Norrbottens-Kuriren i Kallak

Norrbottens-Kurirens reporter Stig Nordlund med ivrigt fotograferande fotograf Olle Wande besökte Randijaur, Gállok och Björkholmen med forskaren May-Britt Öhman, turistentreprenör Matti Holmgren och jag själv.

Gruvhotetet stod naturligtvis i fokus, med genusperspektiv och dammsäkerhet, turism, natur, ekonomi, kultur, samer, skatteland, ägarförhållanden, och mycket mer. Provborrningarna pågår tre veckor till, om bolaget inte är tvungna att lämna området i förtid tack vare de polisanmälningar om misstänkt miljöbrott som är riktade mot dem.

Det ska bli oerhört spännande att se vad Stig Nordlund skriver ihop från all den information som flödade över honom. Innan vi lämnade det tänkta gruvområdet träffade vi ansvarige Per-Ola Larsson från Beowulf Mining, som inte ville bli fotograferad och i förstone heller inte ville uttala sig om fyndigheten eftersom det kunde få aktiekursen att falla. Efter ett tag förde han dock reportern åt sidan och jag hörde honom yttra:

– Det här är ingenting Hin Håle får höra!
Per-Ola Larsson syftade naturligtvis på mig. Man kan inte vara älskad av alla… Uttalandet visar den oseriösa stil som präglar bolaget, där också raddor av lögner spridits i den offentliga debatten.

Kurirens utsända avslutade sin turné i Björkholmen för att träffa det holländska par som bosatt sig där. Ser fram mot att läsa tidningen..

Visningar: 70

9 svar på ”Norrbottens-Kuriren i Kallak”

 1. Festligt när en journalist säger att någon annan ljuger när han själv inte kan säga vilka lögnerna varit.
  Kan denna journalist vara en i raden av journalister som ljuger för att sälja lösnummer?

  Det är klart att den à gruva ska tas i drift.
  Något annat är ju knäppt.

  Kanske kan alla nej sägare ge alla arbetslösa i Jokkmokks kommun ett arbete?

 2. Var det någon annan än Tor Lundberg “kritikern” som hörde “Hin Håle”??
  Hoppas alla som bor och verkar i Jokkmokk vet att arbetstillfällen behövs om vi ska ha en samhällsservice som är något framöver…..

 3. Skämy – Instämmer helt i det du säger föstår inte att ingen kommenterar det men direkt det är något “man inte gillar” då är det åt hvete och då anmäls det!!
  Hur tycker Tor Lundberg man ska provborra annars om man inte kan köra ut grejorna i skogen?
  Vilka är lögnerna som sprids?

 4. De är en märklig jakt som pågår,de märkliga är att när samer kör söndr me skoter,cross,fyrhjulingar,det är de ingen som annmäler. Finns många ställen som dom har förstört.

 5. Hin Håle? Vem borrar hål ner i jorden där den mytomspunne sägs uppehålla sig. Vilka krafter släpper Per-Ola Larsson och Jokkmokk Iron Mines AB (AKA Beowulf Mining PLC) när de stör balansen genom sina borrningar? Vem är det han åkallar? 😐

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *