Mina vänner i Återställ Våtmarker på torvaktion vid Kumla

Nu är jag hemkommen från en rolig, läkande och givande vistelse med familjen på Västkusten. Är glad också för att jag drog till Kumla i ett par dagar. Till mina vänner aktivisterna i rörelsen Återställ Våtmarker, för att dokumentera det fasansfulla som det finska bolaget Neova AB gör sig skyldiga till.

Sitter vid min stora skärm och förfasas dels över torvbrytningen men också av alla oskarpa bilder. Jag är också tacksam för de bilder som trots allt blev bra. Jag var nog en aning skärrad. Hade inte möjlighet att bli gripen och häktad, trots att också det tillhör aktivismen. Att gång efter gång fängsla fredliga klimataktivister mitt i rådande klimatkatastrof visar på det absurda och galna. Människor som bara upplyser om att den onödiga och klimatskadliga torvbrytningen måste upphöra, och att andra, utdikade och torrgjorda våtmarker måste återvätas. Om så skulle ske motsvarar det en minskning av utsläppen motsvarande Sveriges samlade biltrafik.

Karolina, Aurora och Lior sår vallfrön för att visa på hur torvtäkten kan användas på ett klokare sätt.

Gång, efter gång, efter gång lyfts att torvbrytningen ger upphov till stora utsläpp av klimatgaser. Men informationen studsar mot makthavarnas tjockskallar. Det är en sjuk bedrift att regeringen kan nonchalera klimatfrågan så totalt. Men engagemanget från gräsrötterna kommer att tvinga dem att ta nödvändiga beslut. Det finns inga andra alternativ. Fredlig civil olydnad är nyckeln till att få till en förändring, men vi måste bli många fler som angagerar sig. Nerifrån och upp. Demokrati. Folkstyre.

Jag kommer i kommande publiceringar att belysa ett par aktioner, men också andra aspekter av torvbrytningen. Nu vill jag dock lyfta de underbara människor som jag träffade. Några har jag lärt känna tidigare, andra inte: Rufus, Andreas, Li, Justus, Jesper, Alfred, Eurora, Lior och Karolina. Kunniga, dedikerade, modiga, tjurskalliga. Wow alltså!

Supporta gärna mina publiceringar med ett valfritt belopp på Swish 0702300955. Varma tack 💚

Visningar: 100

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *