Sverige uppgraderar samisk lag?


Den svenska regeringen ska tillsätta en utredning för översyn av rennäringslagen. “Översyn” låter som att det blir lite duttande här och lite duttande där. Någon paragraf som ryker och andra som kommer till. Att smidigt kunna äta kakan och samtidigt ha den kvar. Kompromissa så att majoriteten av väljarna blir nöjda, typ. Den svenska modellen.

Men en lag som vilar på rasistiska grunder kan inte tas på allvar. Ett faktum som Högsta domstolen insåg när de dömde till samebyns fördel i Girjasmålet som avgjordes i början av det här året efter en tio år lång domstolsprocess.

Nordamerika använde skjutvapen för sin kolonisering och landgrabbing av Native Americans marker. Urfolk i miljoner mördades. I Sápmi använde Sverige och de svenska tjänstemännen gåspennor och snirkliga tecken för att uppnå samma sak. Ingen dräptes men övergreppet tvingade samer att flytta, assimileras och anpassa sig in i märgen efter svensk kultur.

I Girjasmålet utgick inte HD från de två renbeteslagarna från 1800-talet, samt renbeteslagen från 1928 och rennäringslagen från 1971. Det kändes nog för omodernt, grundlagsfjärmat och rasistiskt för den högsta rättsinstansen att fortsätta traggla otidsenliga paragrafer. Därför använde sig HD istället av urminnes hävd och sedvanerätt i målet vilket gav Girjas sameby rätt att själva ansvara för upplåtelserna av jakt- och fisketillstånd inom samebyns område. Också ILO 169 ska tas hänsyn till i svenska domstolar eftersom konventionen blivit internationell standard. Det spelar ingen roll att Sverige inte ratificerat ILO 169.

Rennäringslagen måste skrotas. Bygg sedan upp en ny modern samelag tillsammans med samiska organisationer som vilar på seriösa rättsprinciper, på internationell folkrätt och som inrymmer alla samer. Som det var innan den fabulösa renbeteslagen 1928 såg dagens ljus.


Visningar: 183

2 svar på ”Sverige uppgraderar samisk lag?”

 1. Hur man än gör en sån här sak så komer det det bara bli värre
  Eftersom man måste backa tillbaka till före 1920, när rasismen infördes.
  Att nu kalla en liten grupp norrlänningar för “samer”, övriga för “svenskar”.
  Det är ingen väg en rättskaffens människa vill gå.
  Det finns INTE två folkslag som måste slåss om rättigheterna i norra Sverige.
  Så fort man går i den fällan så bli alla försök hopplösa.
  Nu vann ju Girjas med att spela med i den koloniala farsen, det var ju snyggt.
  Men det innebär då att de som kallas “svenskar” kommer skrika lappjävel, igen
  Det är följden.
  Då har fienden vunnit.
  Skulle önska någon reaktion på det här.
  För alla inser ju att Linné m fl hade som uppdrag att förstora.
  Man kan ju resignera, acceptera rasismen.
  Jag kommer aldrig göra det

 2. Briljant sammanfattning. Renbeteslagarma är inte längre värda pappret de är skrivna på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *