Hvalfisken igen: Pengarik som ett troll, men ändå fattig

Ekot granskar på Sveriges Radio P1 har gjort ett mycket bra jobb med sitt gräv och sin granskning av vulgobolaget Hvalfiskens exempellösa skogsskövlingar mellan Stenträsk och Kåbdalis i Jokkmokks kommun.
Den som kör 45:an kan själv uppleva eländet.

Jag ser en scen från den norska TV-serien Exit framför mig när jag läser om bolagets ägare som bor i Portugal. Pengarik som ett troll, men fattig på moral. Huvudsaken är att herrn själv omedelbart kan stimulera alla sina behov. Detta på pengar från marker som den tidigare privata skogägaren hade ärvt och 2007 sålt till Hvalfisken för 3,5 miljoner. Ett stort skogshemman. Något som kvarlevor från de tidigare gigantiska lappskattelanden ofta kan vara. Jag vill inte hänga ut dig men hoppas att du skäms utav bara helvete för den skövling som du har gjort möjlig.

Det är oerhört mycket jag skulle vilja dela från Ekots granskning, som du själv kan lyssna på och läsa om via länken i början på denna bloggtext. Det finns inte så mycket att tillägga. Kanske tillägg till uppgiften om hur Hvalfisken gjorde när skogens naturvärden skulle förminskas. Så här sägs det i delen Upplägget som gjorde att skogsbolaget kunde avverka 400 extra hektar:
“Markägaren har flera gånger avverkat skog med höga naturvärden, trots att myndigheter avrått från det, visar Ekots granskning. Bolaget har systematiskt också avverkat flera hundra år gamla tallar.”

Hvalfiskens anlitade skördarmaskinist och skotarförare har alltså kört in i skogen, snirklat sig fram mellan träden och konsekvent huggit ner endast de grövsta och äldsta tallarna. Det är ingen ekonomi i det. Förr var det en annan sak när stockarna mättes in separat och klassades utifrån sin grovlek och kvistfrihet. Nu blir det bulk, typ, som random går till sågverk och betalas per kubikmeter. Hvalfiskens tilltag gjordes endast för att dra ner gammelskogens biologiska värden. Skogsbiologen Frédéric Forsmark på Länsstyrelsen i Norrbotten kallar det rättmätigt för naturvårdssabotage i inslaget.

I april i år uppmärksammade jag hur det kalavverkades vid E 45 nära järnvägsövergången vid Kitajaur. Jag var på väg till ett uppdrag där jag skulle filma, hade bråttom, men var tvungen att stanna till och fotografera skördaren vid vägen. Jag drönarfilmade också och såg hur virket lades upp på Hvalfiskens kalhygge. Senare kollade jag på fastighetskartan och var säker på att det var Hvalfisken som var på gång igen. Jag fick telefonsamtal från Ekot på P1 som ville göra en grej om bolagets skövlingar. Grymt så roligt, tänkte jag.

Man sår frön med sin aktivism och ibland växer fröna till som bara den.

Så fick jag ett mejl från Hvalfiskens advokat som hotade med rättsliga åtgärder om jag inte plockade ner den bloggtext jag hade skrivit och delat på Facebook och Instagram. Det var inte alls Hvalfisken som avverkade, påstod advokaten.

En kompis råkade köra förbi avverkningen i samma veva och gick till fots där det hade avverkats. Han såg tydligt att det inte var på vulgobolagets mark. Jag hade fel. Det var grannen till Hvalfisken som var den skyldige. En bodensare. Jag pudlade och kontaktade P1 om min fadäs. Radion beslutade ändå att gå vidare med sin granskning. Det tackar vi för 💚

Hvalfisken har mängder med bommar på alla sina vägar som går in från 45:an vilka hindrar renskötarna att ta sig in, fältpersonal från länsstyrelsen, Skogsstyrelsen eller andra människor som vill uppleva den svenska allemansrätten. VD för skövlarbolaget vill inte har trafik på sina vägar. Trafik förstör dem, anser han. Det hindrade honom inte från att låta grannen låna nyckeln till bommen, den granne jag filmade, för att lägga upp sitt avverkade virke på den mark som VD:n säger sig äga. Då spelade det ingen roll att vägen blev totalt sönderkörd av lastbilar i värsta tjällossningstid.


Skövlarna håller varann om ryggen medan personal från tillsynsmyndigheten Skogsstyrelsen måste cykla förbi de minst sex bommarna.

Bild från i förrgår. Exitmänniskorna får ingen bekväm transport till sina älgpass i höst. Hur man nu kan jaga älg på kalhyggen?

Jag är tacksam om ni vill stödja mitt oberoende bloggande och min aktivism med ett ekonomiskt stöd på Swish 0702300955. Varma tack för din hjälp med att hålla mig rullande 😀


Visningar: 667

Ett svar på ”Hvalfisken igen: Pengarik som ett troll, men ändå fattig”

  1. Jag har varit i Kobdalis ett par gånger. Där pågår ett intressant hyggesfritt skogsförsök
    initierat av Mats Hagner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *