Tystnadskulturen i Norrbottens län

lkab kiruna sweden

Tystnadskulturen i Norrbottens län tar alla rekord. Lyssnade på Mia Blomgrens reportage om tystnadskultur på P1. Intressant program, med en stor igenkänningsfaktor.

Folk i det här landet är marinerade i Jantelagen och alltför många är livrädda för att synas, höras, sticka ut, sticka upp och ifrågasätta.

Parat med en oerhört naiv tro på att myndigheterna kommer att lösa allt så blir det väldigt tyst.

I Norrbottens län tar tystnadskulturen alla rekord. Här lever en enorm övertro för auktoriteter på alla nivåer i samhället och lydigheten inför makten, i vilken form den än visar sig, saknar motstycke. Mössa-i-hand-syndromet är cementerat. Folk är rädda för att bli betraktade som förmer än någon annan om de kritiserar något, allra helst när det gäller tunga exploateringar och industriprojekt. Rädslan för att anses som märkvärdig, att tappa vänner och sociala sammanhang, eller till och med jobbet, är stor.

När till och med länsrådet Johan Antti sparkades bara för att han och hans många proffsiga medarbetare gjort ett seriöst jobb med att granska Beowulf Minings undermåliga miljökonsekvensbeskrivning, går ingen säker.

I det röda Norrbotten anses alla exploateringar av naturen vara av godo. För den så kallade utvecklingen ska rulla på och den så kallade gröna omställningen ska genomföras och ingen eller inget ska få hämma detta faktum.

Många jobbar i de många gruvor som länet har att erbjuda. Lönerna är höga och arbetsvillkoren bra. Jobba tio dagar och så vara ledig lika länge. De här jobben betalar för tystnad och lojalitet.
– Man mutar ju folk, sa en bekant.
– Man biter inte den hand som föder en, sa en annan.

I andra nordiska länder erhåller kommunerna miljoner om vattenkraftsverk eller vindkraftsparker finns inom kommunernas gränser
. Här räcker det med att betala höga löner till anställda. Att gynna bolag i tid och otid är den svenska modellen.

Om bolagen Hybrit och H2 Green Steel får snurr på sin planerade verksamhet lär det bli knäpptyst i vårt län.

.

Sponsra gärna denna oberoende blogg med Swish till 0702200955
Stort tack från Tor 😀

Visits: 166

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *