somras for jag ensam till en aktion mot torvbrytning vid Kumla. Proffsigt upplagda och roliga aktioner!

Lyssna på programserien Aktivisterna på Spotify Dok!

Aktivisterna på Spotify Dok skildrar den mest radikala delen av svenska miljörörelsen, Återställ våtmarker. Här pluggar de igen en dräneringsdike på en torvtäkt vid Kumla.
Mina vänner i Återställ våtmarker pluggar igen ett avvattningsdike på en torvtäkt nära Kumla. Efter att jag fotograferat aktionen skulle de fem ta lunch och gick längre ut på täkten. Då kom personal från Hasselfors Garden, som ägs av finska Neova, mot de fem, tätt följda av polis som grep samtliga.

Mer från i somras: Mina vänner i Återställ Våtmarker på torvaktion vid Kumla

.

#återställvåtmarker #aktivisterna #aktivism #civilolydnad #fredligcivilolydnad #motsånd #samhällskritik #klimathotet #klimat #climate #klimatkrisen #växthuseffekten

Visits: 36

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *