Giftiga fornlämningar är en typ av R-märkta arkeologiska lämningar som märkligt nog också är skyddade av Fornminneslagen. Det handlar om provbrott (skärpningar), men även slagg, varp, sprängstensdeponier, gruvhål, ja allt material som är uppbrutet från berget läcker tungmetaller när det utsätts för syre och regn.
I exempelvis den gigantiska Aitikgruvan utanför Gällivare tas inte ens en procent tillvara av det bergmaterial som sprängs upp, koppar, guld och silver. Över 99 procent läggs på deponi och urlakningsprocessen av giftiga tungmetaller drar igång.
Jag har tidigare nämnt giftiga fornlämningar på bloggen, att fornlämningar läcker gifter, och läckagen är omfattande.
På bilden syns en provbrytning där den svenska staten, eller någon annan mineralintressent, sprängt upp en berghäll för att kunna analysera dess innehåll på eventuellt brytvärda mineraler, och sedan lämnat allt. Att döma av utseende och färg på bildens uppsprängda materiel är det svavelrik sulfidmalm med giftiga tungmetaller till exempel koppar, bly och arsenik.

Jag vet inte när det här provbrottet vid Kvikkjokk begicks. Troligen i slutet på 1800-talet. Sedan dess har tungmetaller läckt till fjällheden nedanför som har dött, så även en del av myren. I sitt mindre format tjänar det här som exempel på generella effekter av giftläckage. Men tidsaspekten spelar också in.
Provbrottshögen i Ridnut är kring 150 år gammal. Så har vi gruvbrytningar med inriktning bly och silver som startade på gränsfjället Nása i Arjeplogsfjällen för 394 år sedan. Gruvan på Silbbatjåhkkå i Padjelanta nationalpark är 364 år gammal och 353 år fyller gruvan i Álggávárre i Sarek nu i sommar. Enorma mängder med tungmetaller torde ha läckt från de här tre gruvorna under alla dessa år.
Sverigerekordet alla kategorier har dock Sala silvergruva. Denna statsmaktens kassako var i drift i över 500 år. Det bör vara tonvis med tungmetaller som gruvområdet i Sala har läckt till vattendragen genom åren. Ingen vet hur mycket. Sala kommun ger dock tips och råd på sin hemsida om hur man kan minska riskerna med gifterna:
”De ämnen som förekommer i Sala är bly, arsenik, kadmium och kvicksilver. Därför finns det riktlinjer för hur mycket av dessa ämnen som får förekomma i marken när något ska byggas nytt.”
Ansvariga statliga myndigheter bryr sig däremot inte ett skvatt om att åtminstone lindra spridningen av tungmetaller i vatten, jord eller luft vare sig i Nása, Badjelánnda, Sarek eller Sala. Intet nåt.




De gamla ärgade högarna av kasserat berg, andra restprodukter, men också gruvorna i sig är stämplade som fornlämningar skyddade av Fornminneslagen. Giftiga fornlämningar. Farliga fornlämningar.
De här arkeologiska giftiga lämningarna är tänkt visa på svensk dådkraft, men också på nationalism. Det är sjukt att det inte finns någon rangordning bland fornfynden och kulturfynden hos Riksantikvarieämbetet. Gruvor från fiaskoartade gruvföretag i Sábme smäller lika högt som 2000 år gamla härdar som våra förfäder anlagt.
Det är horribelt att naturens och framför allt vattnets hälsa inte prioriteras framför monument över svensk kolonialism. I fallet Sala hotas människors hälsa av alla gruvlämningar. Att turister, med flera, ograverat ska kunna beskåda precis alla anläggningar från bland annat stormaktstiden, är det viktigaste. Det räcker tydligen inte med att kunna uppleva en del av de gjorda exploateringarna, medan resten återställs så att giftflöden radikalt kan minska. Den svenska fasaden ska upprätthållas. Sala försörjde legoknektar i olika kungars olika superviktiga krigsföretag och detta måste ju alla ha förmånen att få bevittna…
Statens Geologiska Undersökning, SGU, grävde åtta schakt i Gállok åren 1947-1948 markerade som Övrig kulturhistorisk lämning på Raä:s nättjänst Fornsök. Notera Beowulf Minings provsprängningsschakt från 2013 vilka löper nära nog parallellt med SGU:s (”återställda”, ljusare streck på kartbilden).

Tänk att röda R-ploppar på Fornsök, som kan ge ett sådant fint intryck och som står för någonting viktigt och bra, också kan vara fula. Här måste det ske en förändring. Fornlämningar får inte hindra restaureringar och åtgärder för att minska flöden av giftiga tungmetaller. Vad tycker ni läsare? Lämna gärna kommentarer nedan 😀
.
Mer på bloggen:
Statens slapphet med sina egna giftiga gruvor
.
Stöd gärna mitt arbete för att ta upp frågor som ofta ingen annan bryr sig om. Skicka ett belopp på Swish för fler oberoende, reklamfria bloggartiklar 070 2300955
Stora tack på förhand 💚

#kvikkjokk #nása #silbbatjåhkkå #álggávárre #sala #silver #gruvor #gifter #läckage #urlakning #riksantikvarieämbetet #fornlämningar #riksantikvarieämbetet #tungmetaller
Visningar: 147