Beowulf tror sig vara Gud

Gruvbolag: Ett stort företag som bryter malm och har hundralats anställda. Som LKAB, Boliden och Vale.

Prospekteringsföretaget: En mindre firma vilka medelst provborrning prospekterar malmkroppar och ordnar alla brytningstillstånd för koncessionen, som de sedan säljer till det gruvbolag som betalar bäst.

Ett gruvbolag kan också prospektera nya fyndigheter parallellt med sin gruvbrytning, men att ett prospekteringsbolag tvärhastigt blir ett gruvbolag, vilket bygger anrikningsverk, anställer bergarbetare och spränger dagbrott, förekommer mycket sällan.

Det är stor skillnad mellan de båda företagen men det finns också likheter. Som att det ena våldför sig direkt och brutalt på naturen medan det andra bäddar för våldtäkten. Prospekteringsbolag är ofta manipulativa och blåser upp sina resultat för att öka sitt anseende, sin aktiekurs och för att finansiera sin verksamhet. De är också experter på att förminska de skador som deras verksamhet orsakar. Inte minst i sina miljökonsekvensbeskrivningar, vilka sjukt nog ligger till grund för prospekteringsföretags ansökningar om bearbetningskoncession.

De är mellanhanden som levererar offret (naturen, kulturen) till förövaren att våldta. Och eftersom allting sker under Minerallagens paraply så är våldtäkten laglig. Mängder av sådana mellanhänder, kalla dem hallickar om du vill, bäddar för förövare jorden runt med mängder av våldtagna offer. Också i länder som ratificerat urfolksdeklarationen ILO 169 kan hallickar verka, som Guatemala, Peru, och Norge! Beowulf Mining är en av dem, bland annat är verksam i Gállok fem mil väster om Jokkmokk. Företaget har satsat 80 miljoner för ännu en jättelik våldtäkt på Moder Jord. Men inte bara det. Beowulf säger sig också bli det gruvbolag som utför själva våldtäkten.

Men Beowulf har aldrig drivit en gruva. De har inte de 5-6 miljarder som krävs för det. De kan endast stoltsera med en postlådeadress i London. Beowulf Mining har inte ens lyckats åstadkomma en seriös miljökonsekvensbeskrivning som Länsstyrelsen i Norrbotten har kunnat ta ställning till. Vid två tillfällen har därför länsstyrelsen avslagit de undermåliga MKB-versionerna och någon senare uppdaterad version, med ännu mer finurligt utformade manipulationer och lögner, har de inte heller lyckats prestera. De kompetenta tjänstemännen med länsrådet Johan Antti i spetsen fick mycket kritik för att de grundligt bara gjorde sitt jobb. När nu frågan om Gállok på nytt aktualiserats har socialdemokraterna, det enligt Thorwaldsson gruvälskande partiet, sett till att länsrådet skandalöst nog får sparken.

Och den lille prospektörens styrelseordförande Sven Otto Littorin har mage att i en sändning i SVT Nyheter Norrbotten den 23 januari kasta ur sig att “länsstyrelsen blivit ett eget särintresse”. Bara för att länsstyrelsen gör sitt jobb. Det är ändå tur att någon gör det i denna diktatoriskt präglade socialdemokratiska gruvälskarmiljö. Det är fasansfullt att ett lycksökarbolag kan få en sådan makt på en regering. Inte ett uns bättre än i vilken bananrepublik som helst.

Det är onekligen häftigare att kalla sig gruvbolag. Medier som bland andra Metal Supply, Dagens Industi, Börskollen, och NSD hakar på och stärker Beowulfs image. Detsamma gör näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson som gång efter annan kallar Beowulf för gruvbolag och som dessutom, i Agenda den 23 januari säger:

“Sedan mitten av 1990-talet är det bolag som vill bryta som måste göra alla undersökningar om det som är brytbart själva. Så det måste vara ganska stora bolag och ganska mycket pengar och så tar det då väldigt lång tid, som vi hörde i inslaget, så det är klart att det riskerar att de här bolagen, eller den som vill utvinna, väljer något annat istället och då förlorar vi både jobb och intäkter för Sverige.”

Thorwaldssons uttalande är många lögner eller bevis på okunnighet från de manipulativa gruvkramarna. Tanken med den nya minerallagen från 1991 var att släppa in fler prospekteringsföretag som fick förmånen att provborra hej vilt överallt (också i naturreservat men inte i nationalparker) med otroligt gynnsamma villkor. Små företag kan hämningslöst muta in gigantiska områden, undersöka malmkroppar och sedan sälja dem till den som betalar bäst. Socialdemokraterna utvecklade märkligt nog denna nyliberala politik som sedan regeringen Bildt sjösatte.

Men det finns medier som tonar ner den uppblåsta självbilden prospekteringsfirmorna ger sig själva. Bland andra Göteborgs-Posten och Råvarumarkaden.

Sjukt nog sväljer Jokkmokks socialdemokratiskt ledda kommunledning med kommunalrådet Robert Berhardsson i spetsen precis allt som Beowulf Mining kastar ur sig. Som att detta lilla bolag kommer förse Jokkmokks kommun med 1,6 miljarder skattekronor under de år som gruvan är i drift. Det är fascinerande märkligt att kommunledningen fäster någon som helst tilltro till det dravlet. Allra minst i en kommun där erfarenheterna av sveken från en stor aktör som Vattenfall varit och är omfattande.

Det har knappt hänt att ett prospekteringsföretag omvandlats till ett gruvbolag och det har aldrig hänt i Sverige att ett gruvbolag öst 1,6 miljarder över en kommun. Inte ens i Kiruna och Gällivare som båda har över 100 års gruvdrift på de båda orterna. Jag läser på prospekteringsföretagets hemsida och citerar ett parti:

“FRIGÖRA KALLAKS POTENTIAL
Beowulf bjuder därför in kommunen, kommersiella aktörer, länsstyrelsen, behöriga myndigheter och beslutsfattare, markägare, medlemmarna i Jokkmokks samebyar och andra parter med intressen i Kallak att ingå partnerskap och samarbeta, bedriva utvecklingsarbete och arbeta tillsammans mot gemensamma mål: att skapa förutsättningar för Kallaks framgång och bygga upp en välmående, diversifierad och hållbar ekonomi i Jokkmokk, med fördelar som spiller över till såväl övriga Norrbotten som resten av landet.
Kallak kan skapa möjligheter och kvalificerade arbetstillfällen, minska ungdomsarbetslösheten, tillämpa svensk
innovation i projektets utformning och genomförande i enlighet med Sveriges mål att bli fossilfritt samt ge Jokkmokk ny livskraft.”

Vackra ord. Det är som om Gud själv talar genom frälsaren heter Beowulf. Jag konstaterar att det är ett tappert försök att dupera människor, regeringen och Jokkmokks kommun. Ett övertydligt exempel på en lycksökares desperation för att få gehör för sina parasiterande idéer.

Självklart blir det som det alltid brukar bli. Naturresurser töms, exploatörer drar med vinsterna och lämnar förstörda landskap bakom sig. Om inte ens skattebetalarnas egna bolag Vattenfall, Sveaskog och Fastighetsverket tar ansvar för sina skövlingar som drabbat människor och natur i Jokkmokks kommun under lång tid, hur kan någon då tro att ett brittiskt prospekteringsföretag ska kunna göra det?

“FRIGÖRA KALLAKS POTENTIAL
Beowulf bjuder därför in kommunen, kommersiella aktörer, länsstyrelsen, behöriga myndigheter och beslutsfattare, markägare, medlemmarna i Jokkmokks samebyar och andra parter med intressen i Kallak att ingå partnerskap och samarbeta, bedriva utvecklingsarbete och arbeta tillsammans mot gemensamma mål: att skapa förutsättningar för Kallaks framgång och bygga upp en välmående, diversifierad och hållbar ekonomi i Jokkmokk, med fördelar som spiller över till såväl övriga Norrbotten som resten av landet.
Kallak kan skapa möjligheter och kvalificerade arbetstillfällen, minska ungdomsarbetslösheten, tillämpa svensk
innovation i projektets utformning och genomförande i enlighet med Sveriges mål att bli fossilfritt samt ge Jokkmokk ny livskraft.”

Vackra ord. Det är som om Gud själv talar. Men frälsaren heter Beowulf.

Jag orkar inte bemöta det som står om att frigöra Kallaks potential. Konstaterar bara att det är ett äckligt försök att dupera människor, regeringen och Jokkmokks kommun. Ett övertydligt exempel på en lycksökares desperation för att få gehör för sina parasiterande idéer.

Självklart blir det som det alltid brukar bli. Naturresurser töms, exploatörer drar med vinsterna och lämnar förstörda landskap bakom sig. Om inte ens skattebetalarnas egna bolag Vattenfall, Sveaskog och Fastighetsverket tar ansvar för sina skövlingar som drabbat människor och natur i Jokkmokks kommun under lång tid, hur i helvete kan någon tro att ett brittiskt prospekteringsföretag kommer att göra det?

Sossarna i Jokkmokk tror dock på frälsaren. Halleluja.

nása silver mine
Nása, statlig silverbrytning i Sábme 1635 med rikligt giftläckage också idag.Träffar: 563

3 svar på ”Beowulf tror sig vara Gud”

  1. “Kul grej” att veta:
    Hjalmar Lundbom som “byggde” Kiruna. förvägrade lappar arbete.
    En fullblodsrasist från storsverige.
    Dags ta itu med historien?
    Gemensamt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *