Folkhemmet, ett samhällsbygge skapat på naturförstörelse

socialdemokraterna
Samernas jurist Thomas Cramér och Israel Ruong, chefredaktör för tidningen Samefolket tillika ordförande för Svenska samernas riksförbund, besöker statsminister Tage Erlander i Stockholm någon gång på 1960-talet. Kvinnan till höger är Anna-Lisa Pirtsi Sandberg.
Samernas jurist Thomas Cramér och Israel Ruong, chefredaktör för tidningen Samefolket tillika ordförande för Svenska samernas riksförbund, besöker statsminister Tage Erlander i Stockholm någon gång under 1960-talet. Rill höger står Anna-Lisa Pirtsi Sandberg.
Okänd fotograf. Från Samefolkets arkiv.

Samhällsbygget 1965 till 1973 ger Sverige världsrekord i ekonomisk tillväxt. Folkhemmet ser dagens ljus, men det är ett samhällsbygge skapat på naturförstörelse. Folkhemmet är ändå någonting som många svenskar kärleksfulla och nostalgiska bär i sina hjärtan.

Tage Erlander är statsminister. 1969 tar Olof Palme över.

Under den här perioden fram till den så kallade oljekrisen 1973 demolerar socialdemokraterna gamla stadsdelar i hysterisk takt till förmån för miljonprogram i betong och massiv infrastruktur. Industrin har gott om billig elström och det finns hur många arbetstillfällen som helst.

Sápmi blir dränerat på människor. Folk strömmar till fabrikerna påhejade av politiker och flyttningsbidrag, därmed blir jordbrukssektorn rationaliserad till spannmåls- och djurfabriker
. Tusentals småjordbruk blir utkonkurrerade och deras odlingar växer senare igen.

Den hyllade svenska parasiterande modellen

Den socialdemokratiska modellen.

Innan socialdemokraternas regeringsinnehav
har Stora Lule älv, Lilla Lule älv och Lule älv, som älven heter efter att älvarna går ihop vid Vuollerim, Porjus kraftstation byggd 1915 och Suorvadammen 1923.

Tage Erlanders regering bygger Harsprångets kraftstation 1951, Ligga kraftstation 1954, Porsi kraftstation 1961, Laxede kraftstation 1962, Messaure kraftstation och 1963 och 1967 ser både Seitevares kraftstation och Letsis kraftstation dagens ljus.

Efter 1969 med Olof Palme som statsminister fortsätter socialdemokraterna att förinta
älven/älvarna med Parki kraftstation 1970, Vietas och Bodens kraftstationer 1971, Akkatj kraftstation 1973, Vittjärvs kraftstation 1974 och Randi kraftstation 1976. Ritsems kraftstation är under uppbyggnad och blir invigd av Fälldin-regeringen 1977.

Ett 20 mil långt kalhygge

Parallellt med vattenkraftsutbyggnaderna pågår det så kallade trakthyggesbruket med en allt större frenesi. Gigantiska kalhyggen breder ut sig på löpande band i Sápmi. Det största av dem når Abraur söder om Piteälven och blir till ett 20 mil långt och två mil brett sammanhängande kalhygge. Kalhyggena blir plöjda, hormoslyrbesprutade och gödslade, därefter blir stora arealer planterade med kanadensiska snabbväxande contortatall.

Skogen blir omvandlad till en fabrik, t
ydligen också den.

Gruvorna i Kiruna och Malmberget producerar järn på högvarv. Koppargruvan Aitik startar 1968.

All den elström och alla de pengar som den skövlade naturen genererar går till statskassan. Pengarna strömmar till Folkhemmets miljonprogram och skapar jobb och utvecklar städer och infrastruktur med vägar och järnvägar. Men för andra i Sápmi i den norra delen av Sverige vars skogar och vatten förintats, förstörs möjligheterna till att leva och bo – för samer, svenska, finska och samiska nybyggarättlingar…

Det är Folkhemmet, ett samhällsbygge skapat på naturförstörelse.

Konstgjord andning

Norra Sverige försörjer södra Sverige till extremt hög kostnad. Visst blir det jobb för exempelvis vattenrallarna under vattenkraftens uppbyggnadsfas och i skogen för skogsarbetarna, men det ger jobb bara under några decennier. Som konstgjord andning för att upprätthålla den västerländska ekonomiska doktrinen.

Idag fortsätter det parasiteras med många och enorma vindkraftsparker och ett skogsbruk som förfinat trakthyggesbruket och fortsätter att kalavverka sig fram i en högre takt än någonsin.

Urfolket samerna betalar extremt dyrt för den så kallade välfärden. Det är samiska land och vatten som den svenska staten först stulit, sedan skövlat och konverterat till pengar.


Ett folk, och deras så kallade utveckling, har skett på bekostnad av liv, traditioner och kultur för ett annat folk.

Jag förlåter dem aldrig.

.
Länkar:
Folkhemmet
Socialdemokraterna

Mer i denna blogg:
Två folkslag, en politik
Gröna bubblor på Sveriges 500-årsdag


Visits: 325

8 svar på ”Folkhemmet, ett samhällsbygge skapat på naturförstörelse”

 1. På Ajjte finns ju en “rundtur med helikopter”.På en bild vid Stora Sjöfallet står Tage och Aina Erlander och tittar på forsen. Jag undrar just hur deras tankar gick där. Vackert,eller “vad många watt det blir”.

  1. Ja, man undrar en sån gång vem som ansvarar över saker om det inte blir rätt.
   Kungen är rikschef,
   men får inte göra eller säga något.
   Statsministern får säga och göra något,
   men kan inte.
   Det är inte hans jobb.
   Man kunde känna det runt coronan,
   ett tag var det myndigheter inom hälsområdet som tog presidentposten, han gjorde det ganska bra, Tegnell.
   Men att inte ha någon ansvarig i ett land,
   ingen man kan vända sig till om det verkligen behövs.
   Det är ett knepigt problem.

 2. Nu vet jag kanske mer. Oktober 1963 uppvaktade SSR regeringen och Tage Erlander. Inget foto hittade jag. NSD ska tydligen ha skrivit om det. Där har jag inte sökt än. Faster ska ha varit med i något yngre råd.
  På den här tiden hette faster Lundmark i efternamn. Hon blev änka vid 22 års ålder med en fyra månaders bebis. Jag blir stolt när jag ser den här bilden, hon var ensamstående mor och politiskt aktiv.

 3. Vet du mer om bilden? Var är den tagen? Jag är nyfiken. Vad gjorde faster där?

 4. Jag tror kvinnan är min faster Anna-Lisa Sandberg, född Pirtsi. Jag hoppas någon annan ser den och kan bekräfta eller så har jag fel. Men smycket är ett Pirak smycke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *