Snavva – ett offer på folkhemmets altare

Snavva, ett offer på folkhemmets altare. Timmertravar samsas med höhässjor på gården Snavva i Jokkmokks kommun.

Snavva, ett offer på folkhemmets altare. Det samiska bostället kommer snart att dränkas. På lantmäteriet flygbild från mitten av 1960-talet syns hur Vattenfall förbereder sig genom att kalavverka gammelskogen för att ge plats åt Tjaktjajaur regleringsmagasin. Timmertravar samsas med höhässjor. Trots vetskapen om vad som kommer att ske inom en nära framtid försöker syskonen Jakobsson leva sitt liv som vanligt. Så overkligt det måste kännas. Vilken sorg och psykisk terror. Snart ska de tvångsevakueras till Tjåmotis där de kommer att leva i misär. Alla deras byggnader kommer att brännas ner till sina grunder. Jag har skrivit om syskonen i ett annat inlägg på denna blogg.

Tage Erlanders folkhem var en vinst för många svenskar men en katastrof för andra, i första hand samer. Städerna och industrin växer på bekostnad av oersättlig natur och för de samer som lever och verkar i Sábme och de urgamla samiska kulturmiljöerna.

Syskonen Sara Jakobsson, Jakob Jakobsson och Oskar Jakobsson i Snavva blev offer på folkhemmets altare.
Syskonen Sara Jakobsson, Jakob Jakobsson och Oskar Jakobsson i Snavva.
Gården i Snavva med berget Hårås och Snavvasavvun i Smadjeädno, Blackälven. Bilden tagen av kollegan, numera avlidna, Björn Uhr i Naturfotograferna. Den användes i Vid vägs ände, en bok jokkmokksförfattaren Hans Anderson och jag gav ut på Arena förlag 1994.

När jag googlade namnen på syskonen Jakobsson eller ortnamnet Snavva fick jag ingen träff. Det är som om vare sig syskonen eller Snavva alls har existerat. Men nu finns de att se på nätet. Gestaltar tre av offren på Tage Erlanders och socialdemokratins altare.

.

Läs mera:
Folkhemmet, ett samhällsbygge skapat på naturförstörelse

Se en film:
Den heliga älven

Visningar: 215

5 svar på ”Snavva – ett offer på folkhemmets altare”

 1. Syskonen Jakobssons mamma var en Segal. De var kusiner till farmor. Farmor åkte till Tjåmotis. Hon blev inte insläppt.
  Jag har hört att de överklagade till HD. Har inte sökt efter det. Vet du?

 2. Syskonen Jakobssons mamma var en Segal. De var kusiner till farmor. Farmor åkte till Tjåmotis. Hon blev inte insläppt.

 3. Mina farmor och farfar hade en typisk västerbottensgård ett antal mil från kusten.
  De hade urskogen runt knuten.
  Ingen skog på tomten.
  Nu är det kalhyggen runt om,
  ungskog på tomten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *