MP i Gállok

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi i gammelskogen vid stranden av Gállokjávrre/Gállakjávrre.

Henrik Blind och jag guidade partifolk från miljöpartiet riks i Gállok igår, bland andra Märta Stenevi, Alice Bah Kuhnke och Camilla Hansén. Engagerade Alice har jag träffat tidigare när hon besökte denna plats oktober 2018, men Märta och Camilla har jag bara sett på televisionen. Suveränt roligt att få träffa och prata med denna MP-trojka, som stod stabilt på skidorna under turen vi gjorde till gammelskogen vid stranden av Gállokjávrre/Gállakjávrre.

Vi berättade om den dramatiska och givande sommaren 2013 då Gállok sattes på kartan, om alla modiga aktivister som lärde oss hur motstånd ska bedrivas, om områdets historia där Tjäruborgaren, Gunilla Påhlsdotter och avvittringen är viktiga ingredienser, om hotet bland annat mot renskötseln som gruvan skulle bidra till, hotet mot vattnet, mot Björkholmen, mot alla samiska arkeologiska fynd som skogsmissbruket till stor del redan skövlat i området, gammelskogen öster om sjön, som faktiskt är planerad att bli naturrreservat. Jag berättade speciellt mycket om just denna skog. Att den har släktskap med den skog som föst vandrade in när inlandsisen drog sig tillbaka för 9000 år sedan, skillnaden på plantage och skog, skogens dynamik, den biologiska mångfalden och om andligheten som finns i den gamla aldrig kalavverkade skogen. Alla lyssnade uppmärksamt, ställde många frågor, ville lära sig.

Märta, Alice och Camilla var mycket nöjda med skidturen, så också partisekreteraren, MP-fotografen (som jag glömt namnen på, fyller på sen) och Helen Swartling från MP-Jokkmokk. Det var superroligt att få delge dem ens kunskaper och visa oasen med gammelskog som finns sparad på Suolluvárre/Björkholmsberget och Roavvoajvve i det gigantiskt landskapet av plantager och kalhyggen. Turen avslutades på samma plats lägret fanns etablerat 2013, där också Sáminuorra, dotter Astrid och Greta Thunberg samlades dagen innan för sin mäktiga manifestation mot gruvan. Vi använde deras eldstad, kokade kaffe och samtalade med varann, men också med Jan-Erik Länta, ordförande för Jåhkågasska tjiellde (sameby), som kom till elden för att berätta om renskötseln i området och vad gruvan skulle innebära.

Jag tycker att det är oerhört imponerande att flera partitoppar från miljöpartiet kommer till oss för att lyssna och lära. Under förra året var också det andra språkröret Per Bolund i Jokkmokk i samma ärende, att lyssna och lära. När har någon riksdagsperson eller partiledare från S, V, M, KD, L, C elller SD gjort detsamma? Svar: aldrig.

Märta Stenevi.
Alice Bah Kuhnke.
Camilla Hansén.Med MP i riksdagen finns ett parti som lyssnar och vill göra rätt. Som bryr sig. Jag önskar att MP på riktigt utvecklas till den gröna miljörörelsens parlamentariska röst. Att MP kan bli ett osvikligt språkrör för Fältbiologerna, Naturskyddsföreningen, Greenpeace, Skydda skogen, Skogsupproret, Extinction Rebellion och Jordens vänner, men också för Sametinget.

Henrik Blind, gruppledare för MP Jokkmokk, berättar om sommaren i Gállok 2013.


Träffar: 291

Ett svar på ”MP i Gállok”

  1. Hej Tor! Jag vill bara tala om att idag fanns det en artikel i lilla moderata Västervikstidningen ang. gruvplanerna i Kallak.Blev mycket förvånad när jag läste den och både du och Henrik Blind var på bild och ett par företrädare för samebyarna runt Jokkmokk.Är glad över det men kan nog inte dela för artikeln är säkert låst och jag betalar för att kunna läsa men ville bara säga det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *