Jokkmokks marknad och samiska reflektioner

Jokkmokks marknad och samiska reflektioner bland annat om att Kung Karl IX regalier tvärhastigt blev stulna, men senare hittades i en soptunna.

Vilken tur.

Sáme ednam/Sameland blev invaderat och stulet av svenska staten som senare dämt över, kalavverkat och försett enorma arealer av traditionellt ägda samiska områden med gruvor, vindkraftsparker, järnvägar, vägar, samhällen och militära övningsområden som aldrig går att få igen. Inte heller alla de trummor – samiska regalier – som bränts upp i den kristna missonens svenska namn.

Vilken otur.

Ingen talar om det

Det är som om kungens regalier blivit hittade sönderslagna där i soptunnan. Fast mycket värre. Finns inga ord för att beskriva den irreparabla förstörelse som Sverige har utsatt Sábme för, mot folket, markerna och vattnet. Ingen talar om det.

Kronofogde Mattias Lindgrens bränning av en samisk byggnad i Västerbotten inträffade ungefär samtidigt som skandalen i den svenska akademin. Tyvärr blev bränningen överskuggad av en större nyhet. Den om Kulturprofilen. Tänk om medierna ägnat lika mycket tid åt samisk historia och samisk folkrätt?! Då hade Vattenfall blivit påtvingade en ny vattendom för Luleälvarna, Sveaskog och Fastighetsverket hade gett upp sina kalhyggen i Sábme med nya ägardirektiv, inga nya gruvor i Sáme ednam hade sett dagens ljus med en reviderad mineralstrategi och inga fler vindkraftsparker skulle planeras. En lång rad lagar hade blivit omstöpta och respekten för oss, för urfolket samerna, hade stärkts.

Jokkmokks marknad och samiska reflektioner. Kronprinsessan Viktoria i glatt samspråk med renskötaren Rickard Länta från Jåhkågasska tjiellde.
Kronprinsessan Viktoria i glatt samspråk med renskötaren Rickard Länta från Jåhkågasska tjiellde. Också relationen mellan kungligheter och samer har radikalt blivit förändrade genom tiderna. Foto: Tor Tuorda.

Jokkmokks marknad och samiska reflektioner

Imorgon drar Jokkmokks marknad igång igen. Plastprylar, suovaskebab, ölkåtor och dans. Kontrasten mot när Karl IX  tvingade på mina förfäder en extrem skattehöjning, kyrkoplikt och rättsskipning är enorm. Skälen till att Jokkmokks marknad startade 1605 är knappt nämnd. Det är också tyst om Sveriges största ouppklarade brott – landstölden av Sábme – och att samerna blev tvingade att ge ifrån sig sina trummor, ibland under tortyr, ibland med dödsstraff för de som vägrade.

Jokkmokks marknad och samiska reflektioner. Trummorna, samernas regalier. Bilden visar del av en skåltrumma gjord av slöjdaren Fredrik Prost.
Trummorna, samernas regalier. Bilden visar del av en skåltrumma gjord av slöjdaren Fredrik Prost. Foto: Tor Tuorda.

Forum för dekolonisering

Jokkmokks marknad av idag är så mycket mer än tvång och förtryck eller tjo och tjim. Numera uppvisar marknaden mängder av högkvalitativa utställningar, mäktiga konserter och intressanta föredrag och de samiska inslagen dominerar stort. Marknaden används alltmer som ett forum för dekolonisering, kunskapsspridning och som politisk plattform.

I år råkar marknaden invigas på samernas nationaldag. Det hade varit en utmärkt tillfälle att återlämna samiska regalier och andra föremål från museer och institutioner till Sáme ednam och kanske Ájtte museum. Men det sker inte heller i år heller. Men vi får fira att vi ännu finns, att de urgamla näringarna och kulturuttrycken lever, och att vi är segare än fjällets enerot. Och nationaldag eller inte – låt varje Jokkmokks vintermarknad vara ett tillfälle till kompromisslös kulturell manifestation för vårt liv och våra rättigheter.
.
#jokkmokk #jokkmokksmarknad #dálvvadis #jåhkåmåhkke #marknaden #trummor #sábme #sápmi #saepmie #sábmie #sámeednam #regalier #religion #statt #kyrkoplikt @tortuorda #tuorda #tvång #sverige #lappland #karlIX #hertigkarl #kolonialism #kolonial #dekolonisering #kronofogde #fogdar

Visningar: 6

Ett svar på ”Jokkmokks marknad och samiska reflektioner”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *