Kurs i civil olydnad i Jokkmokk

I dagarna två engagerades jag med film, stillbilder och deltagande i Skogsvärn, Greenpeace och Skogsupprorets kurs i fredlig civil olydnad i Jokkmokk, som var sista anhalten på den turné GP och SU genomförde på fler orter i norra Sverige.

Greenpeace, Skogsupproret och Skogsvärn håller kurs i Jokkmokk om fredlig civil olydnad.
De proffsiga kursledarna från Greenpeace och Skogsupproret, Ivan, Karolina, Daniel och August, är lyckliga över att befinna sig på den enda lilla kvarvarande snöhögen vid Mattisgården utanför Jokkmokk.

Lördagen inleddes bland annat med: Vad är civil olydnad och hur gör man? Hur brukar polisen agera? Vilka straff kan utdömas? Hur effektiv är civil olydnad som metod för motstånd? Sedan lärde ledarna ut hur civil olydnad bedrivs i praktiken, med övningar och rollspel utomhus.
Hur långt är man villig att gå i sin civilolydnadsaktivism?
Vilka ämnen engagerar en särskilt mycket, och hur agerar man på dem?
Olika typer av gemensamma blockeringar visades och hur tungt det faktiskt är att lyfta en helt avslappnad person. Olika tekniker för fredligt motstånd och andra viktiga saker att tänka på när man klättrar eller kedjar fast sig.

Rollspel mellan aktivister och poliser


Hur deeskalerar man en hetsig och kanske farlig situation med arbetare, poliser och vakter? Viktigt att vara lugn, sänka axlarna, söka ögonkontakt, inte trigga någonting, använd ord, avleda, få till ett samspel. Alla är vi människor som styrs av känslor.

Sedan blev det juridik. Vad händer om du grips och är misstänk för olika saker som ohörsamhet mot ordningsmakt, våldsamt motstånd etc? Hur ska du agera i förhör? Att sitta häktat, vad innebär det? Och mycket mycket mer.

Kurs i fredlig civil olydnad i Jokkmokk

Söndagen handlade om aktionslogik och stegen fram mot aktion. Hur man interagerar i grupp, fattar beslut, planerar, med mera. Sedan kom en punkt som var döpt till Scenario. Rollspel med aktivister som kedjade fast sig i träden eller blockerar en skördare. En journalist från NSD med PRESS målat på ryggen for runt som ett jehu och intervjuade aktivisterna, precis som på rikt! Skördarmaskinisten var ordentligt förbannad, eftersom denne inte kunde fortsätta köra sin maskin.

Så kom polisen. Svartklädda och maskerade. Från insatsstyrkan! Uppträdandet, vokabulären, fyrkantigheten. Riktiga Robocops! Aktivister bars bort och deras handleder snördes ihop med buntband. Med de flyttade sig bara just utanför den anvisade platsen. Olydiga så långt det bara gick.

Polis letar nyckeln till aktivistens lås. En nycket som denne hade gömt på ett mycket finurligt ställe.

Kursen i civil olydnad i Jokkmokk var en suverän kurs med proffsiga ledare som själva varit med på många aktioner genom åren, vilken var tydligt. Vilka skådespelartalanger och kunskapsspridare! Mycket nöjda deltagare!

Politik i otakt med folkviljan

Skogsvärn kommer fortsätta sin kursverksamhet framöver och arbeta för att få sin plattform att samla allt fler aktivister. När regering och riksdag går i total otakt med folkviljan kommer fredlig civil olydnad att bli allt vanligare i framtiden. Fler och fler ser möjligheterna med denna välbeprövande modell av civilt motstånd. Många känner ett stort moraliskt ansvar eftersom de få kvarvarande gamla skogarna nu skövlas i rasande takt, men vi behöver bli fler. Engagera dig!
.
Mera i ämnet:
Aktivister för Gállok
Mina vänner i Återställ Våtmarker på torvaktion vid Kumla
.
Skogsupproret
Greenpeace
Skogsvärn
.
Sponsra kvikkjokk.nu med en swish 0702300955. Tack på förhand!

.

.

Visningar: 126

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *