Kamrater vid Návdahávrre

Pavva Lasses timring.

Resterna av Anders Rassas boning.

I förrgår bjöd jag ut dotter och sambo på middag. Dock inte på lokal, men väl i skogen. Älgburgare i stekpanna på elden med mycket smör, serverat på gáhkko med ketchup, senap och hamburgerdressing.

Vi gjorde en rätt så kort tur till sydvästsidan av Návdahávrre (Nautijaur) för att hitta Anders Rassas gamla boplats. Redan på avstånd signalerade grövre och klenare björkar vallen. Igenväxningen hade tagit fart, men en lite större odlingsyta låg i alla fall öppen.

Han blev småbrukare Anders Rassa. För honom, likväl som för kamraten Pavva-Lasse Tuorda vid Bietsetjuohppam, hade renpest och rovdjur tagit det mesta av renarna. De hade inget annat val än att fiska, nyodla, bygga och skaffa sig kor och getter för att klara försörjningen.

Men vilket slit. Resterna av fem byggnader, rostiga gångjärn, fotogenlykta och sängbottnar? och flera högar med brutna stenar är tydliga vittnesbörd. Kamraterna hade bara kring två kilometer emellan sig. Troligen träffades de regelbundet för att hjälpa varann eller för att prata minnen. Som när de skidade 46 mil på 57 timmar på grönlandsisen och när Pav-Lasse vann det efterföljande Nordenskiöldsloppet. En tävling som tillkom endast för att tysta de som tvivlade på bedriften.

Visningar: 47

2 svar på ”Kamrater vid Návdahávrre”

  1. Jag ser att den sista byggnaden som stod kvar när jag besökte platsen har rasat samman.Men det händer mycket i naturen på 40 år.
    Hälsningar Ingvor

    1. Ja det går fort, sorgligt när spåren försvinner. En mycket intressant plats är det i alla fall, tack Ingvor! Kommer förbi och hälsar på någon dag framöver. /Tor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *