Armborst från Suolllu/Björkholmen i Tjäruborgarens land

Vintern 2013-14 surfade jag runt och tittade på bilder i Nordiska museets samiska samlingar. Sökte på pilbåge, men fick ingen träff, ett resultat som jag också anade innan jag sökte. Ändra sökordet till armborst och fick upp en bild av en armborstkolv med graverade renhornsbeslag på sidorna. Bildtexten löd:
Armborst fr. Jokkmokk sn. Lule lpmn. Fr. Björkholmen. Saknar båge. L. 0,90. Af trä, med beslag af renhorn. Beslagen delvis snidade. Ink. fr. Isak Roda (?). Ink. af jägmästare H. Nordlund. 22/7 1891.* Bil. Nordlund 70.


En träff bara. Från Björkholmen, grannbyn. Helt fantastiskt! Nu har museet lagt ut fler armborstkolvar. Alla av samma samiska snitt. Tänk vilket arbete mina förfäder lade ner på att utsmycka vardagsföremål, makalöst!

Förvisso var armborsten en mycket viktig attiralj för att jaga gråverk (ekorre) med. Vid denna jakt hade de ingen spets på de korta pilarna, utan en klump som ibland dräpte, ibland bara bedövade bytesdjuret. Allt för att inte förstöra det värdefulla skinnet i onödan. Män, kvinnor och barn jagade. Det var viktigt för familjerna att skaffa sig valuta från skogen som de kunde byta till sig varor med. Nålar, yxor, salt, med mera. Minst lika viktigt var att skaffa skinn för att betala skatt som Sverige tvingat på mina förfäder för att alls kunna få bo och bruka det skatteland som staten sade sig äga.

Det är mäktigt att tänka sig att Gunilla Påhlsdotter kanske ägt och jagat med denna av jägmästare Nordlund* inlämnade armborst. Att hon åkt skidor från kåtan vid Gállokjávrre över Roavoajvve med vapnet på ryggen. Kanske i samma sträckning som jag själv? Jag har skrivit en hel del om henne på denna blogg. Bland annat: Gunilla Pålsdotter, Samisk by i Gállok och Skogssamiska timmerkåtor i Gállok

Mina egna skidspår på berglandet Roavoajvve


Söker man på
armborst på wikipedia nämns samiska armborst inte alls. I vanlig ordning reduceras och osynliggörs vår historia i Svea rike. Särskilt märkligt när en mängd vetenskapsmän, turister och resanden från främmande länder i nära tvåtusen år besökt Sábme och beskrivit mina förfäder som extraordinära bågmakare, skyttar och bågjägare. I Sverige inte ett ord. Bara några kolvar på museum.

Ink. af jägmästare H. Nordlund. 22/7 1891. Denne H. Nordlund var en jägmästare som jag hört kom från Piteå. I mitten av 1800-talet började den svenska staten inse vilken ekonomisk potential skogen hade. I slutet på århundradet insåg man det till fullo. Men det fanns en hake. Skogen ägdes ju av mina förfäder samerna, som i sina skatteland skattat för i flera hundra år. Därför uppfanns den så kallade avvittringen, där tjänstemän på länsstyrelserna i Sábme helt sonika ändrade beteckningen för alla land från skatte till krono. 1891 hade avvittringen just startat. Den skulle pågå i Jokkmokks socken nära 20 år till. Därmed konfiskerade staten allt samisk land och den största stöld som inträffat i Sveriges land var ett faktum. En stöld som fortfarande är helt ouppklarad. Andra extremt allvarliga åtgärder politikerna i riksdagen tvingat på mina förfäder samerna är renbeteslagarna. Har skrivit om den som trummades igenom i riksdagen 1928. Med detta i åtanke är den nya regeringens ambitioner för det samiska folket rätt fjuttiga. Det krävs lagändringar och korrigeringar av de fabulösa övergrepp mot mitt folk som staten gjort sig skyldiga till.

Visits: 165

3 svar på ”Armborst från Suolllu/Björkholmen i Tjäruborgarens land”

 1. Avvittringen är huvudsakligen ett övergrepp på de norrlänningar som idag kallar sig svenskar.
  Avvittringen gäller hela övre norrland.
  Gustav Vasa beordrade förloppet redan 1543, “All mark som obygde ligga hörer härmet gud och överheten till”, så var vårt öder förutbestämt. Detta akedde sammatidigt som Dackefejden, kungen var extra vansinnig och hatisk mot sina medborgare det året.
  Tog 300 år att genomföra. Avvittringen började i slutet av 1700-talet och höll på hela 1800-talet.
  Baggbölerättegångarna är en följd därav, många hamnade i domstol för att de huggit husbehovsved, för de blev aldrig informerade om att deras skog nu var kungens privata egendom. Förloppet är unikt för Europa, i Kongo däremot var det exakt likadant, hadde samma namn t o m, kronoparker. Då med mördaren Leopold av Belgien.
  Ett ämne som alla borde känna till eftersom det är grunden för de statliga koloniala utsugarbolagen LKAB, Vattenfall och Sveaskog (Domänverket).
  Så faran med att även i detta hänseende skilja på samiskt och svenskt är att det förhindrar allt samarbete.
  Vilket var målet.
  Se Svante isakssons böcker, Staten stal marken och Ingen frid i fjällen.
  Där finns mer i ämnet.
  Men det hela är huvudsakligen outrett.
  Och obekant för de flesta.
  Och hur skulle ststen kunna utreda sina egna brott?
  Det är moment22.
  Nu har ju dessutom arbetarrörelsen blivit en del av staten och positiv till kungahuset.
  Pitebon Eden införde demokratin i Sverige 1917, rösträtten.
  Genom att han är härifrån så är han uttaderad ur historieböckerna.
  Hans idé var att införa rösträtt och republik samtidigt.
  Men han fick backa på republik.
  Så det återstår att genomföra.
  Republikanska föreningen har haft några möten i Umeå.
  Men just nu saknar vi ordförande.
  Tomas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *