Invandrare i Kvikkjokk


Det var 1986 som
rådjuren kom till Kvikkjokk. Från öster, Årrenjarka, kom prydliga spår på bilvägens nysnö från två rådjur. Efter den oktoberdagen de funnits i Kvikkjokk i alla år.

I Tjuolddavágge och Darrevuobme har jag också sett spår av det lilla klövviltet. Och utanför köksfönstret i min stuga har jag också iakttagit och till och med fått riktigt bra bilder av dem. En av bilderna, på en bock, publicerades som omslag i tidningen Jaktmarker & Fiskevatten.

Nu var det dags igen. Ännu en bock, men utan horn. Till skillnad från omslagsbilden plåtade jag nu rakt genom fönsterglaset för att inte störa. Det blev vissa distorsioner, men det får man stå ut med…

Jag hade kastat ut ett par nävar popcorn utanför fönstret kvällen innan vilka rådjuret med stor frenesi glufsade i sig.

Visst är de fina rådjuren, men naturen har bestämt att de egentligen inte ska kunna finnas här. Att de ändå existerar norr om polcirkeln är på grund av människan som stödutfodrar. Och som vanligt blir det fel när människan förändrar naturens lagar. Rådjuret är värd för fästingar som sprider sig allt längre norrut. Kanske de också kan odla eller bära på sjukdomar vilka ren och älg kan smittas av?

Visningar: 28

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *