Samisk historia, vem skildrar den?


Under året har jag haft gott om tid att lyssna på olika historiska poddar. De flesta av dem är mycket välgjorda och intressanta, men det är mest svenska kungar och deras krigande som avhandlas. Också romartiden, det osmanska riket, nordamerika, första och andra världskriget, med mera. Många poddar avhandlar samma saker och det kan bli en aning tröttsamt att lyssna på Stockholms blodbad och Karl XII vansinniga bedrifter överallt.

Det mesta handlar om gubbar och deras eskapader, men jag har också tagit del av en podd om 1800-talets megastjärna Jenny Lind och igår lyssnade jag på historien om den massmördande grevinnan Elisabeth Bathorý.

Mälardalsregionen och södra Sverige är flitigt representerad av de svenska upphovsmännen som vill lyfta den svenska historian. Likaså skildras medelhavsregionen, Nordamerika och Asien.


Podcast om historia:
Svenska folkets historia
Historia.nu
Historiepodden
Harrisons historiska brott
P3 Historia
Harrisons historiepodd
Vetenskapsradion historia
Krigshistoriepodden
Militärhistoriepodden
Fronten
Kungar och krig
Vår blodiga historia
D-dagen den 6 juni 1944
Stjärnbaneret – Historiepodden om USA


Men hur ser historian ut för Sveriges och EU:s urfolk samerna? Eftersom det knappt finns något att läsa om samer i historieböckerna är andra källor till kunskap extra viktiga. Men öven i poddvärlden är det rätt så skralt med information tyvärr.

Historiepodden
Skogssamerna & Staten

P3 Historia
Alta-konflikten, från civil olydnad till samisk terrorism (från 2012)

Vetenskapsradion Historia (hela, delar eller duttar av sändningar som behandlar samisk historia)
De okända samiska polarfararna
Den samiska triumfen i Vasaloppet 1929
Lotten von Dübens bilder av samer ger insikter
Om samerna är Sveriges äldsta urfolk?

Sen finns det seriösa inslag från platser som inte är regelrätta historiska poddar, exempelvis:

Allt du velat veta
Samisk historia med Gunilla Larsson

Samisk podd-media finns också, som till vissa delar behandlar den samiska historian.

Unga samiska röster
Sameradiopodden

Tyvärr florerar också minst en vidrig, lögnaktig och hatisk podd på nätet vilken drivs av nazister, men denna förtjänar inte att länkas till. Har anmält skiten till DO.

Detta är i stort sett all, jag kan ha missat något avsnitt, men uppräkningen visar ändå den trend som fortfarande råder i svenska Sábme, Sápmi, Sábmie, Saepmie. Men nu också i den svenska podd-världen. Osynliggörandet.

För den som gillar att lyssna på historiska poddar är ovanstående länkar det som finns. Av tusentals poddavsnitt. Det är bedrövligt dåligt.

Inte ett ord yttras bland annat om Sveriges enorma markstöld, avvittringen som avslutades på 1920-talet. Hade passat väl i podden Harrisons historiska brott.

Inte ett pip om konsekvenserna av renbeteslagen 1928. Hade varit klockrent att skildra i alla ovanstående poddar. Också krigspoddarna. Krig kan föras också utan svärd, pilbågar och kulor. I Sverige har det ofta räckt med gåspennor och skrivmaskiner.

Ingenting om Sveriges statsdrivna rasbiologiska forskning.

Ingen skildring om den revolutionerande HD-domen i Girjasmålet.

Kung Fredrik I brutala härjningar och fördrivningar av samer på 1700-talet lyser med sin frånvaro.

Om sockenlappssystemet, vart går det att lyssna på?

Inget om Sveriges ändlösa utredningar av urfolksdeklarationen ILO 169.

Karl IX Lappmarksplakat, vad är det? Ingen podd ger något svar.

Massgraven i Jokkmokk? Det hade gått att göra ett oerhört intressant poddavsnitt om den trälår med kranier som begravdes på en omärkt plats. Enklare och mer publikt kanske att fortsätta traggla om Birka.

Kampen i Gállok, är den för modern?

De samtida forskarna Axel Hamberg och Fredrik Svenonius. Den ena från Stockholm och den andre kommen från Gammelstad vid Luleå. Hur skilde sig deras relationer till samerna? Det skulle också kunna bli ett oerhört intressant poddavsnitt.


Om du vill stödja mitt och bloggens fortsatta arbete med oberoende granskningar och skildringar av dåtid och nutid vore jag tacksam om du vill lämna ett swish-stöd till: 0702300955
Tack på förhand 🙂



Visits: 435

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *