Tolta, älgens favorit

När jag gick genom gammelskogar vid Kvikkjokk nyligen passerade jag tusentals högörter som stormhatt, kvanne och tolta, Cicerbita alpina. Just toltorna hade sina blomställningar prydligt avbitna. Jag såg bara fem som orörda och vissnande slokade på sin stjälk.

Jag har aldrig lagt märke till en sådant här frosseri tidigare. Det är älgen som är den skyldige, visar klövavtryck, spillning och legor vid toltabestånden. Nu har jag ju inte med egna ögon sett en älg noppa av de här blomställningarna, men vem ska det annars vara som når upp till dem? Kanske det finns speciella älgar som älskar toltans blommor och som koncenterat mular sig rätt på just dem?

En av de intakta toltorna jag hittade.
Blommande tolta, en älgars favvomat.

Om du villl stödja fortsatta publiceringar på denna blogg får du gärna swisha ett belopp på 0702300955

Tack för din donation 🙂

/Tor 

Visningar: 184

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *