Planerna skiter sig
on 31/12/2019

1977. Jag var 16 år och besökte min mor Maj-Britt på Djupviken i Piteå. På morgonen bläddrade jag i Norrbottens-Kuriren som hon prenumererade på. Där fanns en artikel som fastslog att oljan skulle ta slut om 30 år. Men 42 år har gått och oljan har inte alls tagit slut. Inte ens i närheten. Det verkar  finnas hur mycket som helst, så nyheten som Kuriren trummade ut 1977 var extremt dåligt underbyggd. Undrar vems ärenden den uppgiftslämnaren gick?

Under Riokonferensen 1992 hade ledarna från 181 länder som målsättning att reducera utsläppen av oljebaserade växhusgaser. Fram till idag har utsläppen istället fördubblats från 1992-års nivå. Planerna sket sig. Politikerna och det politiska systemen misslyckades kapitalt.

Jag hade samvetskval varje gång jag startade bilen, drog igång båtmotorn eller skotern. Tyckte att jag var en marodör. Men efter en resa till England 2005 mildrades egenkänslorna något. Jag hade aldrig tidigare sett värre biltrafik än den som gick till och från flygplatsen Heathrow. Sinnessjukt.

Jag hade heller aldrig sett så många flygplan starta och landa. På löpande band. Årets erfarenheter från Chicagos flygplats O’Hare var dock snäppet värre. Med såna här jämförelser kan det kännas fjuttigt för folk att stå på tomgång en halvtimme i Jokkmokk, nöjesköra 30 mil skoter runt fjällvärden varje helg, okynnesköra fyrhjulingar, bilar, tvåhjuliga motorcyklar, vattenskotrar, motorbåtar eller åkgräsklippare.

Skylt på Jokkmokks kommunalkontor. Mig veterligt har ingen bötfällts för att ha kört på tomgång mer än en minut…

 

Många verkar ha allt som går att gasa med som sitt främsta fritidsintresse. Det verkar vara en mänsklig rättighet att ohämmat få köra avgassprutande grejer. Och det är väl inte så farligt, i relation till större avgassystem som flyget, stadstrafiken eller fraktfartygen. Folk skaffar sig hela tiden alibin för att kunna fortsätta bete sig. Alltför få människor inser att deras egna utsläpp – även om de är små – bidrar till att påverka det gemensamma lufthavet och det gemensamma klimatet.

Också idag misslyckas politikerna och det gängse politiska systemet. Klimattoppmötet i Madrig sket sig också. Och Trump, Bolsonaro och andra högerledare ger fullständigt fan i klimatfrågan – bränderna i bla. Amazonas och Australien till trots. Oförståendet eller handlingsförlamningen och strutsmentaliteten är total.

Och i Sverige gör Löfven och hans regering ingenting. Lite kosmetika bara för att lugna väljarna. Inga reformer, inga krafttag, ingen systemförändring. Allt ska förbli vid det gamla för det är det enda han och hans sossar känner till. Marknadsekonomin och den representativa demokratin är halleluja. Långtradare med massaved som kör 60 mil för att mata den överdimensionerade massaindustrin medan papper och kartong bränns upp istället för att återvinnas. Ännu fler gruvor. Ännu fler flygplatser, ännu mera flyg. Ännu fler kalhyggen, ännu fler vindkraftsparker långt från tätorterna. Ännu fler långtradartransporter, ännu fler bilar, båtar, skotrar och andra maskiner. Allt ökar och politikerna som har makten att förändra och vända utvecklingen nonchalerar den allvarliga situationen. Det är en sådan enormt galen galenskap.

Att jag skriver det här beror på att jag vaknade vid fyratiden på grund av att jag hört Johan Rockströms Sommar och vinter i P1. Fruktansvärt tydligt och fruktansvärt skrämmande som alla borde lyssna på. Hoppas det blir någon omvälvande förändring under 2020 annars lär det gå käpprakt åt helvete framför allt för våra barn och generationerna efter dem.


Leave a Comment:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


5 Replies to “Planerna skiter sig”

 • Rockström är en skitpratare.
  En av alla dom som profiterar på den av media uppiskade klimathysterin.
  Löns inte gå emot, för då blir man stämplad som “klimatförnekare” och vän av Trump.

  CO2-problemet är bara ett av de stora utmaningarna som väntar om mänskligheten inte ska göra hela planteten till ett nytt “Påskön”.
  Klimathotet är inte det största hotet mot planeten.
  Den som helt saknar kunskap i saken kan se den delvis svenskproducerade filmen “The Planet” (givetvis undvek dom då just svensk skogsskövling).
  Största utmaningen är att få slut på habitatutrotningen, det där som Sverige är värst av alla på med statliga koloniala bolaget Sveaskog, planetens värsta habitatförstörare.
  Utrotning av livsmiljöer alltså.

  Frost2 har premiär nu.
  Disney har faktiskt åkt upp hit och forskat lite i ämnet, för att undvika alltför mycket rasism i filmen.
  Men rasismen lever och frodas i Sverige.
  Om EU eller jänkarna hade fått råda hade det upphört redan.
  För i Europa eller USA är rasismen borttagen.
  Vi skulle få tillbaka våra marker och skadestånd om rättvisa fanns.
  Men den kommer, om dom inte lyckats utrota hela vårt habitat, hela vår livsmiljö, det staten haft som mål sedan Gustav Vasa konfiskerade norra Sverige, som han såg som ett krigsbyte.

 • Tack för Din nyårskrönika Tor. Intressant att Du tar upp Rio- konferensen 1992. Tio år senare kunde världens urfolk konstatera i Kimberley, strax före WSSD i Johannesburg, RSA att “De åtaganden som gjordes för världens urfolk i Agenda 21, inkluderande vårt fulla och effektiva deltagande, har inte implementerats på grund av bristande politisk vilja”, Och sett från min horisont som bofast på traditionella marker men dock nedströms Jåhkåmåhkke, så är det fortsatt så att lånebaserad konsumtionsinriktad tillväxtekonomi som är modellen. Dvs det systemfel i Europa och Nordamerika som fanns 1992 finns fortfarande kvar och växer. Kommer inte en kollaps av detta system så fortsätter utarmandet av natur- & kulturmarker, ökandet av den globala uppvärmningen & eskalerande klimatförändringen. Urfolken är inte en del av problemet utan en del av lösningen. Injkudera urfolken i lösningen och vi kan vända skutan. 5% av världens folk är urfolk som besitter 22% av jordens yta men där 80% av jordens biodiversitet finns (Källa;FAO), Observera att jag som urfolk inte avser den definition som Riksdagen fastställt gm RNL. Till sist, Ett Gott Nytt 2020- en annan värld är möjlig!

  • Tack Stefan 🙂 Javisst, samma nonchalans råder gentemot urfolken, också oss samer. Utrotning pågår…
   Intressanta siffror om landområden urfolk besitter. Ja, nu har den västerländska modellen utprovats alldeles tillräckligt, nu är det urfolkens tur.

 • Bra skrivet Tor och du kan köra din båtmotor utan något som gnager. Problemet är inte att vi använder explosionsmotorer, det är hur vi använde dem.
  Det är som Naoim Klein säger i en intvjuv att ““If you can’t be an activist unless you have already somehow purged your whole life of fossil fuels then you’ll have a movement of three people.”
  Kör på och planera din körning. Det kommer kanske en dag då vi får använda häst och ren som dragare men kanske inte i detta liv. Håll jakt och fiske kunskapen levande.Tor L. Tuorda

Sök! Separera sökorden med komma och mellanslag