SVT nobbar filmen Sjumilaskogen

Sjumilaskogen film

Min film Sjumilaskogen är en kärleksförklaring till alla riktiga skogar som den gamla skogen väster om Jokkmokk och vid Tjieggelvas i Arjeplogs kommun. Här finns obrutna ekosystem med släktskap från de första växterna som vandrade in efter att isen smält bort för nio tusen år sedan. Här kan alla tusentals arter som är beroende av gamla skogar leva utan brutal mänsklig påverkan.

Men Sjumilaskogen var för partisk ansåg SVT:s inköpare och ville inte köpa visningsrätt för filmen trots att den klipptes ner från 62 minuter till två versioner på 28 respektive 38 minuter. SVT tyckte att jag borde ha gett skogsbruksföreträdare möjligheter att replikera på den kritik mot skogsbruket som framfördes i filmen, men det gjorde jag inte. Jag ansåg att skogbruket har haft nog stora möjligheter att under decennier pumpa ut lögnaktig propaganda i enorma affischkampanjer, annonser och svindyr TV-reklam. Att skogbruket också nyttjat LRF:s lobbyister för att hjälpa dem att få allmänhet och politiker på sin sida, och förstås LRF:s politiska gren Centerpartiet.

Hela det politiska etablissemanget har matas av propaganda och de allra flesta har svalt allt som skogsbruket rapat ur sig. Sorgligt men sant…

Propagandan är finansierad av skattebetalarna, via Svenska skogen, och bland andra Sveaskog. Propaganda som den ideella naturvården och miljörörelsen inte alls kan bemöta på samma slagkraftiga sätt eftersom naturen och skogarnas beskyddare saknar sådana ekonomiska resurser. Men vi har kameror att jobba med. Kameror som vapen för att lyfta upp det klockrena vansinne som råder i skogen. Men inte heller det fungerar…

Tyvärr är skattebetalarnas eget TV-bolag SVT så rädda och skitnödiga med att få kritik för bryta sitt journalistiska krav på opartiskhet så att de törs numera knappt köpa in något annat än det slätstrukna. De senaste årens omfattande kritik från skogsmissbruket mot de fantastiska skogsfilmer som ändå har fått publicerats i SVT, har troligen gjort dem livrädda.

I min film uttalar sig turistentreprenörer om varför skogen är så viktig för deras rörelse och för människors hälsa (utan tillstymmelse till kritik mot skogsbruket). Samer visar på samiska kulturspår i skogen (utan tillstymmelse till kritik mot skogsbruket). Forskare beskriver hur samer nyttjat tallbark i långliga tider (utan tillstymmelse till kritik mot skogsbruket). Forskare anger utifrån global forskning varför det är så viktigt att spara stora sammanhängande skogsområden för att på sikt trygga den biologiska mångfaldens överlevnad (utan tillstymmelse till kritik mot skogsbruket, endast seriösa och väl underbyggda forskningsrön). Lina Burnelius från Skydda skogen anför förvisso massiv kritik mot skogsmissbruket, men det är hennes egna ord, erfarenheter och tyckanden, som förvisso också bottnar från långvarig och seriös forskning. Lina säger exempelvis:
– Om vi fortsätter i samma takt som idag så är all skog utanför skyddade områden borta om mindre än nio år, borta!
– Människan kan ju som bekant bara återplantera träd, inte skog.

Det här är tydligen alltför kontroversiellt för en enskild naturmänniska att kunna få säga utan att skogsbruket måste få replikera. Men alla vet vad skogsbruket strävar efter och vad de säger. Att avverka så mycket som möjligt och tjäna så mycket pengar som det bara går utan hänsyn till något eller några andra är det som gäller. Det behövs inga fler skallar från skogsexploatörer som säger detta.

I filmen uttalar sig också några människor som flyttat till Jokkmokks kommun tack vare det faktum att kommunen hyser rätt så stora arealer gammal skog (utan tillstymmelse till kritik mot skogsbruket). Kritik har därför framkommit att Sjumilaskogen är en marknadsföringsfilm för Jokkmokks kommun, till fromma för dess politiska ledning. Men om denna ledning hade fått bestämma – vilken under nästan all politisk tid har varit styrd av socialdemokraterna – så hade också Sjumilaskogen förvandlats till ännu ett gigantiskt kalhygge.

Att inflyttare får uttala sig i filmen berodde på att filmskaparna ville visa att gammelskogen kan generera pengar, som är det enda alltför många politiker anser vara värt något. Som är det värde som de förstår. Kanske de då också kan ta till sig av den allvarliga kritik som riktas mot dem. Om skogen är pengaekonomisk resurs, också som rekreationsort, kanske den kan bli intressant?
Men inte.
Inte heller detta aldrig skildrade perspektiv ges något utrymme.

Skogsbiologen och dennes modell för att skydda skogar genom att påvisa vilka hotade arter de hyser (utan tillstymmelse till kritik mot skogsbruket) är heller ingenting som SVT tycker det är intressant för folk att få ta del av.

Sjumilaskogen kommer att visas på biografer, i Naturskyddsföreningens kretsar i hela landet, andra naturintresserade mfl. samt finnas för nedladdning/streaming på Vimeo, senare också YouTube. Det är viktigt att medborgare i detta land får en mer nyanserad bild av hur viktig den gamla ursprungliga skogen är och vad skogsbruket egentligen ställer till med.

Ni biografer, föreningar och andra sammanslutningar som är intresserade av att köpa visningsrätt för Sjumilaskogen, hör gärna av er till mig 🙂
t(at)kvikkjokk.nu
Visningar: 1060

9 svar på ”SVT nobbar filmen Sjumilaskogen”

 1. Bra miljöreportage är helt försvunna från SVT/SR.
  Enligt uppgift så är det en strategi statsmedia valt.
  Varför kan ju undra.
  Men, att staten leder skogsskövlingen skulle kunna vara ett rimligt skäl.
  En Putinmodell i miniatyr.

 2. Vill så gärna se den! Så typiskt SVT, vad tråkigt och idiotiskt. Inte förvånad. Ser fram emot att se Sjumilaskogen så snart som möjligt! 🌲🌳💚

  1. Jag kom på att jag kan lägga en länk till filmen som går att streama från min Drive. Endast för forna och nuvarande aktiva i SU 🙂 Jag gör det snart…

 3. SNF riks nobbade våra förslag på bra naturfilm om skog på 00-talet.
  Totalt obegripligt.
  Men i sthlm råder ett annat mentalt landskap.
  Antagligen handlar allt där om att fixa stålar till svindyra boendet.
  Alla andra “småsaker” blir oviktiga.
  Att bråka kan äventyra lyxen.

 4. Ska civilkurage behövas för att vi medborgare ska bli informerade om vad som händer med våra skogar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *