Skogsvandring i Pirkit Ammas land

Astrid ville gärna följa med på den skogstur jag planerade. Blir så glad av att tonåringen ville bekanta sig med skogen, landskapet och kulturlämningarna norr om Huhttán/Kvikkjokk där vi har våra rötter.

Jag ville återvända
till platser som jag besökt för nära 30 år sedan. Tsåkakgubbens boplats, en man som slog sig ner norr om Änok och som byggde förråd, ladugård, bostadshus och en annan byggnad, som hade familj, som hade barn vilka gick i skolan i Kvikkjokk, som ingen vet varifrån han kom eller vart familjen drog iväg sedan korna gått ner sig i gungfly, som är ett mysterium.

Eller Pirkit Ammas ljusterfiske i Njoatsosjåhkå, hans boplatser, också vid den lilla sjö som bär hans namn i berättartraditionen.

Jag vill visa, berätta och överföra, och Astrid är intresserad och lyssnar koncenterat. Studerar de tydliga barktäkterna, yxhuggen och de mindre tydliga arranplatserna.

Mitt vägval genom detta otroligt krävande landskap är dock inte det bästa. Bäckdråg, myrar, tjärnar, stenholster, lågor, hedar med dvärgbjörk, enrisbestånd, vide- och björkbuskage, backe upp och backe ner. De kvikkjokksbor och samer som var unga för 50 år sedan hade självklart bättre kunskaper om de lämpligaste sträckningarna. De som levde vid förra sekelskiftet visste förstås bäst om vart man skulle gå. Nedärvda från mängder av generationer. Nu är all kunskap borta.

Jag vadar Standárjåhkå. Foto: Astrid Lindstrand Tuorda

Visningar: 26

Ett svar på ”Skogsvandring i Pirkit Ammas land”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *