Det obegripliga skogsfolkets val

Mängder av svenskar bär namn hämtade från naturen. Falk, Lindberg, Lundberg, Ek, Berg, Lindgren, Björk, Strömgren, Sandberg, Holm, Dahl och många fler. Enligt SCB fanns 2014 flest naturnamn i norr. Upp mot 61% i vissa regioner!

Väldigt många har genom åren också präglats av sagor och idylliska beskrivningar av sommarhagar, skogar, fjäll och hav. Selma Lagerlöf, Astrid Lindgren, Kerstin Ekman, Thomas Bannerhed, Harry Martinsson, Thomas Tidholm. Så finns förstås all den musik som de flesta fått ta del av där Evert Taube troligen står för den mesta naturindoktrineringen, men där också Ulf Lundell och Kenneth Gärdestad, med flera, gjort sitt. Och alla julsånger och midsommarsånger. Snötyngda skogar, tomtar, grodor, rävar. Så finns de målande konstnärerna Lars Lerin och John Bauer som ju är omåttligt populära, och många många fler.

Svenskarna har ända sedan barnsben blivit grundligt marinerade i stämningsfulla skildringar från naturen. Hur mycket som helst. I alla åldrar. Och många ser på sig själva som skogsfolket och är förvissade om att det är den bilden Sverige och svenskarna har utomlands. Lika fullt går de här människorna och röstar på de mest naturfientliga partier som det här landet någonsin skådat som bildat en regering som fullkomligen skiter i naturvård och klimat. Det är förbanne mig totalt obegripligt.

Visningar: 155

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *