Rainbow Gathering i Gállok-Kallak får gåva och polisanmälan


För första gången
i Sverige har en Rainbow Gathering anordnats. Platsen regnbågsfolket valt ligger vid Gállok/Kallak norr om Polcirkeln, cirka 50 kilometer väster om Jokkmokk i Norrbottens län. Närmare bestämt på ett kalhygge vid foten av berget Átjek vid regleringsmagasinet Bárgávrre/Parkijaur. Under de tre veckor de funnits här har cirka 2000 personer från cirka 100 nationer kommit och gått. Nu finns kanske 600 på plats. Ambitionen för samlingarna brukar annars vara att de väljs på en naturskön plats med fin utsikt. Först hade de som rekognoserat valt ut hälltallskogen högst upp på berglandet Roavvoajvve, i ett område med gammelskog som planeras bli naturreservat, just nordost om Átjek, men eftersom det hade inneburit ett alltför stort slitage på den känsliga markvegetationen valdes istället kalhygget som vistelseort.

Rainbow Family har en manifestation i Jokkmokk

Jokkmokks allmänning som säger sig äga skogsområdet, och som också gjort kalhygget i omedelbar närhet till en av lulesamernas urgamla kultplatser, ogillar starkt att Rainbow Family finns på platsen. Allmänningen anser att folk kör sönder den grusväg som går till samlingen. Därför ser de noga till att bommen till denna väg hålls stängd. Att den stenhårda grusvägen skulle bli skadad av personbilsdäck i augusti är ett befängt påstående. Däremot har vägen körts sönder av de timmer- och massavedstransporter som allmänningen tillåtit köra under tjällossningstid och inte minst av den livliga trafik som mineralprospektören Beowulf Mining gett upphov till i minst 12 års tid. Och hur skulle väl inte det dagbrott som planeras, med sandmasin, sprängstensdeponier och infrastruktur påverka Gállok. En satsning som Jokkmokks allmänning för övrigt tycker är kanonbra.

Jokkmokks allmänning polisanmälde Rainbow Family för ockupation och för att ha kört sönder vägbommen. Dessutom har skogsbolaget tydligen anmält en privatperson? En person boende i Jokkmokks kommun, som inte är markägare, men som på något sätt är ansvarig för att regnbågsmänniskorna finns på plats? Jag, och troligen många med mig, trodde säkert att det var min person som menades, men jag har inte hört av polisen, och så råkar jag vara markägare jag också, också i en del av den mark allmänningen säger sig äga. Som allmänningsdelägare är jag chockad över och förbannad på hur allmänningen far fram. De visar ingen hänsyn mot vare sig biologisk mångfald, renskötselns behov eller samiska kultplatser. Kalhugger allt de kommer åt, också gammelskogar. Såna tilltag borde vara kriminella om något, också det faktum att allmänningen avverkar på marker som ju de facto är stulna av samer. En passande brottsrubricering för dessa tilltag kan kanske bli häleri?

Visningar: 91

2 svar på ”Rainbow Gathering i Gállok-Kallak får gåva och polisanmälan”

  1. Bra att komma ihåg är att delägare i Allmänningen är lika mycket samer som andra i regionen.
    Så det etniska bör undvikas.
    Rashat hör hemma i historien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *