SVT:s Historien om Sverige är en rasistisk produktion

SVT:s Historien om Sverige är rasistisk, skildrar inte samer eller norra Sveriges historia

SVT:s Historien om Sverige är en nationalistisk och rasistisk produktione. Det är de etniska svenskarna och mellansverige som är i fokus medan samerna osynliggjorts. Programserien borde byta namn till Historien om Svenskarna.

Jag anade att det skulle vara så redan i november när serien började visas på SVT. Mina farhågor besannades när jag läste de många negativa recensionerna om SVT:s storsatsning, bland annat från arkeologen Nils Harnesk på Norrbottens museum. De hårda, men sanna, orden i början av detta stycke är dock mina egna.


Jag har inte sett ett enda avsnitt av Historien om Sverige. Men nu när serien släppt avsnitt 6 kunde jag inte hålla mig längre. Hoppade fram på avsnittets tidslinje och såg någon sekund här och en halv minut där. Kanonfint foto, bra berättare, men precis som kritiken säger så är det väsentliga delar som helt saknas i serien. Också mellan åren 1560 och fram till 1658 som del 6 säger sig beskriva.


Kungar, krig och stormaktssträvanden, Axel Oxenstierna, nybyggare, romantik, midsommardans, regalskeppet Vasa, Sala koppargruva och så nämner presentatören Simon J. Berger Sveriges koloniala strävanden i bland annat Afrika. 


Galna kungar som tvingar tusentals män att slaktas på de många slagfälten, ett urschligt flaggskepp som sjunker direkt och så berättar Berger, med imponerad skådespelarmin (ser bara vulgot från den norska tv-serien Exit framför mig), de så kallade skogsfinnarna “som är här för att bryta ny mark och befolka skogarna i Sverige.” Vidare yttrar han: “Skogsfinnarna befolkar stora områden som tidigare varit vildmark.”, samt att skogsfinnarna bidrar till att “Sverige växer innanför landets gränser.”

Förvanskning av historien

Jag är bedrövad över hur statstelevisionen kan släppa igenom en så oseriös och snedvriden produktion. SVT:s Historien om Sverige är en rasistisk produktion som om den kom från propagandaministeriet i den ryska federationen.

Att osynliggöra viktiga skeenden i historien är också en strategi för historieförvanskning. Och att inte ge röst åt det urfolk som faktiskt befolkade den så kallade vildmark som Berger nämner långt innan det andra folket kom och skövlade, är rasistiskt. Finnarna var ett folk, men inte samerna? Vad var då samerna? “Befolkade” de inte skogarna? 

Också den samiska befolkningen växte inom Sveriges gränser. Förvisso inter samerna i det mellansvenska sockenlappsystemet, där barnadödligheten var nära 100%, men längre norrut, som ju svenskarna räknade som lappens rättmätiga hemvist, i Saepmie, Sábmie, Sábme, Sápmi, föddes nya människor. Men samer räknas inte i SVT:s storsatsning.


SVT:s försvarar sig mot kritiken att serien osynliggör den norra delen av landet: “Vi kan inte berätta allt.” Men varför inte det? Varför ska det alltid vara en sådan mälardalsfixering på allt? Gör 20 avsnitt eller 30 och med en sann och seriös historiebeskrivning!


Förresten beboddes också Mälardalen av samer, men eftersom SVT bestämt sig för att endast etniska svenskar (och finnar) ska skildras, så finns ingenting om de fruktansvärda levnadsvillkor som de så kallade sockenlapparna tvingades leva under. 

SVT:s Historien om Sverige är en rasistisk produktion. Programserien borde byta namn till historien om svensklarna.
Slöjdaren Fredrik Prost på Jokkmokks vintermarknad som hålls under första helgen i februari, och har så gjort ända sedan 1605.

Inte ett ord om Karl IX marknadsplatser

Koloniala strävanden, som Simon J. Berger talar om, hade redan Sverige där svenskarna vällde in och koloniserade samiska kulturlandskap. Där svenskarna och tvingade samerna att byta till sin egen religion och till sitt eget kultiverade näringsfång med kor och får. Där svenskarna tvingade merparten av samerna att endast tala svenska. Effektiv assimilering. Men om detta talas icke.

För att genomföra kolonialismen beslutade Karl IX 1605 att Lycksele, Arvidsjaur, Jokkmokk, Jukkasjärvi och Enotekis skulle bli marknadsplatser. I Jokkmokk pågår marknaden ännu idag, vilken startar snart, första torsdagen i februari, och drar tiotusentals besökare varje år.


Varför startade kungen de här marknadsplatserna? Spännande fråga som gett Stockholm enorma rikedomar. Men inte ett ord om deras historia i Historien om Sverige.

År 1635 startade silvergruvan i Nasá, Nasafjäll, med smälthytta vid Sädvvájávrre, i nuvarande Arjeplogs kommun. Piteå silververk följdes av Luleå silververk i Kvikkjokk, 1662-1702 med gruvor i Badjelánnda och Sarek i det som idag kallas Jokkmokks kommun. Staten behövde säkerheter för krigslån och reda pengar till alla de legoknektar den svenska armén anlitade för sina många vansinniga krig. 

Tyst om svenskarnas silvergruvor

Det var två satsningar som riksadministrationen ansåg vara superviktiga: ”Man hoppas här, näst Guds
tillhjälp”, plitade riksrådet Carl Bonde ner i ett brev till Axel Oxenstierna, ”så skall det bliva di svenskes västindien, lika gott för de fromma som för konungen av Spanien.”

Dock inte ett ord om någon av silvergruvorna i Historien om Sverige. Var de för skämmiga att ta med i historiebeskrivningen, för gruvorna och smältverken bidrog onekligen till tvång och tortyr av samer och innebar gigantiska ekonomiska floppar för den svenska staten. Också Vasas förlisning var förvisso en flopp, men den katastrofen fick mycket utrymme i programmet. Märkligt minst sagt. 


Är Historien om Sverige är ett beställningsverk från Sverigedemokraterna och den kulturkanon som de vill införa? 


Jag tycker SVT:s filmserie borde byta namn till Historien om Svenskarna. 

.

Donera gärna en summa på swish så jag kan fortsätta beskriva historien om Sverige 0702300955
Varma tack på förhand! /Tor
.
#sverige, #historia #sápmi #samer #samisk #svenskarna #kolonialism #kolonial #kolonisera #silvergruvor #jokkmokk #marknad

Visits: 187

Ett svar på ”SVT:s Historien om Sverige är en rasistisk produktion”

 1. Hej, jag har precis satt mig in i samernas historia. Jag är 43 år och uppvuxen i mellansverige. Mina föräldrar kämpade mot Vietnam kriget och mycket annat och jag var med på olika demonstrationer som barn.
  Visst har jag hört många gånger om att samerna behandlats fruktansvärt, men det är inte förrän nu, när jag själv tagit reda på fakta som jag vaknat upp till “verkligheten”. Är lite förvånad över att jag har känt så mycket sympati med urinvånare från andra delar av världen, men varit omedveten om samerna som är i mitt eget land.
  Har lyssnat på tal från miljökonferenser där personer från urfolk talat.
  Jag praktiserar meditation och tror att andlighet är vad som förbinder oss alla oavsett religion eller ingen religion. När jag lyssnat på de personerna som talat på konferenserna blir det tydligt att de har den kunskap om naturen som regeringarna behöver för att kunna fatta rätt beslut.
  Ändå så är det så stort steg till att politikerna ska göra det.
  Jag tror att det finns en stor ignorans, brist på kunskap och att felaktiga värden, t ex, girighet, materialism styr.
  Tror det finns mer eller mindre i oss alla. Det uttrycker sig bara olika.

  Det som binder oss samman är större i slutändan.
  Jag vet inte om du som har denna webbplats är same. Jag tittade just på ett avsnitt av Sveriges historia mellan 1600 – 1700 talet och tänkte hur konstigt att det inte har med hur samerna behandlades.
  Därför googlade jag och hittade din webbsida.
  Undrar om de kommer ha med i serien hur kristna missionärer betedde sig och om alla barn som sattes i skola?
  Jag tror det är bara en tidsfråga innan Samernas historia kommer uppmärksammas ordentligt. Det går inte att dölja historien eller försöka skriva om den hur länge som helst. Det finns exempel efter exempel på det. Det tar kanske bara lite tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *