Faser i Sveriges kolonialism i Sápmi

Att Sverige är en kolonialmakt är ingen nyhet. Som bland andra Belgien, England, Frankrike och Spanien. Det är ett vedertaget faktum. Åtminstone hos folket som koloniserats och i den akademiska forskarvärlden.

Sverige har trängt in i och lagt under sig landområden som svenskarna tidigare inte alls kände till. Områden som endast samer bebodde. Sverige tvingade på samerna sin egen religion, sitt eget språk, sina egna personnamn, sin egen rättsskipning, sin egen administrativa modell, sin egen ekonomism, och mycket mera. De samer som inte lydde den svenska överhögheten blev bestraffade.

Men om kolonialismen tigs det. Det stör den gängse svenska självbilden. Media är tysta liksom statens politiker och tjänstemän.

Antingen känner de inte till Sveriges koloniala historia eller också vill de inte veta. Det var väl ändå bara andra länder i andra världsdelar som ägnade sig åt kolonialism, inte Sverige, har man ju fått lära sig i skolböckerna. Wikipedia beskriver denna ofullständiga sanning mycket väl.

De svenska kolonierna var så små, snudd på obefintliga, och det hände för så länge sedan, så att det fula inte räknas. Sverige vill inte få sitt namn besudlat.

Allt måste behållas inne i dimman som det är. Osynligt. Självförhärligandet är legio. Det tidigare och pågående koloniala härnadståget på den skandinaviska halvön vill ingen höra talas om.

Därför har jag i detta blogginlägg nedtecknat faser i den svenska kolonialismen som jag känner dem. Varje punkt kräver dock en rejäl förklaring, men det får vänta till ett annat tillfälle när jag har bättre med tid (och lust). Faserna gäller från 1300-talet och fram till idag.


Kolonialismens faser och fasor på svensk sida av Sábme, Jokkmokks socken.

 1. Skattekolonialismen.
 2. Religionskolonialismen.
 3. Silverkolonialismen.
 4. Nybyggarkolonialismen.
 5. Lapp-ska-vara-lappkolonialismen.
 6. Avvittringskolonialismen.
 7. Skogsbrukskolonialismen.
 8. Gruvkolonialismen.
 9. Vattenkraftskolonialismen.
 10. Språkkolonialismen.
 11. Raskolonialismen.
 12. Splittringskolonialismen.
 13. Turismkolonialismen.
 14. Forskningskolonialismen.
 15. Skolkolonialismen.
 16. Atombombskolonialismen.
 17. Raketkolonialismen.
 18. Småviltsjaktskolonialismen.
 19. NATO-kolonialismen.
 20. Vindkraftskolonialismen.
 21. Gröna kolonialismen.
 22. Fritidskolonialismen.
  En massa lagar finns med överallt genom seklerna. De har tjänat som kolonialmaktens främsta verktyg för att kunna lägga under sig landområden och plundra naturen på allt som kan konverteras till pengar.

  Den näst sista punkten är en mycket vid benämning, men i denna ryms hyckleri, okunskap, arrogans, respektlöshet och rejäla mått av dumhet. Det är onekligen korkat när ändliga resurser promt ska tömmas allt effektivare med argumenten “klimatsmart”, “hållbart” och annat dravel. Här finns också stadsflytter och tvångsförflyttningar av bybor för att ge plats åt nya gruvor, minskad potential att bedriva renskötsel och anra samiska verklsamgheter, sämre biologisk mångfald, försämrade möjligheter till matförsörjning, sämre förutsättningar för framtida släkter, med mera.

  Sista punkten handlar om främlingar som i den övre delen av Lilla Lule älv köper tomter och bygger dyra fritidshus – eller snarare för området totalt malplacerade villor med glasade fasader och fasadbelysningar -, och mestadels ägnar sig åt fritidsaktiviteter som kräver förbränningsmotorer, där vårvinterns friåkning med snöskotrar är den största passionen. Hur mycket de här förmågorna stör och förstör i naturen eller för den befintliga ortsbefolkningen och kulturenvet de inte och bryr sig heller inte om. Det gör inte heller berörda myndigheter.

  Det som andra av kolonialismens länder använt för att kuva urfolk och parasitera deras natur har krävt kulor och krut med miljoner mördade. Sveriges kolonialism har dock, bland annat, skett med hjälp av darwinism, rasbiologi och gåspennor.

  De flesta stora välkända kolonialmakterna har mistat sina kolonier i Afrika, Sydamerika, Asien mfl. men Sverige har sin kvar, som plundras till oigenkänlighet. Sverige har världsrekort som kolonialmakt, åtminstone när det gäller att vara äldst. Störst, värst och mest brutal är självklart USA.


  Om någon läsare vill lägga till någon punkt som jag glömt eller har synpunkter på texten i övrigt får ni gärna lämna en kommentar nedan.


  Visningar: 25

  Ett svar på ”Faser i Sveriges kolonialism i Sápmi”

  1. Förutom att Laesyadius inte införde något med tvång.
   Tvärtom så var bibelns budskap ett sätt att bevisa att svenska staten var djävulen själv.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *