Uran i Kallak ger Jokkmokk en strålande framtid

De har själva ingenting att komma med. I vanlig ordning hoppas de att någon annan ska lösa problemen. Väntar i kommunalkontoret bara, på att någon vältalig ska komma och uppvakta dem och lova jobb och välfärd. Tidigare var det Vattenfall och skogsbolagen eller takpannefabriken eller blöjfabriken.

Nu heter den förmodade frälsaren Beowulf Mining – ett engelskt bolag som prospekterar mineralfyndigheter. Lycksökaren för dagen lovar en strålande framtid för Jokkmokks kommun. Och kommunalrådet Robert Bernhardsson flinar nöjd på SVT Nyheter Norrbottens fotografi. Också den gamla politruken, numera Beowulfs CEO Göran Färm flinar. Och i bakgrunden syns fd. kommunalrådet Kent Ögren. Förväntansfull. Lycklig.
Hade inte denne förmåga slutat med politik förresten? Varför är detta spöke med på bild överhuvudtaget? Uppenbart är att Ögrens inflytande över adepten Robert Bernhardsson har ökat med åren. Det är illa. Förmår inte Bernhardsson att sköta sig själv?

Under några år på 1980- och 1990-talen var jag engagerad i jokkmokkspolitiken. Hade plats som ledamot i fullmäktige och under en mandatperiod också kommunstyrelsen. De åren var ett reguljärt helvete. Ögrens återkommande personliga påhopp och jävligheter mot min person dränerade successivt mitt politiska engagemang. Det gick så långt att jag fick sömnproblem och inte förmådde besöka sessionssalen efter att jag hoppat av partipolitiken.

Bernhardsson tar över Ögrens despotiska ledarstil. Han var ju själv med då jag var partipolitiskt aktiv. Då fick Bernhardsson lära sig hur man skulle styra en kommun. Likt en nickedocka sa han bu och bä till allt vad kejsaren hittade på. Och han var inte ensam. Alla på sossebänken tjänade som nyttiga idioter vilka aldrig sa ett pip på fullmäktigesessionerna. Bara Ögren höll låda.

Odemokratisk stryper Bernhardsson informationen till oppositionen, tar upp viktiga frågor att besluta om som extraärenden under sittande möten och uttalar sig skriftligt om viktiga frågor för kommunens räkning utan att oppositionen informerats om det i förväg. Precis som Ögren gjorde på min tid.

När jag lade fram förslag om att sameflaggan skulle hissas på en av kommunens flaggstänger sa Ögren och sossarna nej. De ansåg att man inte kan hissa en “föreningsflagga” jämte den svenska. Samma sak när förslaget om samisk barnomsorg kom upp. Sossarna var emot.

Dagens kommunalråd Bernhardsson är också emot samiska frågor. Avsaknaden av ödmjukhet är stor inför hur samerna behandlats i Jokkmokk och Sverige under bara det senaste seklet. Historielösheten och faktaresistensen är enorm. Och (S) har konstant stöd av (V) för att kunna uppnå sina folkrättsvidriga tilltag.

(S) vill att staten ensam ska styra laponiaförvaltningen. Inte som nu, då berörda samebyar och kommunen själv finns med som jämbördig part tillsammans med Naturvårdsverket och Länsstyrelsen.
(S) säger nej till att symboliskt ratificera ILO 169.
(S) säger nej till rennäringens önskan om skoterförbudsområden.
(S) säger nej till alla nya naturreservat.
(S) säger nej till en regeringens förslag om en konsultationsordning med Sametinget i ärenden som kan få särskild betydelse för samerna. 

(S) säger nej till samiska intressen som vill utveckla vinterturismen kring Murjek-Kåbdalis-Jokkmokk.
(S) sade nej till flytt av den samiska förskolan till byggnad nära skog och Jokkmokks gamla marknadsplats till förmån för lokaler med platt och trädlös lekplan, där Beowulf Mining tidigare haft sitt kontor.
(S) säger nej till ett levande kulturlandskap i Gállok.

En strålande framtid kan för övrigt bli värre än någon anat. Hur många socialdemokrater och vänsterpartister känner till att malmkroppen i Gállok/Kallak innehåller uran? (Info om detta står i Beowulf Minging/Jokkmokk Iron Mines egen miljökonsekvensbeskrivning).

Visningar: 17

6 svar på ”Uran i Kallak ger Jokkmokk en strålande framtid”

  1. Känner igen din beskrivning av bedrövligt dåliga och okunniga kommunalråd från 80 och 90 talet från Vilhelmina dådida politiska odygliga S ledning. Därvarande K G Abrahamson verkar haft samma dåliga utbildning som Kent Ögren. Otroligt.

  2. Skitsnack, Kallakgruvan innehåller ingen uran och om det isåfall gör det, hänvisa åtminstone på vilken sida det står i miljökonsekvensbeskrivningen med stycket där det står att det innehåller uran.

  3. Ja hur stalinisten Kent Ögren fortfarande får lämna sina svarta spår över länet är en gåta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *