Ger rikedomar – får skit tillbaks

I decennier och sekler har Sápmi berikat Sverige. Skogar, berg och vatten har svenskarna konverterat till pengar och staten har tjänat biljarder. Pengar som vi knappt sett röken av. Det har varit och är ett enkelriktat parasiterande som saknar motstycke. Sverige är rådande världsmästare i kolonialism. Detta inlägg lär ännu en gång visa på det.

Men vad är väl pengar när oersättliga urskogar, fria vatten och osprängda malmkroppar skövlats sönder till oigenkänlighet och livsförhållandena för människor och djur i landets nordligaste landsända förintats. När vatten och luft besudlats av gifter, när tiotusentals samer och ortsbor från Sápmi tvingats till industrin alltsedan 1930-talet lockade av ett till synes bättre urbant liv med flyttningsbidrag, bättre möjligheter till utbildning, rikare kulturliv, mera shopping. Glesbygdsbor som med tiden urbaniserats så in i märgen och fjärmats från sina tidigare värderingar, från kunskaperna om naturen, hur man reder sig, skaffar mat. Som förlorat gemenskapen med sina mor- och farföräldrar. Överföringen. Som blivit rotlösa, assimilerade, osynliga. Svenskar i lika-för-alla-folkhemmet.

Förstörda kulturlandskap går inte att värdera i pengar. Finns inga pengar som kan ersätta den förstörelse Sápmi utsatts för. Pengar går inte att äta.

Idag kommer dock små duttar av pengar från statskassan till kommunerna, men i form av bidrag. Det var denna vidriga arrogans som i tonåren startade mitt politiska engagemang. När vi betraktades som en tärande region som bara kostar pengar och därför borde skämmas. Då gick proppen. Och den är ännu trasig. Funderade tidigt på varför det inte blev en revolution. Funderar ännu om det. Varför kommer inte folkresningen? Det är en konstant funderation. Allra helst nu när alla exploateringar sker i mer hysterisk takt än någonsin tidigare och förväntas öka ytterligare i den så kallade gröna omställningen. Men snudd på hela befolkningen är mutade och alla de som är anställda i exploateringsindustrin har tystats. “Man biter inte den hand som föder en”, är en vanlig åsikt.

Jaja, broderar ut denna text alltför mycket kanske. Mycket har jag redan skrivit om i tidigare blogginlägg. Nu måste jag komma till skott. Får skit i retur. Vad menar gubbfan? Har det farit för han? Varför är han alltid så förbannad?

Sápmi får smulor i återbäring från Sveriges parasiterande, men extrema mängder skit. Alltså riktigt bajs. Dock “förädlat” rill rötslam. I 20 år har framför allt gruvbolaget Boliden använt det förädlade bajset. Med speciella tågset transporteras bajset norrut. De största bajsmängderna kommer från Henriksdalsverket i Stockholm. Enligt Bolidens egna uppgifter har bolaget sedan 2002 dumpat 600 000 ton bajs till olika gruvområden. Men det är en flera år gammal siffra. De verkliga mängderna torde vara över en miljon ton nu, men det blir väl för saftigt att berätta.

I bajset finns läkemedelsrester och hormoner vilka inte går att rena bort. Dessutom innehåller skiten gödningsämnen som läcker till vattendragen med nederbörd och snösmältning för vidare transport till Bottenviken, som ju redan är allvarligt påverkad. Bolidens säger att ingen fosfor uppmätts i vattendrag som avvattnar Aitikgruvan utanför Gällivare. Bolaget torde ljuga också om denna uppgift. I rådande nyliberal andra ska staten och medborgarna med hull och hår förlita på att allsköns bolag är seriösa och sanningsenliga. Också gruvbolag, märkligt nog. Därför får de i alltför många fall utreda sig själva.

Skellefteå stad tog tidigare sitt råvatten direkt ur Skellefteälven. Efter att dricksvattnet visade sig innehålla E. coli-bakterier, som bland annat kommer från att gödsel och avlopp läcker in i vattentäkten. Därför ordnade Skellefteå istället djuphålsborrade vattentäkter som utnyttjar grundvattnet för sina invånare.

Min dotter Astrid 2014 vid en hög med rötslam i Bolidens dagbrott i Aitik utanför Gällivare under inspelningen av filmen Gállok – kampen i sameland.

Gång på gång visar Sverige att landet går i en riktning som inte är hållbar. Som nära nog alla andra av världens länder. Sverige ger sken av att vara så mycket bättre än alla andra. I allt. Det stämmer inte. Med en totalt naturfjärmad regering som styr på grund av stöd från ett nazistiskt parti lär det bli nya bottenrekord. Rekord som inte längre går att manipulera bort eller ljuga om.

Jag är tacksam om du vill stödja mina utgivningar på denna oberoende blogg med en swish till 0702300955. Varma tack på förhand 🙂


Träffar: 253

2 svar på ”Ger rikedomar – får skit tillbaks”

  1. Vilka gruvområden har skiten dumpats i?
    Vilka vattendrag har bevisligen kontaminerats av den?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *