Sponsra kvikkjokk.nu

En ny vår väntar. Nya kamper, ny aktivism. Den planerade gruvan här i närheten lär väl få den socialdemokratiska regeringens godkännande någon gång i mars och många fler kalhyggen och vindkraftsparker lär också bli verkliget.

Jag har bloggat här sedan 2010. Egentligen mycket längre än så, men de äldre versionerna av min blogg https://kvikkjokk.nu/ finns inte mer.

Från mina trakter i Sábme finns hur mycket som helst att berätta. Om mitt folk samerna – jägarna, fiskarna, renskötarna och småbönderna. Om den svenska kolonisationen och exploateringarna, den etniska rensningen och osynliggörandet av framför allt samerna. Om naturen. Ja det finns faktiskt hur mycket som helst. Och många ämnen har sällan eller aldrig blivit belysta. Ämnen som är viktiga för att förstå för att att kunna begripa hur det har blivit som det blivit i denna del av landet. Från ett inifrånperspektiv. Som ibland glömts bort eller mörkats och förtigits. Som varit för känsliga, för obekväma, för brutala, för jobbiga.

Jag skriver, fotograferar och filmar vad jag tycker är intressant för folk att få veta. Ingen styr vad jag skriver om, fotograferar eller filmar. Jag är obunden. Min drivkraft är min kärlek till naturen.

Att det finns en oberoende röst där ute som många gånger tar upp saker som andra medier inte vill, törs, kan eller förstår att rapportera om tycker jag är vviktigt i våra tider av extrem urban fokusering och naturfjärmning. Som folkbildning och värdefull demokratisk politisk handling. Att påverka väljarna att inte längre rösta på trångsynta, natur- och klimatförstörande partier som endast ser kortsiktiga penningavinster i allt. Där betydelsen av begreppet ekonomi sorgligt nog endast gäller en sak. Att helst all natur i Sáme ednam ska konverteras till pengar (om flera riksdagspartier får som de vill kommer också naturreservaten att skövlas).

Med penna och kamera och ibland fredlig civil olydnad. Andra väljer andra vägar, men det är så jag anser att det bäst går att påverka och göra skillnad. Att man tillsammans med flera andra i bland annat Skogsupproret blockerar skogsmaskiner som är i färd med att skövla artrika naturskogar eller ockuperar Sveaskogs huvudkontor i Stockholm i en halvtimme, som en symbolisk handling för den skövling och ockupation bland andra Sveaskog och dess föregångare ägnat sig åt på samiska marker i över 300 år.

Jag i min lulesamiska gábdde tejpar upp bilder på skogsmissbruk i Sveaskogs huvudkontor i Stockholm.
Foto: Extinction Rebellion Sverige.

De flesta politiska riksdagspartier går i otakt med med vår tids ödesfrågor, men också med folkviljan. Exempelvis vill sju av tio svenskar att Sveaskog prioriterar miljö framför vinst. Många blir självklart helt knäckta av att se sina barndoms gammelskogar, svampmiljöer eller älskade skogar för vila och rekreation tvärhastigt vara kalavverkade. För att inte tala om alla renskötare som förlitat sig på att låta sina renar beta i en lavrik skog, men när de väl kommer flyttande dit med renhjorden är allt skövlat. Det finns otaliga exempel. Men märkligt nog ger inte skövlingarna uttryck i hur man röstar. Det blir samma socialdemokraterna eller centerpartiet som man alltid har röstat på. Därför behövs ännu mer information och folkbildning, ännu mer civil olydnad. Det måste till radikala metoder för att skapa nödvändiga förändringar inom rimlig tid. Alla Sveriges grundlagar har till stor del tillkommit tack vare medborgarnas motstånd och civila olydnad. Det är demokratins grund.

Att jag är aktivist ger rätt stor medial uppmärksamhet. Det är det som är meningen. Att enskilda individer, vanligt folk, stegar fram för att ge aktioner ansiken och legitimitet.
I Skogsupproret/Extinction Rebellion står vi alltid för vad vi gör, med våra egna namn. Det innebär dock att jag i vissa kretsar anses vara kriminell och oseriös. Kriminell är jag förvisso om jag blir fälld i domstol, men det åtal för olaga intrång som jag och mina tre vänner från XR åtalades för i november 2020 lades tyvärr ner.

Eftersom min aktivism successivt har vuxit under de senare åren har mina möjligheter till att på frilansbasis publicera reportage, artiklar och bilder därför blivit begränsade och jag får mest förlita mig på egna filmprojekt och vikariejobb för att få ekonomin att gå ihop. Det är därför jag gör detta blogginlägg. För att kunna fortsätta vara en oberoende berättare i Sáme ednam och kunna utveckla mina skildringar så att fler människor kan förstå vad som hänt historiskt och vad som sker just nu.

Därför behöver jag stöd från er som uppskattar mitt jobb och ser det som viktigt. Jag vill helst, av flera skäl, slippa annonser på min blogg, eller att införa prenumerationsavgifter eller liknande. Jag vill fortsätta vara helt öppen och helt oberoende. Swisha därför gärna valfri summa till 070 2300955. Många varma tack 🙂

Hälsningar Tor Lennart Tuorda

Jag på Bårddetjåhkkå. Foto: Anton Lundberg.Visningar: 198

5 svar på ”Sponsra kvikkjokk.nu”

 1. Det som går under rubriken “samiskt” blir marginaliserat.
  Blir utsmyckning.
  Utöver det, just inget.
  Förutom i media.
  Kan vara bra det också.
  Men, det är i media, inte i verkligheten.

 2. Tor, det du uppmärksammar i dig blogg behöver många få veta.
  För det man inte har kännedom om har inte ägt rum.
  Den som vill ha mer insikt kan läsa boken “Skogssamisk Vilja” av Karin Stenberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *