Tur i Kvikkjokks delta

Under oktobers sista dag gick Astrid, Åsa och jag på en kort tur i deltat i knappt två decimeter nysnö. Grått och murrigt men kameran fick ändå hänga med. En älg hade ganska färskt korsat samlingen av norrlandsstarr och sjöfräken i Östersfält, dock utan att beta ett enda strå. Funderade på detta namn med fält i efterleden. Inget som vi idag använder i de här trakterna. Kan ha kommit från silverbrukstiden på 1600-talet för att beskriva myrlandets slåtter av fräken och starr till brukets ko- och hästinnehav.

Så syns tvärhastigt ett runt svart hål framför fötterna. Det bubblar och luktar prutt, kan Astrid konstatera. Läckage av metangas från de multnande växtmassorna som deltat vilar på. På deltatjärnar går också liknande hål att finna, bubbelvakar som vi kallar dem, som tidigare kvikkjokksbor med trattliknande anordningar lyckats koka kaffe på. Helt klart borde metanpysandet kunna tas tillvara för viss energiförsörjning, en till synes outtömlig resurs från hål som aldrig fryser. Ännu grön norrlandsstarr gick att beskåda i Koholmbäcken som vi bekvämt fortsatte efter, utan att behöva tränga oss igenom videsnår och snubbla över tuvor.

Astrid Ráddná och Åsa på Östersfält i Kvikkjokks delta.
– Det luktar prutt, säger Astrid.

Här och där syntes hur mesflockar tömt björhängenas frökapslar som i mängder rasat ner på snön. Smågnagare hade sedan pilat mellan resterna för att hitta hela frön. Tala om symbios.

Åsa och Astrid vandrar bekvämt på Koholmbäcken 🙂

Visningar: 9

3 svar på ”Tur i Kvikkjokks delta”

  1. Härliga vinterbilder , inte för att jag längtar dit men landskapet blir så mjukt på nåt vis , kul det där med metangasen , borde nog gå att elda direkt på plats ,,,,kanske ,,,ha de gött ,,,,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *