Kommentarer om länsstyrelsens yttrande om Kallak


På Facebookgruppen Gruvfritt Jokkmokk haglar kommentarerna om det yttrande Länsstyrelsen i Norrbotten lämnat till regeringen, samt om de inlägg kommunalrådet Robert Bernhardsson och Beowulf Minings CEO Kurt Budge gett ifrån sig:

Henrik Blind 30/11, SVT Nyheter Norrbotten, Länsstyrelsen säger nej till Beowulf
LYCKA! Länsstyrelsen säger NEJ till Beowulfs planer för en gruva i Gállok.

Catharina Lihnell Härligt besked och stort grattis till alla som kämpat emot och grattis till oss andra som följt frågan och hoppats på det bästa 😊💚

Lena Viltok 🤗🤗😀💞men så glad man blir!!😃

Magnus Sjögren Japp så blev det då rätt till slut. Men slutet ska bekräftas av regeringen! Då kan vi pusta ut!

Elizabeth Johansson Knappt så man tror det är sant… Nu glädjs vi ett tag innan vi börjar vänta på regeringsbeslut…

Leo Holmberg Så förbannat rätt och riktigt!! Yeah!

Karen Pommer YES! Grattis älskade planeten🌏!

Agneta Granström Så Härligt besked HURRA!,

Håkan Stenlund Det hade jag aldrig trott. Får gratulera din och andras envishet

Margaretha Johansson Vilken glädje och lättnad jag känner!!!

Eva-kerstin Lundborg Väldigt klokt av länstyrelsen! Vi vill inte ha barn med sköldkörtelcancer någonstans i vårt land. Det f….de uranet är det bästa att lämna kvar under jord.

David Hay Jones Grendel har besegrat Beowulf.

Inga Pirak- Hedström Det blev en otroligt bra födelsedagspresent! Tänker på våra renar och andra djur och även växter som får leva i lugn och ro! En glädjens dag!

Mats Dahlberg 1/12:
Inlägg till länk på P4 Norrbotten, Jokkmokks kommunalråd chockad: Vill ha ett krismöte.
Jokkmokks kommunalråd totalsågar Länsstyrelsens yttrande. Att kalla någon enögd brukar vara negativt men Bernhardsson är totalt gruvögd och verkar inte se någon annan framtid.

Henrik Blind Note till kommunalråd: Det är magstarkt att ställa sig ovan hela länsstyrelsens samlade kompetens samt Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet OCH sametinget, dvs fyra expertmyndigheter som med deras gemensamma kunskaper har gett yttrandet dess innehåll. Vad har du för kompetens att avgöra om kvaliteten på yttrandet? Pinsamt är bara förnamnet.

Roger Olofsson En fundering; om Lst i sitt yttrande hade varit positiv till en förändrad markanvändning och inte sett något problem med störningar nu och för all framtid med en gruva, hade då kommunalrådet sagt “Hög kvalité, det var ett objektivt yttrande från Länsstyrelsen”? Han verkar tro att Lst har en egen agenda för Jokkmokk, vilket i sig är intressant tycker jag.

Carina Gustavsson
 en samhällsekonomisk analys känns viktig….där även gruvindustrins subventioner och faktiska kostnader i form av sanerings, konkurs kostnader osv, är inräknade och ställs mot intäkter ifrån tex turism/besöksnäring osv. Metaller som tagits upp ur Jorden måste i mycket högre grad återvinnas…det och ett mera sparsamt användande av metallerna är nog enda vägen. Vi har flera gånger stött på en väldig ovilja ifrån socialdemokrater ( inte alla, men från många i ledande ställning) att ens ge oss möjlighet att föra fram våra frågor och argument ( om gruvplaner i Norra Kärr)

Mats Karström Sorg över kommunens agerande, så korkat kortsiktigt!

Kalle Lundin Ytterst anmärkningsvärt att ett kommunalråd går ut och sågar ansvarig myndighets yttrande i media på detta sätt. Minst sagt oproffesionellt, kanske tjänstefel?

Magnus Sjögren Länsstyrelsen är en statlig myndighet, landshövdingen är chef och är tillsatt av regeringen. Tjänstemännen vid myndigheten gör bedömningar i sina uppdrag. Uppdragen ges dem av staten/regeringen. Nu menar Jokkmokks kommunalråd att regeringen kommer att underkänna länsstyrelsens i Norrbotten yttrande med hänvisning till att “det finns en högre grad av professionalism i detta ärende hos regeringen”. Med detta uttalande så underkänner kommunalrådet Bernhardsson regeringens förmåga att tillsätta tjänster vid sina styrelser i landet. De professionella ute i landet, med uppdrag från staten, har alltså inte den kunskap som regeringen önskar, trots att de tjänar den myndighet som ger regeringen råd i styrandet av vårt land. Robert Bernhardsson, nu får du vakta din tunga – du underkänner såväl länets styrelse som riksdag och regering som valt den bemanning länets styrelse nu besitter och som nu analyserat fallet Gállok! Och ditt eget sätt att se Jokkmokks framtid skrämmer mig och många fler. Något annat som skrämmer mig är ditt primitiva språk när du uttalar dig i medierna idag. Diktatur är inget för jokkmokkare det vet jag!

Kerstin Andersson Har det inte skövlats nog i Jokkmokk så var är de jobben nu

Malin Larsson Vilka är det som har röstat fram politikerna då? Det brukar vara kommuninvånarna. Det är snart valår, och chans att göra om och göra rätt! Om man inte är nöjd med kandidaterna kan man alltid starta ett eget parti, eller själv kandidera i befintliga partier. 💪

Gunnar Westrin Det som gör mig lite extra fundersam om uttalanden från kommunhuset är det gamla fenomenet; När man söker jobb så blir det alltid ett sneglande ut till naturen/omgivningarna. Har vi ngn skog att hugga ner, ngn älv att bygga ut eller ngt berg att spränga? “Det ska synas att riktiga män har haft jobb” är en gammal klyscha. Jag tror vi håller på att komma in i en tid när naturen som helhet har gjort sitt för mänskligheten, åtminstone roffarledes. Det är lätt att sitta på en stol och peka på bergen, skogarna och älvarna…Vi vet idag att turismen som drar in massor med kosing varje år…Det som gör mig fundersam är hur tankarna går, den att när älven är utbyggd, skogarna borta och bergen kraschade…vad gör vi då? Långsiktigheten saknas, snabba pengar på naturens bekostad/superekonomiska klipp tycks vara dagens slogan. Ekonomi går före ekologi är långsiktigt en farlig väg att gå, lite som att såga av den gren vi sitter på.

Anna Kuhmunen Jag blir lite rädd av tanken att han sitter med på möten om hur Jokkmokk ska gå framåt med besöksnäring och nya företag. Tänker att han måste ju sitta på sådana möten och anteckna allas goda idéer och sen göra allt för att de inte ska lyckas genomföras. För då kan han ju verkligen säga att en gruva är den enda räddningen. Min fråga är alltså: är han genuint glad att det går bra för Jokkmokk? Börjar tro att det håller honom sömnlös att vi klarar oss bra utan en gruva.

Mats Dahlberg 3/12:
Det är mer och mer oroväckande att Kallakgruvan verkar vara ett S-projekt. Sen att alliera sig med Swemin känns olustigt. Jag är mycket besviken.
Inlägget till länk av följande artikel på SVT Nyheter Norrbotten.

P-J Parffa Men kom det som en skräll? Argumentationen som kommunalrådet använder är ju till för att regeringen ska kunna besluta om bifall till gruva i Gallok med samma argument. Bucht var ju, som av en händelse, dessutom i Jmk dagarna innan Lst yttrande kom.. Som extra bonus är det ju valår kommande år.

Åsa Lindstrand Jag blir väldigt, väldigt oroad över att vi har ett kommunalråd som mer eller mindre tydligt säger att utan en gruva är det kört för Jokkmokk. Det är ju inte sant! Jag blir mörkrädd av det destruktiva, svarta och negativa tänkandet att naturen måste ödeläggas för att kommunen ska överleva. Det är ju ett långsiktigt bokstavligt talat livsfarligt synsätt.

Gabriella Larsson-Auna Men att inte de, Bucht och Bernardsson, börjar i rätt ända?! Med frågan om hur Vattenfall (och de andra elkraftföretagen) ska beskattas och vart de pengarna ska hamna. Inte enbart i Stockholm som nu är fallet!

Roger Olofsson Det var väldigt vilket engagemang kommunalrådet agerar för att det ska bli en gruvetablering på orten. Förstår om företrädare för bolaget gör det, för de har satsat eget kapital osv, men som folkvald borde man väl vara lite mer objektiv?

Matti Holmgren, Mattis Blogg 3/12, Gallok en delseger för glesbygden
Kampen om Gallok – En delseger för landsbygden…

Åke Aronson Känns ju jäkligt skönt (så här långt)!

Tor L. Tuorda, Tors naturblogg, Tunnelseende i Jokkmokk

Gustav Gerdes Jag läste inte hela men när det gäller automatisering av gruvdrift är den redan här och den är även effektivare utan människor allt kan göras bättre och blir billigare Fråga bara Atlas Copco

Lena Nordqvist om SVT Nyheter Norrbottens artikel, Budge: “Det finns en total brist på förståelse” 
Luktar offerkofta här!

Jonas Segerström Förståelse??
Länsstyrelsen har yttrat sig i full förståelse!!
För miljökonsekvenser!
Naturvärden! Den samiska kulturen! Friskt vatten!
Och ett Nej till kortsiktiga jobb! Och Nej till förgiftat vatten och förstörd natur!!

 

Visningar: 7

Ett svar på ”Kommentarer om länsstyrelsens yttrande om Kallak”

 1. Sosseriet är numera en del av utsugningen.
  En gång i tiden var arbetarrörelsen på vår sida, på arbetarnas och de svagas sida.
  Det var lääänge sedan.
  Efter lång tid och grundlig bearbetning av överklasskillar som Branting och Palme så är numera S en del av sina forna fiender.
  Arbetarrörelsen är död, och i dess ställe har vi fått någon slags amöba från helvetet, det S är idag, särskilt norrlandssosseriet.
  Alltid på fel sida om lag och rättvisa.

  Problemet beror till stor del på bristen på alternativ i den stendöda norrlandspolitiken där S vinner på “walk over” i de flesta val.
  Att socialismen är mänsklighetens sämsta uppfinning har inte heller gått upp för alla än.
  Oavsett om det är nationell socialism, kommunism eller någon annan vansinnig kollektiv massrörelse så är resultatet alltid detsamma, ödeläggelse av människors liv och naturen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *