Sveriges Natur i Gállok

Erik Abel och Mats Hellmark i Gállok.

Fotografen Erik Abel och redaktören Mats Hellmark från Naturskyddsföreningens tidskrift Sveriges Natur for runt som jehun för att hinna med allt som de hade planerat skildra under helgen. Stressen berodde på att deras tåg stod stilla i tre timmar och hela planeringen gick om intet.

Tvåmannateamets fokus var den planerade gruvan i Gállok med intervjuer av folk som kommer drabbas av etableringen: bybor, renskötare i Jåhkågasska sameby och i Sirges och så skidturen med mig till gammelskogen vid den östra änden av sjön Gállokjávvre/Gállakjávrre.

Mats Hellmark fick låna min sambo Åsas skidor, Östergrenare, skidans Rolls Royce, tillverkad av Bo Östergren i Jokkmokk utifrån den urtypiska samiska långa modellen med flacka brätten och ölor som bindningar vilka går att stoppa in vilka skor som helst i. Mats trivdes bra med dem.

Erik Abel försökte ta bilder från luften vid stranden, men drönaren fick ingen kontakt med kontrollern. Magnetismen i malmkroppen ställer alltid till det för drönaroperatörer.

På tillbakavägen bar det sig inte bättre än att den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra med Greta Thunberg och tre ungdomar från Fridays For Future höll på att anordna en manifestation mot gruvan. Detta på samma ställe där blockaderna byggdes 2013. Min dotter Astrid Lindstrand Tuorda var också på plats för att berätta om hur byborna drabbas. Att få en kort intervju med Greta var en oväntad bonus för redaktören. Jag tog några bilder och blev ombedd att stanna kvar en stund för att berätta om områdets arkeologi, historia och effekterna av gruvan. Jag var dock för långrandig, tyckte dottern… Sveriges Naturs reporter och fotograf drog iväg till andra uppdrag. Så också jag.

Väntar med spänning på nästa nummer av Sveriges Natur!

Mats Hellmark intervjuar Greta. Dotterskapet skymtar i bakgrunden.
Sáminuorra, väldens mest kända klimataktivist Greta Thunberg och tre ungdomar från FFF.

Visits: 206

Ett svar på ”Sveriges Natur i Gállok”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *