EU:s gruvlag boostar kolonialism!

Den Europeiska unionen är en kolonial konstruktion som boostar kolonialism.Amnesty International skriver, ingress:

EU:s gruvlag boostar kolonialism i Sápmi!
“Ett ökat tryck på samers traditionella marker väntas efter att EU kommit överens om en ny gruvlag, Critical Raw Materials Act. Lagen, som inte konsulterats med representanter från det samiska folket, etablerar snabbspår för brytning av vissa mineraler och metaller som är centrala för elbilar och andra produkter i energiomställningen. Tydliga skrivningar om urfolksrättigheter saknas, trots att det länge funnits bevis om kränkningar av urfolksrättigheter vid gruvprojekt.”

Med sin nya gruvlag struntar EU i FPIC, FN:s princip om fritt och informerat förhandssamtycke inför exploateringar på samiska traditionellt brukade marker. Principen ska ta hänsyn till mänskliga rättigheter och urfolksrättigheter innan stora gruvprojekt, med mera, drar igång och detta ska ske på marker som mina förfäder i Dálvvádis och samer i hela Sápmi faktiskt varit ägare till, enligt den påtvingade svenska ägarnormen.

Bland andra Sverige har varit drivande för den hårdare linjen.

Nu vill Sverige att EU:s enda erkända urfolk ska kunna fortsätta bli överkörda över och plundrade. Någonting som EU, med sin drös av gamla unkna kolonialstater, också vill. Portugal, England, Spanien, Belgien, Holland, Frankrike, med flera, har ju vanan inne med att berika sig och parasitera på andra urfolk.

I Aitik, Bolidens enorma dagbrott vid Gällivare, bryts koppar. En metall som enligt den svenska kolonialmakten är nödvändig för att den den så kallade gröna omställningen ska kunna genomföras. Med sin nya gruvlag som tillåter många fler dagbrott som det i Aitik visas att den Europeiska unionen är en kolonial konstruktion.
Aitik, Bolidens koppargruva utanför Gällivare, Sábme (lulesamisk stavning på denna del av Sáme ednam).

Sverige är, tillsammans med de andra tre staterna där Sápmi, Sábme, Sábmie, Saepmie breder ut sig, de enda kvarvarande kolonialmakterna i hela EU. Norge, Sverige, Finland och Ryssland sitter i samma ruttnande båt. Kolonialismens gamla svarta stinkande sjunkande piratskepp som konstant måste tätas för att kunna flyta. Pappersmassa, sedlar, en gröt av metallkross, allt som finns till hands, limmas desperat fast i hålen som går upp hela tiden. Själva rodret är värst utsatt.

Sverige, likväl som Ryssland och de andra kolonialmakterna, driver ingen politik som värnar mitt folk. Tvärtom. Det bevisar den totala nonchalansen för FPIC.

Amnesty räknar upp orter i Sáme ednam (sameland – Saepmie/Sápmi/Sábme/Sábmie) där kritiska metaller f
inns. Mineraler som tycks vara värdefulla för den så kallade gröna omställningen: Rönnbäck, Tärnaby (nickel), Kiruna (sällsynta jordartsmetaller), Nunasvaara, Vittangi (grafit) och Laver, Älvsbyns kommun (koppar). 

Gruvmotståndet i Gállok kan trappa ner

Gállok, Jokkmokk, finns naturligtvis inte med i uppräkningen eftersom det inte finns någon brist på järnmalm idag. Ett faktum som gör hotet mot Gállok mindre, kan tyckas. Att gruvmotåndet i Jokkmokk kan trappa ner nu. Att vi typ ska känna glädje. Men inte alls. Jag är inte alls glad över den framtid som hotar med Sveriges respektlösa koloniala politik.

Trots Sveriges tidigare enorma vurm för Förenta nationerna, med Dag Hammarsköld och filmen som nu går upp på biograferna och allt ger Sverige numera fan i FN, ett faktum som också gäller den massiva kritik som det internationella samfundet riktat mot landet i årtionden. Sverige fortsätter skövla, fortsätter sitt kulturella folkmord, fortsätter att nonchalera samer och Sáme ednam (förutom råvarorna).

Och unionen, vilka många samer satt sin tillit till under senare år… Tyvärr är det så att EU:s gruvlag boostar kolonialism i Sápmi!

Den gröna omställningen kommer bli ett nytt regalskeppet Vasa, som nya silverbruk i Nasafjäll och Kvikkjokk eller ett nytt Stålverk 80. Det lär bli ännu en gigantisk flopp!

Fördjupningar

Gröna bubblor på Sveriges 500-årsdag.

Åsa Lindstrand: Markerna skriker om nåd.

Ger rikedomar – får skit tillbaks

Stöd gärna mig och denna oberoende blogg, som är en röst i ett annars rätt så tyst nordligt landskap. Detta gäller samisk historia och de effekter som den statliga politiken ger för människor och djur i Sábme.
Swish 0702300955
Stort tack för ditt bidrag 💚
/Tor

.

.

#eu #europeiskaunionen #gruvor #mining #mines #nasafjäll #kvikkjokk #gruvlag #kolonialism #kolonial #parasitera #vasa #sverige #sweden #råvaror #exploateringar #kallak #gállok #laver #rönnbäcken #fpic #fnVisits: 134

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *