SD:s kulturkanon fortsätter osynliggöra samerna

När jag först såg att SVT gjort en påkostad serie som heter Historien om Sverige, med Simon J. Berger – känd som en av fyra fruktansvärda vulgon i Exit, en annan tv-serie – som programpresentatör blev jag bara matt. Jag lockades inte alls av att se ett endaste avsnitt av serien med det pompösa namnet.

Det är märkligt. Jag som är så historisk intresserad. Lyssnar på flera historiska poddar, läser böcker och skriver mycket om just historia på denna blogg. Kanske folk tror att jag endast vill förkovra mig i och skriva om den samiska historian, eftersom det mesta av bloggens historiska inlägg behandrar just den. Men jag gillar all historia, därför ter sig min spontana avoga inställning mot tv-serien extra anmärkningsvärd.


Förstod väl på en gång vad serien skulle innehålla. Och jag hade rätt. Det har mängder med kritiker torgfört i medierna.

Fokus Mälardalen, medan norra halvan av landet, Sápmi och urfolket samerna knappt nämns. Bara lite pliktskyldigt, ingen överblick över seklerna om hur svenskarna invaderat, tvångsfördrivit, stulit och koloniserat samerna land. Tagit religionen ifrån oss, sett till att de flesta samer inte har språket kvar, tvångsassimilerat, skapat rasistiska lagar, rasforskat, skövlat vår natur och många fler övergrepp.

Det fick inte plats. Det blir för känsligt. För jobbigt.

Men det kanske kommer. I kommande avsnitt. Och så har ju tongångarna gått hela tiden som denna serie har löpt. Det kanske kommer. Sen. Men det blir inget sen. Inte när SVT och staten bestämmer. Detta är en del av den kulturkanon som SD har pratat sig så varma för. Karl XII och midsommarfirande i Dalarna, det är grejer det.

Och osynliggörandet av samerna fortsätter.

SVT och den nuvarande brunblå politiken går hand i hand.

Någon politik som värnar mitt folk går inte igenom den rasistiskt präglade Sveriges riksdag. Någon representativ demokrati, som detta självförhärligande land alltid lyfter upp till skyarna, finns inte. Utom för majoritetsbefolkningen. Det är lika illa som när jag för snart tio år sedan ville sälja in en filmidé om det extremt marginaliserade folket skogssamerna till SVT och svenska filminstitutet. Det blev nobben.

Om vår samiska historia ska filmas, skrivas eller talas in, måste vi själva göra jobbet.

Visningar: 217

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *