Gällivare skogssameby

Henrik Andersson, Gällivare skogssameby.

I natt hängde jag med sambo Åsa Lindstrand på kalvmärkning i Gällivare skogssameby. En intervju för tidningen Samefolket där hon jobbar stod på nattordningen, av Henrik Andersson och hans projekt att leva som förr, om byggnationer av timmerhagar, näverkåtor, hävd av marker och rättigheter, med mera. Ett mycket intressant besök på släta hedland där jag aldrig tidigare satt min fot.

Efter drygt fem kilometer lättgången vandring når vi kalvmärkningshagen. Tyvärr har mitt EOS 5D-hus falerat, så jag använder min gamla 20D istället. Inte alls lika enkelt att använda höga ISO-tal, så det blir att köra på 1/25-dels sekund, ta många exponeringar och hoppas att någon blir lagom skarp. Läckraste bilderna är de där allt är oskarpt utom exempelvis ögat – vilket sällan lyckas. Både märkningshagen och de två beteshagarna ligger på en ås omgiven av myrland och sjöar. Perfekt och snudd på myggfritt läge – åtminstone under den svala natten – med riktig gammelskog innanför stängslen. Utanför dock skövlade skogar. Det är en bister och sorglig verklighet. Det så kallade skogsbruket har gått extremt hårt fram över hela Norrbottens län. Nu står också gruv- och vindkraftsexploateringar på tur även inom Gällivare skogssamebys områden. Något som Henrik Andersson fasar för, men som han har strategier för att försöka mota.

Efter fem kilometer tillbaks till parkeringen flyr vi mygghorderna genom att snabbt kasta oss in i bilen, göra korsdrag och fort köra på Sarvisvaravägens grus mot asfalten i Nattavaara dit vi anländer kring 03.00 på morgonen. Här kommer en polisbil körande upp bakom med blinkande blåljus. En kvinnlig polis ber mig visa körkortet och blåsa. De har fått rapporter om fyllekörningar i byn, berättar hon. Sen jag blåst vinklar hon displayen mot mig med ordet POS skrikande.

– Jag har inte druckit ens en en lättöl, säger jag.
– Den här har visat fel tidigare, säger polisen och tillkallar sin kollega.
Jag får blåsa också i den andres apparat och nu visar det rätt. Vi kör vidare de återstående nära tio milen hemåt. Är i säng kring halv sex.

Visningar: 43

2 svar på ”Gällivare skogssameby”

 1. Hej!
  Keith Ehlén är mitt namn.
  Är barnbarn till David och Edla Karlgren
  som är boende i Stockholm.
  Jag önskar kontakt ang. vår ärvda mark efter David Karlgren.
  Vår mark är på 9 km från Gällivare och vi har fått av ”BERGSTATEN” info angående ägandet till mark som vi nu besitter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *