En som alla borde lyssna påJournalisten och författaren Arne Müller är sanslöst kunnig och seriös vad gäller gruvor, gruvprojekt, gruvekonomi, gruveffekter på vatten, luft, skog och människor, grön omställning, gruvteknik, metaller, och mycket mer. Han är rak och ärlig. Grundar det han säger och det han skriver på fakta som han grävt fram under lång tid. Fakta som inte färgats av känslosamma politiska ställningstaganden. Fakta som garanterat gör regeringar och gruvlobby irriterade, och rent ut sagt förbannade. Fakta som Arne Müller med lugn och metodisk stämma, eller med långa inlägg på sin Facebookgrupp Norrlandsparadoxen, använder för att slå hål på regeringars och gruvlobbyns oftast ovederhäftiga och rent av galna propaganda.

Om makthavarna, mot förmodan, i sin nit att bädda för att det ska kunna starta gruvor överallt skulle använda sig av Arne Müller som ensamutredare så skulle det bli få eller inga nya gruvor. Men det kommer inte att hända. Svenska regeringar kommer att fortsätta vurma för en hysterisk gruvutveckling enligt den stenhårt permanentade nyliberala Minerallagen. En lag som ger exploatörerna själva snudd på all makt till att utreda miljöeffekter, ekonomi och säkerhet inför nya gruvstarter.

Jag är också mäkta imponerad över Naturskyddsföreningen Kansli Väst som den 20 oktober 2023 lade upp en digital föreläsning med Arne Müller på sin kanal på YouTube. 48 minuter ägnade Müller åt sin föreläsning och sedan följde ett batteri av frågor som gruvexperten besvarade. Samtliga frågor finns uppstolpade på kanalen, med länk till den tid när Müller gav sitt svar. För det är så med denne journalist, författare och gruvexpert, han har alltid ett svar. En makalös förmåga.

Frågorna som ställs till Arne:

48:25 Kan du kommentera LKAB:s nya fyndighet inne i Kiruna stad?

50:35 Kan du prata om den klimatneutrala brytningen av stål i Boden? 

53:00 Du nämnade Simon Michauxs rapport från GTK. Har du hört talas om kritiken mot honom och rapporten? Att han tex inte är akademiker i det fältet och rapporten inte är vetenskapligt publicerad.

54:50 Var i själva grävindustrin är det utsläppen sker och vad kan bolagen göra för att minska det?

58:38 Skulle Ranstadverket kosta en halv miljon eller halv miljard att rensa upp? Är det i dåtidens penningvärde eller dagens penningvärde? 

1:01:17 Kan du förklara grafen med de olika metallerna lite mer? 

1:02:23 Har en fråga om Viscaria gruvan. Har de återupptagit kopparbrytningen där? 

1:03:32 Omställningen med de sällsynta jordarsmetallerna, kommer den ske långsammare? 

1:05:44 Kan man utvinna material ur de slagghögar som redan finns? 

1:08:00 Jag talade med en man som jobbar på högskolan i Skövde. Han sa att man forskar på att kunna använda andra material än just de sällsynta metallerna. Vet du något mer om det? 

1:10:35 Hur mycket tror du på teknikoptimisterna som säger att det kommer gå bra med batteritillverkningen osv?

1:13:10 Regeringen kom med ett förslag om att påskynda tillståndsprocessen för att starta gruva. Vad tycker du om det?

1:16:15 Hur är det möjligt att företag får prospektera i naturreservat? Jag får ju inte ens bryta en kvist där?

1:17:55 Ministern som sa att han älskar gruvor, vad gör han idag? Har han fått jobb i gruvnäringen? 

1:19:44 Varför gör man dagbrott istället för att bryta under jord?

Lyssna, det är det värt 😀Träffar: 119

Ett svar på ”En som alla borde lyssna på”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *