Se hotet från ledarsidorna

Se hotet från ledarsidorna! Tidningarnas partipolitiska plattformar kan vara farliga. Och så är de onödiga med en massa ovederhäftiga tyckanden om allt möjligt, också om urfolket samerna. Okunnigt historielöst dravel, hat och rasism. Folk måste få upp ögonen och se hotet från ledarsidorna som har sina egna stora oantastbara plattformar i pressen.

Tydligaste exemplen från senare år är en krönika i tidningen Affärsvärlden den 1 april 2022, en ledare i Svenska Dagbladet från den 27 september 2023 och ännu en i Dagens Nyheter den 10 oktober 2023, vilken med all rätt fick massiv kritik från bland andra LT, Mats Jonsson, Po Tidholm, Samefolket, vars ledare Amnesty Sápmi också publicerade, Aftonbladet, SVT Nyheter, med flera.

De här skribenterna vilka huserar på ledarsidorna är tydliga i sin avoga inställning mot samer och på senare år har de blivit allt hätskare. Peter Wennblad på Svenska Dagbladet gick så långt att han tömde ur sig en text med rubrikSe hotet från de militanta miljöaktivisternaden 27 mars 2022. Jag figurerade på bild när jag står vid två fällhorn på bron där jag bor iklädd njálmmefáhta.


“Enligt en intervju med Tor Lennart Tuorda, ledare för aktivistgruppen Gruvfritt Jokkmokk, ska den göra allt i sin makt för att stoppa Beowulf. “Vi bidar vår tid. Först ska vi ligga lågt och följa med i processen om en miljöprövning. (…) Men om mark-och miljödomstolen trots allt tycker att det här är en bra idé så kommer motståndet att ta riktigt fart. Då är det som hände 2013 i Kallak bara en liten viskning.” (SVT Norrbotten 23/3). 

Stoppa demokratiskt fattade beslut

“Att det finns svenska miljöaktivister som är beredda att gå långt för att sabotera samhällsfunktioner och stoppa demokratiskt fattade beslut har vi fått flera exempel på i närtid.” 

aktivisten tor tuorda klistrar upp bilder på kalhyggen i sveaskogs huvudkontor i Stockholm.  
"Att det finns svenska miljöaktivister som är beredda att gå långt för att sabotera samhällsfunktioner och stoppa demokratiskt fattade beslut har vi fått flera exempel på i närtid."  citat Peter Wennblad.
Se hotet från ledarsidorna!
Det kändes inte bra att hängas ut så här på platsen där jag och min familj bor. Tydligen existerar ingen pressetik bland den här typen av skribenter som kan bete sig hur som helst utan att det blir några repressalier. De är otanrastbara. Ledare och kolumnister som sprider okunnigt och historielöst dravel, hat och rasism utgör ett hot mot demokratin. Se hotet från ledarsidorna!

Kommentarer till ovanstående citat från vulgoartikeln:

Jag är ingen ledare för Gruvfritt Jokkmokk. Vårt nätverk Gruvfritt Jokkmokk med över sju tusen medlemmar har inga ledare. Det kan vara svårt för fyrkantiga ledarskribenter och kolumnister att förstå.
“Sabotera samhällsfunktioner” ? Hur kan ett kanske kinesiskt gruvbolag som kanske köper gruvan i Gállok och kanske spränger dagbrott och drar iväg med eventuella vinster och som helt säkert lämnar skiten efter sig när malmkroppen är tömd kallas för samhällsfunktion?
“…demokratiskt fattade beslut…” Dels har fredlig civil olydnad – som bland annat exemplifierades i Gállok 2013 – byggt upp Sveriges grundlagar, dels finns ingen demokrati för mitt folk samerna. Det existerar ingen politik som värnar mitt folk, utan mest sabbar för oss. Det finns inga samiska organisationer eller representanter representerade i Sveriges riksdag i den så kallade representativa demokrati som det svenska folket säger sig vurma om så starkt.

Det är rena överdrifter

Olov Abrahamsson är en annan ledartyp, men av den smidigare socialdemokratiska modellen, som verkar ha cementerats fast på NSD:s ledarredaktion. Då och då framskymtar hans antipati för samer och historiska tillkortakommanden. Abrahamsson behöver inte läsa in sig om viktiga ämnen innan han låter fingrarna rassla över tangentbordet utan bara tycka och skriva ihop något som betongsossar gillar. Ledarskribenter kan göra så. Eller verbalt tömma ur sig, som i Studio Ett på P1 den 7 februari 2022 där Abrahamsson debatterade om Gállok med lulebiskopen Åsa Nyström.

“Det är rena överdrifter att det skulle vara ett så hårt slag för renskötseln och den samiska kulturen som det framställs.”


Och så kom alla exploatörers favoritargument.

“Vi ska komma ihåg att Jokkmokk är Sveriges till ytan näst största kommun. Gruvan i Kallak beräknas ta en promille i anspråk av denna gigantiska yta. Det kommer alltså att finnas plats för renskötsel, turism, skogsbruk, jakt, fiske och mycket annat i Jokkmokk även om det skulle tillkomma en gruvetablering i Kallak.”

Men dammningen från gruvan kan nå fem sex mil, vilket forskning vid Aitikgruvan vid Gällivare har visat.
Och nya vägar och/eller järnvägar tar stora ytor i anspråk, likväl som all primär infrastuktur vid själva dagbrottet, sandmagasinet och sprängstensupplagen upptar hela 1 500 hektar.
Läckage från gruvdammen och lakning från alla gruvans sprängstensdeponier gör att gifter och näringsämnen sprids i Lilla Lule älv vilken nedströmst Jokkmokk möter Stora Lule älv och gemensamt bildar Lule älv ur vilken Olov Abrahamsson, tillsammans med de hundra tusen invånarna i Luleå och Boden, tar sitt dricksvatten. Älven når senare Bottenviken och göder och förgiftar detta redan hårt drabbade innanhav.
Gruvan kommer snarare att påverka flera tiotals kvadratmil än en promille. Men återigen. Ledarskribenter behöver inte läsa på, bara tycka, svamla och manipulera.

Se hotet från ledarsidorna!


Från 9:38 in i inslaget talades om att Greta Thunberg besökt Jokkmokk veckan innan och att hon talat om den kolonialism som sker i Jokkmokk. Är det kolonialism? frågade reportern biskopen.
“Ja…, det är ett kraftfullt ord.”, svarade hon och använde istället det mjukare ordet kolonisation när hon bland annat pratade om kyrkans arbete med sin vitbok där kyrkans övergrepp på samerna beskrivs.
Märklig feghet. Att Sverige i flera hundra år har ägnat sig åt kolonialism i Sábme är ett faktum. Att kolonialismen fortfarande pågår, tyvärr med rejält ökad frenesi, är också sant.“kolonialism, erövring, kontroll och exploatering av områden utanför kolonisatörens primära territorium.”

Nationalencyklopedin

“Det kan även involvera exploatering, samt införandet av kolonisatörernas religion, språk, ekonomi och andra kulturyttringar.”

Wikipedia

I Studio ett efter 10:40 ställs samma fråga till Olov Abrahamsson: Vad säger du om kolonialism?

“Det är ju en av de här överdrifterna som finns i debatten. Jag tycker att vi som Norrbottningar och Västerbottningar ska välkomna att det kommer hit företag som vill investera i verksamheter.”

Det hade räckt att googla. Det hade tagit Olov Abrahamsson en halv minut. Men han, likväl som hans nyliberala kollegor, vill att parasiterandet ska fortsätta. Business as Usual till vilket pris som helst. Vi är i vägen, som vi har varit i flera hundra år, men det kan man ju inte säga. Inte rakt ut. Då gäller det att finurligt linda in det man verkligen vill torgföra med sedvanlig svensk smidighet. Men hatet och rasismen lyser ändå starkt igenom i Bensons, Wennblads och Kjöllers texter, men inte i NSD:s ledarskribents. Det gör honom farligare. Att han snart går i pension är ingen garanti för att han slutar skriva som så kallad fristående kolumnist. Då kan han bli ännu jävligare. Och rabblandet av floskler lär ta alla rekord. Att “vi” behöver det och det. Som om ändliga resurser aldrig tar slut. Eller en urfolkskultur.

Länkar till fördjupningar på min blogg:

Sverige är den globala gruvnäringens jultomte

Aktivister för Gállok

En som alla borde lyssna på


Swisha gärna en summa på 0702300955 om du vill stödja fler oberoende publiceringar på denna blogg. Tack på förhand 😀


Visits: 404

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *