Skogslandet – en granskning, av lobbyister…

Jag har läst ut Lisa Röstlunds bok Skogslandet – en granskning och är allvarligt imponerad. Vilken otrolig bedrift! Vilken proffsig och gedigen bok! Vilket viktigt jobb denna drivna journalist har gjort, både med alla artiklar om skogsbruket på hennes arbetsplats Dagen Nyheter men också med sin bok Skogslandet – en granskning. Jag är chockad av läsningen, och ledsen, och förbannad, men också glad. Äntligen får skogsfrågan seriöst utrymme.

Det finns ljus i mörkret 🙂


Nu gäller det att så många som möjligt köper och läser Skogslandet – en granskning. Så många så kallade skogsälskande svenska folket måste vakna upp och skärskåda skogsbrukslobbyisternas lögnaktiga propaganda och rösta den 11 september.


Jag kommer löpande på denna blogg att publicera citat från Lisa Röstlunds bok. Köp hela boken, vet ja!
Den finns också som E-bok och ljudbok: https://www.bokus.com/bok/9789137503202/skogslandet-en-granskning/

Ája, Dálvvadis, Jokkmokk februari 2012. Den centerpartistiske miljöministern Lena Ek var då en annan än vad hon är nu. Pengarna styr hennes engagemang numera. Inte utbildning, moral och etik eller väljaropinionen där åtta av tio svenskar vill skydda skogar med höga naturvärden och biologisk mångfald. Lena Ek är folkrättsjurist, men det skiter hon i när hon tjänar största skogsägarorganisationen.
Foto: Tor Lennart Tuorda.

Citaten kommer från: Lisa Röstlund. ”Skogslandet – en granskning”. Apple Books:

”Det vita barockslottet Öster Malma vid Malmsjön i Sörmland med rundade stallflyglar uppfördes på 1660-talet. I den stora salen på övervåningen med tapeter målade med jaktmotiv sägs ett beslöjat väsen svepa fram om nätterna. Slottet ägs i dag av Svenska Jägareförbundet, och i mars 2012 anordnades där ett seminarium om naturhänsyn. Centerpartistiska miljöministern Lena Ek, klädd i ljusröd kavaj och röd sjal, talade efter lunch.

– Naturen ligger mig varmt om hjärtat. Den biologiska mångfalden är en hörnsten i miljöpolitiken och det är en stor del av mitt arbete, sade hon och tog upp regeringens fokus: naturvård och skogsskydd.”


Men Lena Ek numera är numera ordförande för Sveriges största skogsägarorganisation Södra skogsägarna och då är det ett annat ljud i skällan (“hon” nedan är densamma som Lena Ek):

”Hon har velat få bort Skogsstyrelsens inventering och registrering av så kallade nyckelbiotoper – områden med höga naturvärden där arter som av Artdatabanken listats som utrotningshotade ofta lever.”


”Hon har velat få bort Skogsstyrelsens inventering och registrering av så kallade nyckelbiotoper – områden med höga naturvärden där arter som av Artdatabanken listats som utrotningshotade ofta lever.”

Den av Sverige anammade Århuskonventionen, som knyter samman miljö och mänskliga rättigheter, kände folkrättsjuristen Lena Ek “viss oro” över i ett brev till alla riksdagsledamöter i december 2016.

Om det blir möjligt att överklaga normala skogsbruksåtgärder som avverkning, nya skogsvägar eller vilken typ av plantor som sätts, undergrävs den förfoganderätt som följer med ägandet”, fortsatte hon – och bekymrade sig också över att rättsväsendet riskerar att överbelastas.
Tillsammans med tidigare S-näringsministern Anders Sundström har hon tagit initiativet till organisationen Balanskommissionen, som bildats av bland andra skogsbolagen Holmen, SCA och Södra. Den har en budget på 2 miljoner kronor per år och släpper bland annat rapporter som ifrågasätter tillämpningen av artskyddsförordningen, som reglerar fridlysningen av växter och djur, och nyckelbiotopsbegreppet i skogsbruket.”

Lena och Anders alltså. Tidigar bittra fiender i politiken. En centerpartist och en socialdemokrat. Men när karriär, status och pengar styr istället för mer eller mindre sunda värderingar i politisk ideologi styr blir vänskapen äcklig.

Såna här fasansfulla förmågor har blivit allt vanligare. Speciellt när deras tidigare positioner som förtroendevalda gynnar det egna jagets möjligheter att tjäna så mycket pengar som det överhuvudtaget är möjligt.


Fortsättning följer, med Skogslandet – en granskning 🙂

.

.

.

.

#skogslandet #lizamarklund #lisaröstlund #piteå #dagensnyheter #dn #sápmi #århuskonventionen #centerpartiet “lrf #lenaek #tetronaffären #piteå #anderssundström #kaunisiron #miljötillstånd #lennartlundberg #tetron #skogsmissbruket #skogsupproret #extinctionrebellionsv

är allt mer vanligaVisningar: 95

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *