Gruvfritt Jokkmokk irriterar Beowulf Mining

Med mycket kort varsel lyckades vi i nätverket Gruvfritt Jokkmokk igår samla folk till Gállok. Detta med anledning av den propagandafilm Beowulf Mining producerar. Vi ville visa att vi finns och att vi känner till vad de håller på med och kanske få vara med en liten snutt i deras film 🙂
Trots hektiska älgjaktstider samlades tio personer vid en kaffeeld vid vägen. Fem minuter efter att vi gjort oss färdiga och hängt upp Anders Sunnas konstverk kom JIMAB:s (Jokkmokk Iron Mines, Beowulfs dotterbolag) bil körande. I släptåg kom en omärkt bil och en bil från SVT Norrbotten.

Kurt Budge, VD Beowulf Mining och Elizabeth Johansson, Gruvfritt Jokkmokk

Beowulf Minings VD Kurt Budge var oerhört störd över att vi var där och hur vi kunde veta vad de höll på med.

Efter att SVT intervjuat Budge kom turen till oss. Micke Nyberg propsade på att jag skulle uttala mig, men jag ville hellre att någon annan från vårt nätverk borde intervjuas. Men det blev jag likafullt, för vilken gång i ordningen…

Första gången Micke Nyberg och fotografen Jimmy Bäckström kom till denna plats var i oktober 2011. Då intervjuade de Mats Dahlberg och Henrik Blind från MP Jokkmokk med anledning av att Miljöpartiet var det första parti i Jokkmokk som tagit ställning mot en gruvetablering i Gállok.

Helen Swartling, Lars Lindberg och Matti Holmgren intervjuades av Per Vallgårda från SR Norrbotten.

Så delade vi på oss. Ett gäng gick efter vägen för att se var bolaget framställde sin propaganda, medan resten av gänget stannade kvar vid elden för att svara på frågor från eventuella journalister.

Kurt Budge, Beowulf Mining och Elizabeth Johansson, Gruvfritt Jokkmokk.

Kurt Budge. Första gången jag träffade karl. Frågade om jag fick ta bilder av honom och det var inga problem, bara inte hans filmcrew också kom på bild. Otroligt trevlig, otroligt slipad, men också otroligt kolonial. Bördig från England, världens värsta kolonialmakt, som lagt under sig mängder av länder världen runt, som utraderat folks språk och kultur, som lagt under sig och stulit naturresurser i fjärran länder i flera hundra år, så är Mr. Budges stil förståelig.

Han är van vid att de bolag han jobbar åt kan dundra in i ett främmande områden och borra, spränga och parasitera.

Matti bearbetade Budge ett bra tag på fläckfri engelska. Beskrev de negativa effekterna av ett framtida dagbrott, men Mattis ord bara studsade. Fanns inte ett uns av förståelse. Dock märktes att Budge var en aning tagen av det kompakta motståndet. Av oss tio som hade samlats och vår tjurskallighet. Hade inte vi funnits skulle gruvan troligen varit i drift för länge sedan.

Visningar: 58

7 svar på ”Gruvfritt Jokkmokk irriterar Beowulf Mining”

 1. Jag håller på er “aktivister” och hoppas verkligen att gruvan aldrig blir av. Imponerande att ni kämpar år efter år. Vilka fiskarter finns i Randijaur o Parkijaur? Har samebyn renskiljning och/eller slakteri på det berörda berget? Såg filmen Gallok och blev berörd.
  Anders Lindberg

  1. Tack Anders 🙂
   Sjöarna håller tre sorters sikar, harr, öring, abborre och gädda. Vi äter allihop.
   Jåhkågasska sameby har inga sådana aktiviteter på berget. Det är ett betesområde och en plats som de flyttar förbi renarna från höst- till vinterbeten österut.
   Tack för dina ord! /Tor

 2. Å vad ni är bra och uthålliga. Jag beundrar er tåga, men så är ni också samer. Hur skulle det samiska folket ha ens överlevat, om inte starka företrädare som ni hade kämpat i århundraden -min mormor var en av dem. Och om de inte till oss fört vidare sina berättelser som gör oss kunniga och medvetna.
  Det är obegripligt att svenska riksdagen inte tar ställning emot gruvförstörelse i känsliga marker och vatten – mitt i det rennäringsland som av staten hänvisades till de marker som ännu finns kvar att bruka. Övriga marker fördrevs ju samerna ifrån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *