Enkla miljöhandlingar talas numera tyst om

Eco Driving – teknik för att handha och köra bil snålare och skonsammare för miljön var i ropet på typ 1990-talet. Idag är det tyst om den tekniken.

Energieffektivisering genom att hushållen stänger av alla apparaters standbylägen talas det också tyst om. Förvisso har ledlamporna gjort stor nytta i energiförbrukningen som minskat med 2-3% tack vare denna reform, men frågan i stort, om att spara på alla tänkbara sätt, genom rörelsedetektorer som tänder och släcker lampor när man kommer till eller lämnar ett rum, att man kan ha flera grader lägre temperatur i sin boning när man sover, att man bör tilläggsisolera och att isoleringen på taket är viktigast, är borta från energisparardebatten. Förvisso har treglasfönster blivit standard och gett en sparande effekt, men å andra sidan är husen numera så täta och inplastade att det ger människor försämrad hälsa.

Samåk mera, var också en vanlig devis för 20-30 år sedan. Vem talar om det idag? Och vilken propaganda och information får sig trafikanterna till livs nu när Anslagstavlan är borta?

Återvinn och källsortera allt vad som går! Jo det är kanonbra, och de flesta hushåll gör denna lagstadgade handling. Tyvärr kan källorterigen tjäna som alibi om att man ju gör behjärtansvärda insatser för miljön – och klimatet – genom att sortera färgat glas där det ska vara och ofärgat på sin plats. Som att detta engagemang räcker.

Sverige innehar enligt KIT källsorteringens europarekord! Dock bränns plast som är sorterad. Också sorterat papper och kartong bränns upp i olika värmeverk. Helsjukt. Helst med tanke på att mängder med massaved från ofta skogar med hög biologisk mångfald (urskog, naturskog, nyckelbiotoper) kalavverkas och transporteras med långtradare ibland 30 mil till massakokerier vid kusten. Våldsamma utsläpp av växthusgaser både för transport och förbränning istället för att helt återvinna fraktionerna. Det krävs total cirkulation i systemet för att göra det hållbart. Galet nog tillåts nya pappförpackningar för mejeriprodukter med plast som skruvkork (åtminstone i Norrbotten), vilka förstör möjligheterna till seriös återvinning.

Hur länge har det förresten inte talats om att återvinna alla slags metaller? Men det görs knappt vilket är totalt sinnessjukt. Nya gruvor med allt elände som det innebär är den enda modellen för att få fram metallerna. Tunga bilbatterier med allt sitt bly mm. deponeras och så kallade sällsynta jordartsmetaller och kobolt och lithium från moderna elbilsbatterier återvinns inte heller. Men Northvolts batterifabrik i Skellefteå har som ambition att återvinna metallerna från hälften av alla batterier till 2030, suveränt bra att marknaden själv går i bräschen för detta helt nödvändiga steg. Uselt dock att politikens företrädare inte gör det. Med skatten, avgifter och lagstiftning hade det för länge sedan gått att få till en fungerande återvinning av metaller. Regeringar och riksdagar har under lång tid dock prioriterat nya gruvor, för jobben, så att folk kan få mer pengar till mer maskiner, mer utsläpp och mer slöseri i vår så kallade ekonomi.

Regeringar är rädda för att förlora kommande val. Därför törs de inte göra vad som krävs för att minska utsläppen av växthusgaser. Det krävs tyvärr en massa lagar och förbud som tvingar folk leva mer hållbart, för de flesta kommer inte att göra det för sin personliga del. Åtgärder som kan tyckas vara brutala, men som är nödvändiga. Varför ska till exempel folk ha möjlighet att okynnesköra varsin snöskoter och fyrhjuling överallt, klippa onödigt stora gräsmattor med åkgräsklippare, köra vattenskoter? Hur sunt är det att använda naturen som en crossbana, släppa ut en jävla massa avgaser och störa skogen och fjällens och havens liv bara för att ha kul? Varför måste villans illgröna gräsmattan täcka precis hela tomten?

Troligen kommer jag bli mordhotad för denna åsikt, men det får jag stå ut med: Förbjud till att börja med snö- och vattenskotrar, fyrhulingar och åkgräsklippare, utom för yrkesmässigt bruk. Staten löser in alla dessa maskiner och så minskas Sveriges utsläpp av växthusgaser med några procent. Skotrar och fyrhjulingar släpper ut mer växthusgaser än inrikesflyget, står att läsa i offentlig statistik. Detta var fyra exempel, men det finns väldigt många fler. Alla måste utredas. Allt måste göras. Det går inte att ha huvudet djupt nedborrat i sanden längre. Tiden för en massa surr och floskler som inte leder någonvart är över. Det är allvar nu. Australien brinner. Snart kanske också Sverige.

I de plantager som skogsbruket fått flera regeringars och riksdagars tillåtelse att omvandla skogarna till tar sig elden lätt. Det visade sommaren 2018. Under samma typ av “parkerat” högtryck, med hårdare vindar, kan bränderna, som i Australien, bli till ostoppbara eldstormar. Då spelar det ingen roll hur många vattenbombade helikoptrar som teknokrater och politiker gett brandförsvaret. Det krävs en lagändring av skogsbruket med stopp för kalhyggen och plantager, mer löv, förbud för att avverka urskogar, nyckelbiotoper, naturskogar och andra skogar med hög biologisk mångfald. Dynamiken i en riktig skog gör att elden inte sprider sig lika lätt som en toppbrand i en plantage.

Visningar: 263

4 svar på ”Enkla miljöhandlingar talas numera tyst om”

   1. Sossarna är stolta över sina statliga drakar.
    Vattenfall, LKAB, Sveaskog och nu kommer vindkraften.
    De kan inte se igenom sina ideologier från förr.
    Socialismen är en tro, en sekt.
    Fakta biter inte.
    En tro måste bytas mot en annan tro.

 1. Endast den sista punkten, plantager, är något vi bör ta ansvar över över här i skogslänen.
  Men vi gör det inte.
  Toksosseriet, med Mp:s goda minne, deltar aktivt i skövlingen av Europas sista ekosystem.
  Det är sjukt.
  Men sant.
  Media med skitpratare av typen Rockström (snyggt artistnamn f.ö.) gör at folk helt tappar orienteringen.
  Vilket alltid är målet för strateger i Stockholm.
  Det är så Sthlm har överlevt de senaste 500 åren.
  Genom att suga ut andra.
  Som en cancersvulst på vår landareal.
  Den måste oskadliggöras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *